Jaký je rozdíl mezi epilací a depilací?

Jaký je rozdíl mezi epilací a depilací?

Kdo by nechtěl mít na dotek hladkou pokožku? Odstraňování chloupků se stalo běžnou součástí naší péče o tělo. Muži i ženy se zbavují nežádoucího ochlupení a používají k tomu řadu přípravků a postupů. Víte, jak se od sebe jednotlivé metody liší a jaké jsou jejich výhody a nevýhody?

Depilace nebolí

Depilace je rychlá a šetrná metoda, jak se zbavit viditelné části chloupků. Nevytrhuje kořínek, pouze odstraňuje chloupek nad povrchem kůže. Její velkou výhodou je především bezbolestnost a okamžitý výsledek. Při správném postupu je kůže po ošetření ihned krásně hladká. Nevýhodou je, že takto vydrží maximálně pár dnů. Každému rostou chloupky jinak, takže je možné, že již druhý den po depilaci budete cítit, jak chloupky znovu rostou. Depilace se provádí nejčastěji doma pomocí žiletky nebo depilačního krému.

Epilace vydrží několik týdnů

Epilace odstraňuje chloupek i s kořínkem, takže se můžete radovat z hladké pokožky mnohem déle než po depilaci. Epilování chloupků je však mírně bolestivé. Nevýhodou epilace bývá, že je třeba chloupky nechat narůst, aby je bylo možné zachytit a vytrhnout. Také je časově náročnější a mírně bolestivá. Po epilaci mohou chloupky více zarůstat. Pro domácí epilaci se využívá elektrický epilátor, vosk nebo cukrová pasta. Po ošetření je třeba počítat s tím, že bude kůže zarudlá a citlivá. S nežádoucími chloupky si pomocí voskové epilace poradí i zkušená kosmetička.

Klepněte pro větší obrázek

Jde to i natrvalo

Nejúčinnější a nejtrvalejší metoda na odstranění chloupků je laserová epilace. Paprsek světla sjede po chloupku až ke kořínku, zničí ho a chloupek už nenaroste. Aby bylo odstranění chloupků úspěšné, musí být provedeno v jeho růstové fázi. V té se v jeden moment nachází zhruba 30 % chloupků. Proto je třeba ošetření 3 až 6 krát opakovat. Laserovou epilaci lze provádět na všech místech těla včetně obličeje nebo intimních partií.

Doporučujeme

Články odjinud