Císař módy Karl

Císař módy Karl

Přestože Německo neplatí za kolébku vytříbeného stylu, tak právě zde se narodila jedna z nejvýraznějších a nejvýznamnějších postav módy 20. i 21. století. Dnes je Karl Lagerfeld považován za jednoho z originálních diktátorů módních trendů.

Karl Lagerfeld se narodil v roce 1933 v rodině investičního bankéře, odkud zřejmě pocházejí jeho geniální obchodní talent. Ve dvaceti letech se s matkou odstěhoval do Paříže, o dva roky později vyhrál prestižní soutěž, což mu vyneslo místo asistenta u návrháře Piera Balmaina. Není bez zajímavosti, že stejné soutěže se zúčastnil i mladičký Yves Saint Laurent, který zvítězil v kategorii šatů, zatímco Lagerfeld uspěl s návrhem kabátu. Po třech letech u Balmaina přesídlil Karl do módního domu Jean Patou, kde však, jak sám říká, ho to prostě přestalo bavit. Po čase bezstarostného nic nedělání po pláží jihu si s pomocí rodinných financí otevřel vlastní podnik, velká kariéra ho však teprve čekala.

Koncem 50. let začal navrhovat pro slavný francouzský dům Chloé, v tomu v 60. letech pracoval na kolekci kožešin pro italskou značku Fendi a v dalším desetiletí založil vlastní značku Parfums Lagerfeld. Od odchodu z Chloé v roce 1978, kam se ovšem po čase vrátil, začal spolunavrhovat pro Chanel, kde se o pět let později stal hlavním návrhářem, kde působí dodnes.

Lagerfeldův cit a smysl pro design a krásno se projevuje nejen v návrzích dámského či pánského oblečení, ale také v doplňcích, fotografiích, knihách, hudbě, divadelních kostýmech a neposlední řadě ve vůních. Karl Lagerfeld v současné době platí za skutečně renesančního umělce, neboť se věnuje celé řadě projektů a ve všem je více než úspěšný.

Na konci 20. století založil designér svou vlastní oděvní značku Gallery Lagerfeld a otevřel první takto pojmenovaný butik v Paříži. V roce 2006 se značka přejmenovala na srozumitelnější Karl Lagerfeld a začala se rozrůstat. V současnosti zde najdete linii luxusní dámské módy, pánskou kolekci Lagerfeld, unisexovou linii K by Karl Lagerfeld, brýle, kabelky, parfémy a samostatnou kolekci svatebních šatů.

V sezóně podzim – zima 2009/2010 se Lagerfeld zaměřil na architektonické prvky, které s pomocí nejnovějších technologií převedl do dámských modelů. Designér si libuje v úzkých liniích, proto saténové legíny a úzké sukně tvoří nedílnou součást celkového vzhledu, který je podle pařížských pravidel temný, ponurý, nicméně velmi elegantní. Šedý tvíd tu střídá lesklý satén, hřejivá vlna či hříšně luxusní kožešiny. Důležitý detail tvoří pásky, které zdůrazňují útlý pas. Stejně důležitá je i barevná paleta čítají neodmyslitelnou černou, petrolejovou, hnědou, námořnickou modř, cínovou, které oživují tóny jílové červeně, zlaté na lemování a kovové odstíny.

Doporučujeme

Články odjinud