Domácí péče o suché rty: Vyrobte si vlastní balzám, lesk nebo peeling

Domácí péče o suché rty: Vyrobte si vlastní balzám, lesk nebo peeling

Rty dostávají obzvlášť v zimě pořádně zabrat, jsou suché, rozpraskané, a proto vyžadují pozornost. Pokud jste stále neobjevila kosmetické přípravky určené pro rty, které by vám naprosto vyhovovaly, zkuste zaexperimentovat. Vyrobte si doma vlastní peeling na rty i voňavý nebo barevný balzám!

Co způsobuje popraskané rty?

Také trpíte zlozvykem, že si každou chvíli musíte olíznout rty? Nedělejte to, to je jedna z příčin, proč je máte suché a rozpraskané. Zejména v chladném a mrazivém počasí. To se na stavu rtů podepisuje výraznou měrou – v zimě kůži rtů trápí vítr a chlad, v létě horko, suchý vzduch v klimatizovaných nebo přetopených místnostech.

Pokud si také zvyknete pravidelně používat balzám na rty, už se ho jen tak nezbavíte. Rty si na něm vytvoří závislost a jak jsou chvíli bez ochranného filtru z balzámu, začnou ihned praskat. Pokud se vám tedy při péči o rty neosvědčila kosmetika z drogérie, zkuste naše domácí recepty.

Medový peeling na rty

Na domácí medový peeling budete potřebovat lžíci hnědého cukru, lžíci domácího medu a pár kapek kvalitního panenského olivového oleje. Všechny ingredience smíchejte a vytvořte hrubou pastu. Tu jemně vmasírujte do rtů a nechte alespoň deset minut působit. Cukr se postará o odstranění odumřelých kožních buněk, med dodá živiny a díky oleji budou vaše rty krásně vláčné.

Ovocný peeling na suché rty

Vybavte se lžící hnědého cukru, lžící mandlového oleje, čajovou lžičkou medu a třemi až pěti kapkami esenciálního citrusového oleje. My doporučujeme pomerančový. Mandlový olej lehce zahřejte, přidejte med a řádně promíchejte. Poté dodejte citrusový olej a opět zamíchejte. Přidejte cukr, nechte směs propojit a naneste na rty. Nechte chvíli působit a pak omyjte vodou.

Balzám na rty z ricinového oleje s meduňkou

Na výrobu tohoto balzámu si pořiďte ricinový olej, čerstvou meduňku, vazelínu bez barviv a parfemace a malou dózičku třeba po vypotřebovaném balzámu z drogérie. Meduňku nasekejte na co nejmenší kousky, nejlépe v mixéru. U vazelíny oddělte zhruba takové množství, aby se vešlo do dózičky a rozehřejte ji v mikrovlnné troubě, zhruba deset minut. Přidejte pár kapek ricinového oleje a meduňku, směs řádně promíchejte, zatlačte do krabičky a nechte ztuhnout. Balzám zanechá vaše rty vláčné, voňavé a vyživené.

Rty jako detektor zdraví. Co všechno odhalí?

Kokosový balzám na suché rty

Na kokosový balzám si připravte jednu lžíci včelího vosku, lžíci kokosového másla a lžíci kokosového oleje. Všechny tři ingredience rozpusťte v hrnečku s horkou vodou a řádně zamíchejte. Můžete buď zůstat u přirozené kokosové vůně, nebo směs ovonět kapkou esenciálního oleje dle vlastního výběru. Promíchanou směs rychle nadávkujte do krabiček a nechte ztuhnout. Kokosový olej je známý tím, že prospívá celému tělu zevnitř i zvenčí, proto i vašim rtům dodá zdraví a obzvlášť v zimním období potřebnou péči.

Suché a popraskané rty: Jak je vyléčit pomocí babských rad?

Barevný balzám na rty

Pokud chcete rtům krom živin dodat i barvu, můžete si vyrobit barevný balzám. Budete potřebovat kokosový olej, vazelínu a kousek staré rtěnky. Jestli chcete balzám vyrobit čistě jen z domácích produktů, můžete rtěnku nahradit čtvrtinou čajové lžičky šťávy z bezinek, která balzám obarví do červena, nebo čtvrtinou čajové lžičky mleté skořice, jež vytvoří hnědou barvu. U rtěnek máte přirozeně větší výběr odstínů.

Opět na pár vteřin rozehřejte vazelínu, případně i se rtěnkou. Počítejte však s tím, že vazelína odstín trochu ztlumí, takže záleží na vás, jak moc chcete mít balzám sytý. Směs pořádně promíchejte, přidejte kokosový olej, pro vůni můžete i kapku esenciálního oleje. Nalijte do dóziček a nechte ztuhnout.

Doporučujeme

Články odjinud