CHCETE BÝT ŠTÍHLÍ A FIT? Dodržujte jídelníček lidí z devatenáctého století

| Autor: Famous | Rubrika: Trendy

Jestli se už nechcete potýkat s přibývajícími kily, trpět nedostatkem energie a oslabenou imunitou, změňte stravovací návyky. Vzorem vám může být jídelníček z doby královny Viktorie.

CHCETE BÝT ŠTÍHLÍ A FIT? Dodržujte jídelníček lidí z devatenáctého století

Strava našich předků v 19. století byla bohatá na cibuli, zelí, řepu, jablka a obsahovala malé množství libového masa. Podle doktorky Judith Rowbothamové z University of Plymouth byla ideální dobou pro stravování léta 1850 až 1872. Analyzovala tehdejší jídelníček a nazvala ho viktoriánský podle královny, která většinu devatenáctého století vládla Spojenému království.

Lidé žijící v té době byli zdravější, měli silnější imunitní systém, ale přesto snědli až pět tisíc kilokalorií denně,“ tvrdí Rowbothamová. Dnes lidé konzumují poloviční množství energie, ale jsou obézní.

Lidé tehdejší doby jedli denně veliké množství zeleniny a k tomu celozrnný kváskový chléb, který obsahoval živé kvasinky. Tato kombinace je vynikající k posílení imunitního systému. Krom ovoce nekonzumovali žádný přidaný cukr a alkohol pili jen výjimečně. Běžně dostupné pro ně bylo také sezónní ovoce, především třešně, švestky, jablka, a další plodiny, volně rostoucí v přírodě, které dodávaly tělu mnoho antioxidantů a dalších pro zdraví podstatných látek.

„Jedli cibule, řeřichu, zelí, řepu, topinambury, jablka… Jedli jen zbytky masa od kosti, které vyvařili, aby získali všechny živiny. Také se konzumovaly levné ryby. Chléb obsahoval kváskové kvasinky, které byly výhodné pro imunitní systém,“ vysvětlila Rowbothamová v rozhovoru pro deník The Mail.

Pracující třída devatenáctého století si nemohla dovolit cukr a drahý alkohol. Pilo se jen slabé pivo bohaté na kvasinky. To vše přispívalo ke zdraví tehdejších lidí.

Návrat ke stravovacím hodnotám viktoriánské éry, domácí vaření a důraz na konzumaci ovoce a zeleniny jsou věci, díky nimž lidé tehdejší doby měli lepší zdraví než my. Návrat k této stravě by nám všem mohl nebývale prospět,“ dodává Rowbothamová.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Jak si udržet zdravé vlasy, aby z nich po létě nebyl chemlonový drn?

Jak si udržet zdravé vlasy, aby z nich po létě nebyl chemlonový drn?

Dnes | Nejen pokožka, ale i vlasy dostávají v létě pořádně zabrat. Konec sezóny už je sice v dohledu, ale…

Celé léto pod sluncem: Dopřejte pokožce vhodný restart

Celé léto pod sluncem: Dopřejte pokožce vhodný restart

18. 8. | Sluníčko, koupání, vlahý větřík, ale i klimatizace, to všechno symbolizuje léto. A ač je nám to…

Ochlazuje se? Pořiďte si bundičku pro vlahé letní a podzimní noci

Ochlazuje se? Pořiďte si bundičku pro vlahé letní a podzimní noci

16. 8. | Léto se pomalu blíží ke konci a noci už nejsou tak horké jako v červenci. Trávíte-li večery často…

Chcete chodit bez make-upu? Máme pro vás 10 tipů, jak na to!

Chcete chodit bez make-upu? Máme pro vás 10 tipů, jak na to!

14. 8. | Aplikace make-upu bývá pro mnohé z nás ztráta času a obzvlášť v horkých letních dnech, kdy jde při…