5
Fotogalerie

Dokonalý make-up

Je jako naše druhá kůže a řada z nás si bez něj připadá téměř nahá… Během pár minut vykouzlí hladkou a matnou pleť bez zarudlých flíčků a rozšířených žilek.

Odhalte i vy tajemství dokonalého make-upu díky profesionálním radám hvězdné stylistky Ivany Tokárské.

15 kroků k perfektnímu make-upu

1. Jak správně vybrat make-up, aby odpovídal barvě mé pleti?

Když stojíte u regálu v drogerii u vyrovnaných testerů a chystáte se je vyzkoušet přímo na sobě, vyvarujte se nejčastější chyby, a to nanesení make-upu na hřbet ruky. Ruce jsou vždy o něco tmavší než obličej, proto by vás doma mohlo čekat nemilé překvapení.

Nejlepší místo na zkoušení je čelist. Naneste na ni dva až tři odstíny, a pokud je to možné, vyjděte na denní světlo. Odstín, který při pohledu do zrcátka splývá s přirozenou barvou pleti, je ten správný. Pozor také na zabarvení make-upu. Některé jsou spíše dožluta či olivova, jiné do růžova, dejte si proto pozor, abyste na narůžovělou pleť nenanášela nažloutlý make-up a naopak.

2. Na trhu jsou různé typy make-upů. Jaký mám zvolit, když mám suchou, mastnou, smíšenou nebo citlivou pleť?

V tomto případě platí, že není nad osobní zkušenost. Je třeba různé druhy vyzkoušet a zjistit, co vám vyhovuje nejvíc. Ve většině drogerií a parfumerií vám poskytnou testovací vzorky, případně se zeptejte na doporučení. V zásadě platí, že na normální pleť stačí lehká báze, sušší ale vyžaduje takový make-up, který jí poskytne větší hydrataci.

3. Při jakém osvětlení bych měla make-up nanášet? Stačí světlo v koupelně?

Pro aplikaci je nejlepší denní světlo, na němž se budete pohybovat nejčastěji. Pokud se ale líčíte brzy ráno a o denním světle se ještě nedá mluvit, postačí ostřejší bílé světlo ze zářivky. Snažte se ale vyhnout žlutému světlu, které je nepřirozené a zkresluje.

4. A jak ho nejlépe aplikovat? Je lepší nanášet make-up rukou, nebo houbičkou?

Záleží na vaší zručnosti. Nanášení prsty je lepší v tom, že se make-up lépe vstřebá a ve většině případů výsledný efekt působí přirozeněji. Postupujte krouživými pohyby a ujistěte se, že je dokonale rozetřený a zejména na linii čelisti netvoří ostrou linku. Houbička je vhodnější pro ty, které už mají větší cit a bohatší zkušenosti. Jinak hrozí, že váš make-up bude připomínat masku. Můžete ale vyzkoušet i kombinovanou techniku – nejdřív ho nanesete houbičkou nebo štětcem a následně rozetřete prsty. Uvidíte, co vám bude nejvíc vyhovovat a co bude vypadat nejpřirozeněji.

5. Jak docílit toho, aby make-up vydržel celý den?

Na normální, nemastící se pleti vydrží make-up vždy o něco déle než na pleti mastné. K delší výdrži make-upu dopomůže krém určený přímo pro váš typ pleti a podkladové a vyrovnávací báze. Na závěr ještě můžete nanést fixační pudr.

6. Mám si pořídit jiný make-up na léto a jiný na zimu? A pokud ano, proč?

V létě je většina z nás opálenější než v zimě, a proto je prvním impulzem pro volbu jiného make-upu tmavší barva pleti. Bohatě vám tedy na celý rok budou stačit dva odstíny, které se dají v mezidobí míchat. Na léto stačí lehčí báze, protože opálená pleť vypadá dobře i bez líčení. S příchodem zimy je dobré sáhnout po výživném make-upu, který pleti poskytne ochranu před chladem.

7. Když jsem si tedy na léto pořídila tmavší make-up, je možné ho teď schovat a použít ho znovu v létě?

Pokud jste ho nezakoupila ve slevě a neskončí mu za půl roku záruka, není problém ho uschovat pro další sezonu. Ideální místo pro skladování je lednice.

8. Jaká je po otevření make-upu jeho trvanlivost?

Tento údaj se dozvíte přímo na krabičce – zpravidla na dně objevíte nápis v kroužku, například „12m“, tedy 12 měsíců. Doba trvanlivosti se pohybuje v rozmezí 1 až 3 let. Časem se může měnit jeho vůně a konzistence, což je nejpatrnější u pudrových make-upů. Ve většině případů se ale nemusíte bát, že se při použití prošlého make-upu osypete.

9. Jak moc se od sebe liší make-up na běžný den a na večerní akci? Měla bych si koupit jiný odstín, konzistenci, nebo mi stačí pouze jeden?

Záleží na typu pleti. Pokud máte normální pleť bez výraznějších nedokonalostí, bude vám stačit běžný make-up s lehkou konzistencí. Světlo na večerních akcích zpravidla „spolyká“ make-up a vše je víc vidět. Pokud tedy máte problematickou pleť, je dobré použít make-up, který je víc krycí, a zafixovat ho pudrem, ovšem ne transparentním.

10. Vyplatí se pro pleť se sklonem k tvorbě akné kupovat speciální make-up?

Určitě ano, protože potřeby problematické pleti jsou jiné. Antibakteriální make-upy mají speciální složení, které je určeno pro takový typ pleti. Nemusíte ale hned sáhnout po obrovské krycí schopnosti, postačí lehčí make-up v kombinaci s korektorem pro zamaskování pupínků a nedokonalostí.

11. Můžu make-upem zamaskovat kruhy pod očima, velký nos, nebo třeba oči příliš blízko u sebe?

Správným použitím korektoru, rozjasňovače a tvářenky se toho dá mnoho zvýraznit a zamaskovat. Kruhy pod očima můžeme rozdělit na dva typy – tenká, jakoby namodralá kůže, nebo oteklé váčky. V prvním případě je ideální rozjasňující korektor, který díky krycí schopnosti zamaskuje nezdravou barvu kruhů, a rozjasňující složky současně oblast prosvětlí. Proti váčkům naneste korektor do záhybu kolem očí a jemně rozetřete prstem.

Široký nos se opticky zúží ztmavením bočních stran a dlouhá „skoba“ se zkrátí ztmavením špičky a jemným rozjasněním hřbetu. Vždy platí, že ztmavení potlačí a rozjasnění zvýrazní, ale pozor, všeho s mírou. Příliš blízko posazené oči oddálí světlejší stíny či rozjasňovač ve vnitřním koutku oka. A jak je zvětšit? Zapomeňte na tmavou linku ve vnitřním spodním víčku. Skvělým optickým pomocníkem je naopak bílá či béžová linka, která zvýrazní bělmo a oči opticky zvětší a otevře.

12. Co všechno se tedy dá s jeho pomocí schovat?

V podstatě cokoli. Neustále si ale připomínejte, že make-up neslouží k zakrytí celého obličeje, ale má za úkol zvýraznit to, co je na nás krásné, a pouze potlačit nedostatky. Nenechte se nikdy zlákat k divokému „zaplácání“ obličeje pod vrstvu make-upu, naopak s ním zacházejte citlivě. Nechtějte udělat ze sebe někoho jiného.

13. Kromě toho, že make-up zakrývá nedostatky, v čem ještě pomáhá?

Na trhu jsou různé speciality, například make-upy liftingové, výživné, pro problematickou pleť... Make-up sám o sobě ale žádný problém s pletí nevyřeší. K tomu je nutná každodenní péče, hydratace, důkladné čištění a ošetřování krémem, bez níž by byl i sebelepší make-up pro pleť spíš zátěží.

14. Mám používat make-up, i když nemám vady pleti? Neuškodí mi spíš?

Když máte štěstí na pleť bez chybičky, není důvod make-up používat. Čisté pleti stačí pouze korektor v kombinaci s bází či tónovacím krémem. Pověry, že make-up ucpává póry a má za následek horší kvalitu pleti, ale v dnešní době při důsledném odličování už rozhodně neplatí. Naopak může i chránit, například proti slunečnímu záření. Takže se nebojte, že by vás jeho rozumné používání mohlo o bezchybnou pleť připravit.

15. Jak tedy správně odlíčit make-up, aby pleť byla opravdu čistá?

Je na vás, jestli se rozhodnete pro mastnější odličovací mléko, olej, vodu či gel, protože každá pleť reaguje jinak. V každém případě je ale vždy nutné po odlíčení ošetřit pleť pleťovou vodou pro navrácení přirozeného ph pleti. Kůže se tak uvede do rovnováhy, póry se stáhnou a pleť bude hladká.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Juicy.


ČTĚTE TAKÉ:
Polární expres!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud