Chcete zhubnout? Jezte jablka!

Chcete zhubnout? Jezte jablka!

Pokud sáhnete po jablku místo sladkosti, nejenže zhubnete, ale do budoucnosti předejdete i řídnutí kostí. Potvrzují to nedávné výzkumy. Starším ženám, které konzumují velké množství ovoce, zeleniny a obilovin, hrozí menší riziko zlomenin než ostatním. Dokládá to studie zveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutriton.

"Předešlé výzkumy se zaměřovaly na souvislost mezi stravou a různými zdravotními riziky. O jejím vlivu na naši kostru se ale vědělo jen velmi málo," uvedla vedoucí výzkumu Lisa Langsetmo z McGillovy univerzity v kanadském Montrealu.

Její tým sledoval 3 539 žen a poloviční počet mužů nad 50 let a souvislost mezi "nutriční hustotou" - obsahem výživných látek v jídle v poměru ke kalorické hodnotě v jejich stravě a rizikem zlomenin.

"Nutričně hustými" potravinami označují vědci ovoce, zeleninu, obiloviny, luštěniny a ryby na rozdíl od sladkostí či průmyslově zpracovaného masa.

Během sedmi let utrpělo zlomeninu 70 mužů a 372 žen, aniž by utrpěli nějaký vážný úraz.

Ukázalo se, že s každými 40 kaloriemi, které organismus získal z "nutričně hustých" potravin, klesla pravděpodobnost vzniku zlomenin v následujícím desetiletí o 14 procent.

To platilo, i když byly vzaty v úvahu ostatní faktory, jako tělesná hmotnost, kouření nebo příjem vápníku a vitamínu D. Výsledky byly navíc stejné o obou pohlaví.

Langsetmová upozorňuje, že zatím nelze s jistotou tvrdit, že "nutričně hustá" strava je jednoznačně prevencí před zlomeninami. Každopádně ale mohou být potraviny, které snižují riziko srdečních chorob a cukrovky, prospěšné i našim kostem.

Podle ní může být souvislost i v tom, že lidé, kteří zdravě jí, pravděpodobně také nekouří a mají dostatečné množství pohybu.



ČTĚTE TAKÉ:
Krásky se srdcem na dlani!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud