CHCETE BÝT ŠTÍHLÍ A FIT? Dodržujte jídelníček lidí z devatenáctého století

| Autor: Famous | Rubrika: Trendy

Jestli se už nechcete potýkat s přibývajícími kily, trpět nedostatkem energie a oslabenou imunitou, změňte stravovací návyky. Vzorem vám může být jídelníček z doby královny Viktorie.

CHCETE BÝT ŠTÍHLÍ A FIT? Dodržujte jídelníček lidí z devatenáctého století

Strava našich předků v 19. století byla bohatá na cibuli, zelí, řepu, jablka a obsahovala malé množství libového masa. Podle doktorky Judith Rowbothamové z University of Plymouth byla ideální dobou pro stravování léta 1850 až 1872. Analyzovala tehdejší jídelníček a nazvala ho viktoriánský podle královny, která většinu devatenáctého století vládla Spojenému království.

Lidé žijící v té době byli zdravější, měli silnější imunitní systém, ale přesto snědli až pět tisíc kilokalorií denně,“ tvrdí Rowbothamová. Dnes lidé konzumují poloviční množství energie, ale jsou obézní.

Lidé tehdejší doby jedli denně veliké množství zeleniny a k tomu celozrnný kváskový chléb, který obsahoval živé kvasinky. Tato kombinace je vynikající k posílení imunitního systému. Krom ovoce nekonzumovali žádný přidaný cukr a alkohol pili jen výjimečně. Běžně dostupné pro ně bylo také sezónní ovoce, především třešně, švestky, jablka, a další plodiny, volně rostoucí v přírodě, které dodávaly tělu mnoho antioxidantů a dalších pro zdraví podstatných látek.

„Jedli cibule, řeřichu, zelí, řepu, topinambury, jablka… Jedli jen zbytky masa od kosti, které vyvařili, aby získali všechny živiny. Také se konzumovaly levné ryby. Chléb obsahoval kváskové kvasinky, které byly výhodné pro imunitní systém,“ vysvětlila Rowbothamová v rozhovoru pro deník The Mail.

Pracující třída devatenáctého století si nemohla dovolit cukr a drahý alkohol. Pilo se jen slabé pivo bohaté na kvasinky. To vše přispívalo ke zdraví tehdejších lidí.

Návrat ke stravovacím hodnotám viktoriánské éry, domácí vaření a důraz na konzumaci ovoce a zeleniny jsou věci, díky nimž lidé tehdejší doby měli lepší zdraví než my. Návrat k této stravě by nám všem mohl nebývale prospět,“ dodává Rowbothamová.

Dáma.cz je na facebooku. Přidejte se k nám!

Další články z rubriky

Do boje s celulitidou: Proč je ideální začít teď na podzim?

Do boje s celulitidou: Proč je ideální začít teď na podzim?

Včera | V zimě se více zahalujeme a máme tendenci odkládat práci na "novém těle" až na nový rok, až na jaro…

Přituhuje: Jaký si koupit zimní kabát? Frčí jednoduché a barevné

Přituhuje: Jaký si koupit zimní kabát? Frčí jednoduché a barevné

15. 11. | Venku přituhuje víc a víc, a tak jistě oceníte kabát, který vás zahřeje za každého počasí. Jaký…

Zima versus rty: Co zabírá na rozpraskanou kůži a opary?

Zima versus rty: Co zabírá na rozpraskanou kůži a opary?

13. 11. | Jak snáší blížící se zimu vaše rty? Jsou rozpraskané, suché, loupou se a pálí? Pak byste jim měla…

Jak být krásná, když je vám přes 40: Důležité jsou oči a zářivá pleť

Jak být krásná, když je vám přes 40: Důležité jsou oči a zářivá pleť

10. 11. | Být krásná ve vyšším věku není jen tak. Krása ale není jen o vzhledu, ale i o duševním rozpoložení…