Chmel místo botoxu?

| Autor: redakce | Rubrika: Trendy

Přestože hlavní význam chmele spočívá v jeho chuťových a konzervačních vlastnostech, směs látek objevená pouze v chmelu prospívá také pokožce.



Už Mathioli doporučoval kosmetický odvar z chmelových šištic k čištění pleti: "...vař vršky chmelové v kozí syrovátce s borágem, routkou polní, pelyňkem, čekankou a pij - takový nápoj krev čistí a dělá tělo pěkným, zahání pihy, fleky, svrab, žlutost, zelenost, červenost, zlou zsinalost i lišeje."

Chmel otáčivý stimuluje kožní metabolismus - podporuje tvorbu červených krvinek, ovlivňuje metabolismus aminokyselin a obnovuje veškeré buňky v těle. Zvyšuje odolnost kůže proti nepříznivým vlivům zevního prostředí a je účinný pro všechny typy pleti.

Léči mastnou pleť, dobře ho snáší i citlivá pokožka. Pomáhá při léčbě lupénky a je také součástí některých léčebných přípravků proti akné. Z rostliny se používají chmelové šištice nebo samotné chmelové žlázky. Obsahují mimo jiné různé silice, hořčiny, třísloviny, cholin, adenin a phytoetrogeny, podobné estrogenům, tvořeným v lidském těle. Toto hormonální působení se využívá v prevenci problémů, které u žen navozuje menopauza...

Jednu z nejvýznamnějších složek chmele tvoří flavonoidy. Podle Freda Stevense z Ústavu Linuse Paulinga při Oregonské státní univerzitě, jsou dokonce jakoantioxidanty účinnější než vitamín E. Nejdůležitějším z flavonoidů nacházejících se ve chmelu je xanthohumol. Byl objeven již v roce 1913 a celá desetiletí zkoumali pivovarníci, jakou chuť dává pivu. Od roku 1990 se datuje výzkum této látky také z hlediska toxikologického a protinádorového účinku.

Současná kosmetika využívá složek chmelové drogy v přípravcích zpomalujících proces stárnutí. Nejde o nový objev - pivovarské kaly se užívaly do omlazujících lázní již ve středověku. Z části pivovarských kvasnic, která se nepoužije na zakvašování, je možné izolovat aktivní látky, jako jsou enzymy, vitamíny, ribonukleové kyseliny, polysacharidy buněčných stěn, které se dále zpracovávají ve farmaceutickém nebo kosmetickém průmyslu. Kombinace extraktu z pivních kvasnic (Saccharomyces Cerevisiae) a chmelu (Humulus Lupulus) má vynikající hydratační, antiseptické a mírně hojivé a protizánětlivé účinky.

Extrakty z chmele se uplatňují jako přísada do zklidňujících a regeneračních koupelí a přidávají se do krémů, pleťových vod a mlék, určených pro citlivou pleť. Vzhledem k účinnému působení na ochablou a nečistou pokožku a pro výrazné antioxidační účinky je chmelový extrakt jedním z rostlinných výtažků, které v kombinaci s biotechnologickými složkami tvoří základ revoluční péče o stárnoucí a vrásčitou pleť – biotechnologických sér. Není bez zajímavosti, že právě jejich unikátní složení přináší efekt, srovnatelný s výsledky laserových a plastických operací, či aplikace botoxu.





ČTĚTE TAKÉ:
Andrea Kerestešová: Na modelku jsem už stará a chlapa pořád nemám!







STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU


Komentáře

Komentářů celkem: 0

Další články z rubriky

Voňavý a lahodný kokosový olej: 7 tipů, jak být díky němu ještě krásnější

Voňavý a lahodný kokosový olej: 7 tipů, jak být díky němu ještě krásnější

Včera | Kokosový olej má širokou škálu kosmetických výhod, protože je antibakteriální, antiplísňový a…

Květy, výšivky, batohy: Bez toho se letos neobejdete!

Květy, výšivky, batohy: Bez toho se letos neobejdete!

15. 2. | Zima ještě chvíli bude vládnout, módní trendy pro jaro 2017 ale už pomalu vyplouvají na povrch. Bez…

Boj s vráskami: 8 kroků, jak si s nimi poradit

Boj s vráskami: 8 kroků, jak si s nimi poradit

13. 2. | 2 | Boj s vráskami neznamená jen zásah plastického chirurga. Důležitá je dlouhodobá péče a pokud se…

Jak přidat na kráse? 10 chytrých tipů, díky kterým se vám to povede

Jak přidat na kráse? 10 chytrých tipů, díky kterým se vám to povede

11. 2. | Někdy se kráse musí trošku pomoci, aby se mohla naplno projevit. Ačkoliv se to nezdá, většinou…