Hubnutí pomáhá tma

Hubnutí pomáhá tma

Dlouhé letní dny plné světla sice máme rádi, ovšem nepřetržité světlo zdraví škodí. Zvláště ve městech, kde bývá silné osvětlení i během noci, trpí biologické hodiny.

A výsledkem je podle nových expertíz přibývání na váze. Naopak, kdo chce úspěšně hubnout, měl by si zajistit dostatek kvalitní noční tmy.

Podle nové studie člověk přibývá na váze, i když nekonzumuje více potravin, pokud jeho organismus i v noci ozařuje světlo. Ve městech je proto potřeba zajistit tmu přistíněním žaluziemi či závěsy. Ale problém nemusí být jen osvětlení zvenčí, ale také ponocování u televize či osvětlení v interiéru.

Osvětlené noci vedou ke změnám ve stravovacích návycích, přičemž čím déle člověk zůstává večer vzhůru, tím více potravy má tendenci v tuto část dne konzumovat. Jenže večer je metabolismus silně zpomalený a pozřené potraviny tělo ukládá do tukových zásob.

Jiné studie také dokazují, že osoby pracující v nočních směnách mají také častěji choroby srdce a diabetes.

„Pokusy dokazují, že konzumace stejného množství potravin v prostředí s nedostatečnou noční tmou vede k většímu přibývání na váze než v prostředí s řádným střídáním světla a tmy během dne,“ tvrdí neuroložka Laura Fonkenová z Ohio State University.

ČTĚTE TAKÉ: Nejnovější trendy letošní podzimní sezony!



STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud