Džínový svět

Džínový svět

Džíny nám dělají radost už více než 150 let. Z původně pracovního oděvu se vyšplhaly do čela žebříčku celosvětově nejprodávanějších kalhot.

Historie džínů začala v roce 1853, když se v San Franciscu vylodil mladý bavorský emigrant Levi Strauss, aby v Americe našel své štěstí. Nebylo to zlato, díky kterému zbohatl, ale pracovní oblečení, lidově řečeno monterky. Levi prý jednomu zlatokopovi slíbil, že se pokusí vyrobit kalhoty ze silnější tkaniny, aby se neroztrhaly při jeho namáhavé práci, a že zpevní kapsy, aby si do nich mohl dávat svačinu nebo nalezené zlaté kamínky. Svůj slib dodržel a džíny nechal patentovat, původní model nese označení „Levi Strauss Co's Original Riveted 501 range, with button fly“, tedy džíny s cvočky a poklopcem na knoflíky. Původní cena džínsů byla jeden dolar, s níž se aktuální cena džínů nedá srovnat.

Stálice hvězdného šatníku

Od svých počátků prošly džíny mnoha úpravami, některé z nich byly kuriózní. Když chtěli kovbojové docílit toho, aby byl džíny co neupnutější, vypraly je, mokré si je oblékly a nechaly je na svém těle uschnout. Tyto techniky se samozřejmě časem zprofesionalizovaly až do současné podoby stovek střihů a džínových materiálů. Základem však zůstává hrubá bavlna obarvená indigovou modří. Džíny se proslavily také v souvislosti s ikonami stříbrného plátna. Nezapomenutelný je James Dean ve filmu „Rebel bez příčiny,“ Marilyn Monroe v „Řece bez návratu,“ či Brad Pitt v road movie „Thelma a Louisa“. K věhlasu džín paradoxně přispěla i tragická událost – když spáchal Kurt Cobain v roce 1994 sebevraždu v leviskách.

V současnosti se džíny stávají tradiční disciplínou v módním návrhářství, džínové kolekce navrhují renomovaní designéři jako Giorgio Armani, Ralph Lauren nebo Calvin Klein. I zakladatelská americká značka Levi´s jde s dobou a kromě tradičních linií, nabízí i avantgardní kolekce, nebo biodžíny ušité z organické bavlny a s knoflíky vyrobenými ze skořápky kokosového ořechu.


ČTĚTE TAKÉ:
Co na sebe na Silvestra?


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud