Jak vypadat skvěle na fotce?

Jak vypadat skvěle na fotce?

Stěžujete si, že na všech fotkách vypadáte nemožně? Raději zakrýváte objektiv foťáku, aby vás nikdo nefotil? Už nemusíte! Poradíme vám triky modelek, díky kterým budete mít fotky přímo fantastické!

Trénujte!

Naučit se tvářit správně do objektivu fotografa není tak jednoduché, jak se může zdát. Chce to praxi, stejně jako spousta jiných věcí. Dělejte to jako modelky. Ty zkoušejí mimické výrazy i různé pózy před zrcadlem. Hledejte ty, které vám sluší nejvíce.

Nejlépe ale uděláte, pokud se pustíte přímo do zkušebního focení. Stačí vám jen trocha času a ochotný fotograf. Zkuste poprosit třeba kamarádku, kterou trápí podobný problém. Vzájemně se můžete vyfotit v nejrůznějších pózách i výrazech. Jistě se u toho i dobře pobavíte. A protože v době digitální fotografie nemusíte řešit množství vycvaknutých snímků, klidně toho pořádně využijte. Hned potom na displeji zjistíte, čeho se při focení vyvarovat a co vám naopak lichotí.

Úsměv, prosím!

Je jasné, že úsměv vypadá na fotce lépe než zamračený či znuděný obličej. Ne vždy se nám ale podaří vyloudit ten pravý. I v tom vám samozřejmě pomůže trénink nanečisto. Prohlédněte si vaše dosavadní fotografie a posuďte sami, kdy vám úsměv dodává šmrnc a kdy byl nucený a působíte nepřirozeně.

Existuje několik triků, které vám ke krásnému "hollywoodskému úsměvu" pomůžou:

  • Častou chybou bývá, že se jen pousmějeme - trochu nadzvedneme koutky úst. Takový úsměv však působí většinou nepřirozeně a strnule. Nezasahují totiž do něj další mimické svaly. Pokud se smějete upřímně, je to vidět na celé vaší tváři a kolem očí i v nich. Ty se totiž smějí také!
  • Než fotograf stiskne spoušť, zkuste se dívat jiným směrem a pak zpět směrem do objektivu a krásně se usmát. Budete-li ho totiž fixovat příliš dlouho, bude působit nepřirozeně.
  • Myslete na něco veselého. Klidně můžete i říct oblíbený sýýýr.... Jen pozor, ať ho není příliš. Křečovitý úsměv od ucha k uchu s vyceněnými zuby vám na kráse nejspíš nepřidá.

Pozor na světlo!

Pamatujte, že se vyplatí vyhýbat se přímému a silnému světlu. Jednak se na fotce nebudete tolik lesknout, jednak se spíše ztratí různé nesrovnalosti či vrásky v obličeji. Pokud se postavíte proti slunci, budete mžourat a dělat grimasy, což samozřejmě dobrý výsledek nepřinese. Důležitá je i denní doba, kdy je nejlepší se fotit. A to buď brzy ráno, nebo pozdě odpoledne. Vaše pleť bude vypadat o mnoho lépe.

Ne přímo do objektivu

Nikdy se nedívejte přímo do objektivu a zapomeň na strnulou pózu. Raději se zadívejte lehce nad objektiv, nebo stranou od něj. Navíc pokud svůj obličej natočíte, bude vypadat vždy lépe než přímo zepředu. Je to tím, že téměř nikdo se nemůže pochlubit dokonale symetrickou tváří. Fotka má tedy tu výhodu, že polovinu, na kterou nejsme zase až tak pyšní, dokáže zamaskovat nebo docela skrýt. Samozřejmě ale nejdříve musíte zjistit, která ta polovička je ta správná.:-)

Nejlepší je se zeptat nějakého nezávislého pozorovatele. Těsně předtím, než fotograf zmáčkne spoušť, mrkněte. Vyhnete se tak nejen tomu, že mrknete na fotce, ale nebudete mít ani přimhouřené oči.

Vyzrajte na nedostatky

To, že jste baculatá či máte velký nos, nemusí být zásadní důvod, abyste na focení rezignovala. Stačí, když víte, jak na to. Nejen na focení, ale i na běžné nošení vybírej takové oblečení, které zdůrazní vaše křivky, vyzdvihne přednosti a zakryje nedostatky. Pokud máte nějaké to kilo navíc, vyhněte se upnutým modelům, které opticky přidávají na váze. Při focení se postavte zboku, na snímku zepředu totiž budete vypadat ještě silnější než ve skutečnosti. A klidně se inspirujte tím, co dělají celebrity na červeném koberci. Natočte se k fotografovi ze tří čtvrtin jedním ramenem dopředu. Jednu nohu vysuňte a váhu přeneste poněkud více na zadní nohu. Vaše tělo tak získá úhel, ze kterého budete vypadat štíhlejší.

Určitě se nikdy nenechte fotit odspodu, protože to přidává navíc další kila. Záběr zdola dokáže vytvořit nevzhlednou druhou bradu i tomu, kdo žádnou nemá. Dávejte si proto pozor, aby byl objektiv fotoaparátu vždy v úrovni vašich očí nebo ještě o něco výše. Máte příliš dlouhý nos? Zkuste zvednout pokaždé bradu, pak se opticky zmenší.

Dobrá rada!

Pokud to jde, mějte vždy při ruce zmatňující pudr. Nanesení vám zabere jen pár vteřin a výsledek bude hned lepší. Lesklá pleť sama o sobě nevypadá dobře. Na fotkách dokonce ještě hůř, protože se na něm odráží světlo.

Chci fotku jako z časopisu!

Také si při pohledu na fotky z časopisů říkáte, jak je možné, že na nich mají modelky a jiné hvězdy tak štíhlá těla, krásné vlasy, zářivě bílé zuby a dokonalou pleť? Že to vy nikdy mít nebude? Máte pravdu, vypadat tak, jako krasavice z obálek, je většinou nereálné. A víte proč? Tyhle fotky totiž s realitou nemají moc společného.

Za tou krásnou profi fotkou, kterou obdivujete, totiž stojí hodiny práce nejen fotografa, ale i vizážistů, stylistů a hlavně grafiků, kteří dokáží díky počítačovým programům zázraky. Vyretušovat všechny nedostatky pleti, vybělit zuby, odstranit celulitidu či zeštíhlit nohy není žádný problém.

Možná si teď říkáte: "Jé, kdyby taky někdo upravil ty moje fotky". Jenže takhle upravená fotografie dokáže zcela potlačit osobnost a snaží se pouze co nejvíce přiblížit všeobecnému jednotvárnému ideálu krásy. Možná byste se nakonec sama sobě ani nelíbila. Ztratila byste totiž nejspíš na své přirozenosti. A příliš velká dokonalost někdy působí dost uměle. Přestaňte tedy svoje amatérské fotky srovnávat s těmi z časopisu. A mějte se ráda, taková jaká jste - v reálu i na fotkách.

Doporučujeme

Články odjinud