Chcete zhubnout? PIJTE!

Chcete zhubnout? PIJTE!

Počítáte kalorie, plánujeze cvičení, ale pitný režim moc neřešíte? Škoda, protože když dobře pijeme, tělo se zbaví nečistot, a s tím jde dolů i váha.

Naše tělo tvoří ze 70 % voda. Už to samo o sobě naznačuje, jak je úloha přijímaných tekutin důležitá. Přesto pijeme málo a pak se divíme, že se nám točí hlava, jsme unavení, zlobí nás ledviny, přibývají nám vrásky, lámou se nehty i vlasy.

Nedaří se nám ani rozloučit se s kily navíc, protože při špatném pitném režimu pokulhává metabolismus, a naopak narůstá pravděpodobnost, že každou přijatou deci vody tělo preventivně zadrží. Bez dostatečného příjmu tekutin to zkrátka nejde ani při dietě, ani při očistě organismu. Proč?

HLAD, NEBO ŽÍZEŇ?

Znáte rčení, že hlad je převlečená žízeň? Věřte nebo ne, ale dehydratovaný organismus může vyvolávat mylný pocit hladu. Tělo vyšle signál, že potřebuje doplnit tekutiny, a ten potom chybně dekódujeme jako pocit hladu. Proto se často doporučuje při prvním náznaku hladu nejprve sáhnout po sklenici vody a až potom po svačince. Může se totiž ukázat, že voda stačí. Samozřejmě úlohu tady hraje i to, že sklenice vody vám zčásti zaplní žaludek, takže méně hrozí, že se přejíte. Co ale nejspíš nevíte, je fakt, že když vypijete rovnou celý půllitr, prokazatelně podpoříte látkovou výměnu (tedy metabolismus) a následný energetický výdej až o 30 %! Už deset minut po vypití půllitru tekutin začíná organismus díky tomuto příjmu pracovat na vyšší obrátky. Energetický výdej vrcholí po 30 až 40 minutách, a pokud denně vypijete minimálně 1,5 litru neochucené čisté vody, spálíte v průměru 200 kJ. Alespoň to před pár lety ukázaly výzkumy, jejichž výsledky byly zveřejněny v americkém časopise The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

VODA NADE VŠE

Jde však nejen o množství tekutin, které přijmete, ale také o to, jaké tekutiny to budou. Ke zdravému životnímu stylu, detoxikaci i hubnutí jednoznačně patří čistá pramenitá voda doplněná o vhodné vody minerální. Kromě dostatečné hydratace organismu totiž zajišťují doplnění důležitých minerálů (hořčík, vápník, draslík) pro správné fungování celého těla. Na to je důležité dbát hlavně po sportu, protože tehdy hrozí vyšší riziko dehydratace organismu a také protože se potíte. A s potem, který primárně ochlazuje zahřívající se tělo, se vyplavují důležité minerální látky, jejichž nedostatek se může projevit svalovými křečemi v nohou, silnou únavou, celkovou ztrátou energie nebo horší schopností regenerace. Během sportovních aktivit můžete ztratit až 2,5 gramu hořčíku v jednom litru potu. A kde je pak vzít? Nejjednodušší je napít se minerální vody. Díky tomu doplníte minerální látky v podobě snadno vstřebatelných iontů, tedy tak, jak je to pro tělo nejpřirozenější.

SNADNÝ DETOX

Pocení za podpory správného pitného režimu vede k žádoucímu vyplavování odpadních látek z těla. Je dobré si uvědomit, že v průběhu dne a při běžných činnostech vypotíme kolem 1,5 litru vody, a proto je potřeba tělu dodat odborníky doporučovaných 2,5 litru tekutin. Při fyzické zátěži, sportu nebo během léta je však nutné množství ještě zvýšit. Pamatujte ale na to, abyste pili v průběhu celého dne. Díky tomu bude mít organismus dostatek tekutin na fungování metabolismu. Přijímanými tekutinami, ideálně vodou, se tělo dobře pročistí, protože velké množství odpadních látek a různých metabolitů s ní odchází nejen v potu, ale i v moči.

NENÍ PITÍ JAKO PITÍ

Mít dobrý pitný režim znamená také vědět, co do něj naopak nepatří. Při detoxikaci či redukci váhy jsou nevhodné všechny slazené limonády, kolové nápoje, ovocné nektary a ledové čaje.

Mimo různá chemická ochucovadla a konzervanty totiž obsahují velké množství jednoduchých cukrů, a tedy také mnoho skrytých kalorií, které jsou jednou z příčin obezity. Jejich zařazení do pitného režimu navíc vyvolává další chutě na sladké a ohrožuje zdraví chrupu. Milovníky kávy, alkoholu, energetických nápojů a nápojů obsahujících kofein také nepotěšíme. Přítomný kofein odvodňuje neboli dehydratuje organismus. A když už si svoji kávu musíte dát, dejte si ji aspoň s pořádnou sklenicí pramenité či minerální vody. A alkohol? Ten nejenže dehydratuje, ale skrývá také spoustu rychlých cukrů – je tedy kalorický a opět přispívá k nežádoucímu nárůstu naší váhy.

TAJNÉ MINERÁLNÍ ZBRANĚ

Pramenité a přírodní minerální vody jsou v pitném režimu opravdu tou nejlepší volbou. Nemají totiž žádné kalorie, neobsahují barviva, revitalizují organismus, osvěží, zaženou žízeň, umožní hubnout a detoxikovat. Mají i spoustu bonusů navíc. Napadlo vás například, že když máte potíže s přijímáním dostatečného množství vápníku (což je problém většiny žen, které ve spojení s tím trápí lámavost nehtů, zhoršená kvalita zubů nebo osteoporóza), stačí si najít správnou minerální vodu – a to tu s obsahem vápníku? Řada lidí dnes trpí také intolerancí, nebo dokonce alergií na laktózu nebo nemá ráda nízkotučné mléčné produkty doporučované při redukčních režimech… Většinou rovnou sahají po potravinových doplňcích. Přitom i v jejich případě se vlastně stačí naučit správně pít.

Doporučujeme

Články odjinud