Duše ve tváři. Jak ovlivňuje naše nálada krásu? | Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Duše ve tváři. Jak ovlivňuje naše nálada krásu?

To, zda prožíváme šťastnější životní etapu, nebo se utápíme ve stresech, se ukazuje v obličeji. Pokožka je velmi pevně propojená s psychikou, a to je důvod, proč se v naší tváři zřetelně odráží, co se děje v naší duši. Nejen o tom jsme si povídali s psychiatričkou Jarmilou Klímovou z Konzultačního a terapeutického institutu v Praze, která se zabývá psychosomatickou medicínou, vzájemným působením psychiky a těla.

Životní příběh se odráží v obličeji

Jak se na kvalitě pleti projevuje stres, je jedna věc. Jak se vám formují obličejové rysy, tedy jak budete vypadat za pár let, pak záleží na tom, jak se utváří váš životní příběh. „Při narození jsou si všechna mimina podobná. Ve čtyřiceti nebo v padesáti už vypadáme každý jinak,“ upozorňuje doktorka Jarmila Klímová. „Ale všichni se narodíme jako nepopsaný bílý list papíru, do kterého se přenesou vzorce chování předků. Je dobré si uvědomit, že podle těchto předtištěných vzorců žít můžeme, ale nemusíme. Máme právo a také možnost je změnit,“ radí Klímová.

Za co může genetika?

Některé dospělé ženy s obdivem vzpomínají na své krásné matky s touhou, že budou v jejich věku vypadat jako ony. Jiné ženy se naopak obávají horší varianty, protože z tváří svých matek si vybavují jen utrápený výraz, smutek a hluboké vrásky. „Není důvod k obavám, genetické dispozice v tomto směru ovlivňují vzhled vašeho obličeje jen minimálně,“ ujišťuje doktorka Klímová. Mnohem více se ale ve vaší tváři odráží nelady v psychice, které jdou přes buněčnou informaci do celé konstrukce těla i obličeje.

Všimněte si třeba, jak pod tlakem velkého trápení stojíte. Nahrbíte se, schoulíte se a k zemi jdou i koutky úst. Rázem zestárnete o řadu let… Ženy nezřídka utrácejí peníze za plastické operace, ale přesto mladě nevypadají. Za poměrně krátkou dobu se jejich obličej vrátí do stavu před zákrokem. Ale pozor, v tomhle případě je gravitace, na kterou se vymlouváme, bez viny! „Co se obtiskne do obličeje, je informace, kterou získáváme během života, ale vizáž k hezčímu bez naladění mysli neposunete,“ upozorňuje Klímová. Zkrátka, jak se naladíte, tak budete vypadat.

Kdo se mračí a kdo ne?

V čem to je, že je někdo dobře naladěný a druhý má obličej neustále jakoby nastavený k mračení? „To, co si převezmeme od předků, není, jak v obličeji stárneme, ale způsob myšlení a vidění světa. A to utváří, jak vypadáme, a to i ve smyslu krásy,“ vysvětluje Jarmila Klímová. „Pokud odmalička vidíte maminku zakaboněnou, můžete nevědomky její vzorec chování převzít. Na druhé straně toto kopírování můžete změnit,“ říká doktorka Klímová.

Krásná navenek i uvnitř

Co lze však měnit jen těžko, to je kvalita pleti, kterou zdědíte. Některá má dispozice k větší tvorbě vrásek, některá vydrží hladká po celý život. Pevnost pleti závisí na kvalitě kolagenu, na cévním systému a vlivu toxinů dorážejících z okolí. Tomu jsme většinou vystaveni všichni a kupodivu ne v každé tváři se to zrcadlí. Ale v případě, že na sebe dlouhodobě necháváte působit stres, jednoho dne vás to porazí. Ve třiceti už můžete vypadat jako padesátnice. Ale funguje to i obráceně. Zde platí známá věta – být krásná navenek znamená být krásná uvnitř. Jestliže necháte křivdu a vztek vstoupit do svého života, nebudou vám k ničemu ani ty nejdražší krémy.

Za pár minut mladší a krásnější

Některé ženy čím dál častěji využívají korektivní medicínu. Během pár minut dermatolog vyhladí hluboké vrásky smutku (to jsou ty kolem nosu a úst) nebo podélné linky na čele. Několik vpichů tenkou jehličkou s kyselinou hyaluronovou vyhladí tvář až k mladistvé dokonalosti.

„Urovnejte“ si obličej Starší, unavený a nerudný výraz v obličeji není jen dílem povadlé pokožky, ovlivňují ho i svaly v podkoží. Ze vzteku ztuhnou a takto prozradí vaši naštvanost. Někteří kosmetičtí poradci doporučují uvolňující cviky, obličejovou jógu. „Ale ani desetiminutová či hodinová uvolňující rozcvička není proti celodenní ztuhlosti dostačující. Svaly v obličeji jsou zaťaté, napětí ubližuje výrazu v obličeji,“ říká doktorka Klímová. „Udělejte si malý trénink s vlastní myslí. Několikrát denně se zastavte a uvědomte si, jak se tváříte nebo na co myslíte a jak se při tom tváříte. Uvědomte si, kolikrát za den na sobě třeba upravíte svetr nebo tričko, třeba i třicetkrát. Stejně můžete změnit myšlenky a,urovnat obličej‘, který na rozdíl od svetru nesundáte a nevyperete,“ říká Klímová.

Pleť ve špatné náladě

Protože kůže je největším orgánem, je také tím správným místem, kde hledat příklady propojení mozku a těla. Studiu pleti a stavu naší psychiky se věnují dermatologové rozsáhlými výzkumy už více než dvě desetiletí. Na ně pak reaguje i farmaceutický průmysl a v poslední době i firmy kosmetické. Některé projevy způsobené psychikou se musejí léčit psychofarmaky, na jiné stačí masti, korektory a v neposlední řadě i změna životního stylu.

Dermatologové se setkávají více s důsledky vnějšího stresu ze znečištěného ovzduší, ultrafialového záření, kouření a používání nevhodné kosmetiky. „V ordinaci mě navštěvují ženy i s projevy, jejichž příčinou obtíží s pletí je vnitřní stres. Přicházejí vysokoškolští studenti v době zkoušek, kdy se jim výrazně zhoršuje akné,“ upozorňuje doktorka Karolína Kykalová z kliniky Esthesia v Praze.

Nervozita, nedostatek spánku a narušení normálního životního cyklu způsobuje nadměrnou tvorbu mazu. Při větším psychickém vypětí se pak čelo, nos a brada abnormálně lesknou. Kožní bariéra je oslabená a snižuje se její přirozená schopnost obnovy. Co s tím? Nadměrný lesk lehce přepudrujte nebo si pořiďte kosmetické miniubrousky, které nadbytečný maz během chvilky vsáknou.

V kapse noste dobrý korektor v odstínu vaší pleti, nejlépe hydratační, který nezůstane „sedět“ na pleti a nezvýrazní, co chcete zamaskovat. Rozjasňovačem lehce maskujte tmavé kruhy pod očima a tmavé prohlubně v obličeji – kolem nosu nebo pod koutky úst. Okamžitě budete vypadat mladší a vaše tvář dostane příjemný výraz.

Pracujte s psychikou

Vodové pupínky v oblasti kolem úst a někdy i očí, zarudnutí, šupinatění a nadměrná citlivost jsou výsledkem dlouhodobého stresu. V psychicky vypjatých situacích se lidé dopouštějí některých chyb, jejichž výsledkem je pak další poškozování pleti. Neustále pleť dráždí, škrábou a hladí. Ale pozor, mačkání každého pupínku vyvolává zánětlivou reakci, nasnadě jsou pak nové jizvičky a tmavé skvrny, problém je pak daleko větší než počáteční pupínek. „Příznakem dlouhodobých psychických obtíží je také povadlá kůže, která ztrácí hladkost – má výraznější cévní kresbu a zhrubělý povrch pokožky,“ říká Karolína Kykalová.

Jak takovou pleť ošetřit, abyste se zároveň cítili dobře? Červené fleky na obličeji a krku maskujte okamžitě korektorem, jemným pudrem se žlutým pigmentem. Pokud se často červenáte, snažte se pracovat se svou psychikou. Vypadáte totiž přesně tak, jak se cítíte, a obráceně. Abyste eliminovali červenání, zkuste se na potenciálně stresovou situaci předem připravit, snažte se zklidnit, třeba hlubokým nadechnutím či pomocí farmak (např. betablokátorů), prostě čímkoli, co na vás zabírá. Své rudnutí tak můžete potlačit. Okamžitou úlevu vám přinesou termální vody ve spreji. Obsahují přírodní minerály, které pokožku posilují, voda lehce chladí a uklidňuje podráždění.

Vyzařujte pohodu aspoň navenek!

S problémy stresované pokožky se můžete vypořádat za pomoci dermatologů, psychologů, ale nezapomeňte bojovat i vy. Třeba tím, že se pokusíte aspoň navenek vyzařovat pohodu. Snažte se rovněž starat o své zdraví, o svůj vzhled, naučte se, jak pracovat s psychikou, abyste mohli co nejúčinněji čelit stresu. Používejte krémy s UV faktory, pijte vodu nebo bylinkové čaje, procházejte se po lese, i když je třeba právě zima. Okysličíte organismus – vaše pleť získá zdravý narůžovělý nádech a buňky dostanou energii k obnově. A naučte se smát, i když se vám zrovna nechce. To vše bude jistě dobrý start k tomu, jak si dlouho udržet mladší vzhled, a věřte, že rázem budete mnohem více spokojení i sami se sebou.

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud