Historie tetování

Historie tetování

Tetování není vůbec záležitostí nového věku – objevovalo se dokonce už v době měděné...

Tetování je považováno za symbol příslušnosti k drsným motorkářským gangům, za důkaz lásky (Victoria Beckham si nechala na tělo vytetovat jména všech svých dětí i manžela Davida Beckhama) nebo za revoltu rebelujících teenagerů.

Ale ukazuje se, že vášeň pro inkoust je stará jako lidstvo samo. Podle vědců pochází vůbec první tetování z doby měděnné, vypovídá o tom nález ledového muže Ötziho datovaný do roku 3300 před naším letopočtem, jenž nese povrchové stopy po modrém barvivu vpitém do kůže.

Od pátého století našeho letopočtu se používalo tetování k označení zločinců nebo otroků, tetovací kleště patřily ve středověku dokonce k mučícím nástojům. Velkou vášeň pro tetování měly také elegantní dámy ve dvacátých letech minulého století, které si nechávaly na ramena či šíji vytetovat něžné ornamenty.

Tehdy bylo tetování žádanou ozdobou literárních a hudebních salónů, ale i oceňovanou atrakcí v cirkusech, kde vystupovali tetovaní muži či ženy, kteří si nechali tělo zcela dobrovolně pokrýt záplavou neuvěřitelných obrazců.

A i dnes se najdou osobnosti, které propadly tetování celým tělem. V případě Vladimíra Franze, jednoho ze současných kandidátů na prezidenta, to platí doslova. Kromě vnitřní strany dlaní má pedagog, hudební skladatel a malíř potetované celé tělo.

První tetování si nechal zhotovit už v osmnácti letech a tetování přerostlo v jeho celoživotní vášeň. Zda mu bude umělecké tetování při volbě prezidenta výhodou, se teprve uvidí...

Foto: www.dailymail.co.uk

Doporučujeme

Články odjinud