Kalendář pro dokonalé tělo. V každé části roku si krása žádá své

Kalendář pro dokonalé tělo. V každé části roku si krása žádá své

Dopřejte v pravou chvíli svému tělu i pleti péči, kterou si zaslouží. Prozradíme vám triky a tipy dermatologů, jak se o sebe starat měsíc po měsíci.

Zima, jaro, léto, podzim… V každé části roku si péče o krásu žádá své. Neotálejte a vsaďte na správnou pečující strategii. Přinášíme vám novoroční návod, abyste věděla, kam se objednat, s čím začít a co kdy udělat. Všechno má svůj správný čas.

LEDEN

Zimní pleťové blues

Vaše kůže (a duši nelze opominout) prožívá takzvané zimní blues. Jakmile venkovní teplota klesne pod 8 stupňů Celsia, mazové žlázky sníží produkci mazu a lipidů. Kůže je pak suchá a její pravá funkce – tedy ochranná bariéra – se oslabuje. Přitom právě v tuto chvíli potřebuje čelit chladnému počasí a kolísání teplot při přechodu do vytápěných místností.

Řešení: Doplňujte pleti lipidy ve formě mastnější péče. Vyzkoušejte oblíbenou novinku využívanou v kosmetice – rostlinné oleje z ořechů. Může to být jojobový, makadamiový nebo také arganový. Jejich výhodou je, že lipidy (tukové složky) jsou podobné těm v naší kůži, a proto se rychleji vstřebávají.

„Nezůstane po nich žádný olejnatý zbytek, který by pokožku zbytečně zatěžoval,“ radí dermatoložka Monika Arenbergerová z pražské nemocnice Královské Vinohrady. Tyto oleje by měly být také součástí odličovače.

TIP: Odličovač očí 2v1, Garnier, 120 Kč – posilující olej z argánie zlepší kvalitu řas. Vyživující sprchový gel Caring Protection, Dove, 73 Kč – s pomocí slunečnicového a sójového oleje doplňuje pokožce lipidy při sprchování.

Vaše pleť může také v lednu vypadat mnohem víc suchá, než ve skutečnosti je. Důvodem je zpomalená funkce kůže. Buňky se pomaleji olupují a mohou tak vytvořit nezdravý šedivý odstín.

Řešení: „Vsaďte na antioxidanty – vitaminy B3, C, E, výtažky z mořských řas a koenzym Q10,“ radí dermatoložka Ivana Krajsová. Určitý příděl můžete dodat stravou, ale to nemusí stačit.

„Pokud tělo potřebuje větší množství antioxidantů pro správné fungování buněk uvnitř těla, dostane je kůže až jako poslední. I to je důvod, proč se přidávají do kosmetických přípravků,“ vysvětluje odbornice.

TIP: Energizující denní krém proti vráskám Q10 plus, Nivea, 299 Kč – s koenzymem Q10, goji a 0F 15.

ÚNOR

Více pozornosti nohám

Podle pranostik může být v únoru ještě hodně sněhu a pro vaše nohy to znamená, že budou „uvězněné“ v kozačkách, schované pod punčochami a kalhotami ještě dlouhou dobu.

Využijte proto toto období k zákroku, který se nazývá sklerotizace, a zlikvidujte tak nevzhledné barevné klikyháky, kterým se říká metličky nebo také mikrovarixy.

Řešení: Barevných prosvítajících žilek se lze zbavit několika způsoby. „Nejdříve je potřeba podstoupit vyšetření cévního systému a odhalit jejich pravou příčinu. Při sklerotizaci se roztok soli injekčně vstříkne přímo do postižených žil, díky čemuž nakonec zmizí,“ vysvětluje MUDr. Ota Schütz.

Poté je potřeba nosit kompresivní punčochy, aby se zabránilo opětovnému průtoku krve do těchto oblastí. Při jiné metodě se k léčbě používají laserové paprsky, které se dostanou do cévy, aniž by porušily kůži.

TIP: Viditelné žilky, pihy, modřiny a drobné nedokonalosti překryje tónovací sprej Airbrush Legs (k dostání ve třech odstínech Light Glow, Medium Glow, Tan Glow), Sally Hansen, 249 Kč (v síti dm drogerií).

BŘEZEN

Pryč s nedokonalostmi

„Udělejte si plán na omlazení obličeje a využijte k tomu neinvazivních frakčních laserů,“ radí dermatoložka MUDr. Věra Terzijská z kliniky VeraMedica.

Frakční lasery CO2 jsou vhodné pro omlazení, odstranění jizviček po akné nebo po úrazech, pigmentových skvrn a také větších chirurgických a také popáleninových jizev.

Řešení: Laserové paprsky u frakčních laserů pracují na principu olupování a následné obnovy pokožky. Paprsek se aplikuje jen do povrchové a střední vrstvy kůže, což umožňuje výrazně rychlejší hojení. Laserový paprsek způsobuje pocit pálení, který trvá hodinu až dvě, ale v té době se obličej chladí.

„Kůže bude zarudlá a dva až tři dny se bude olupovat. Dopřejte si proto po zákroku pár dní odpočinku. Opalování se pak vyhněte po dobu dvou až tří měsíců a pořiďte si na denní péči krém s nejvyšším ochranným faktorem proti UV záření SPF 50+,“ doporučuje dermatoložka.

TIP: Domácí alternativou odstraňování pigmentových skvrn jsou bělicí séra a krémy. Používají se až 56 dnů dvakrát denně, a to buď na obličej, krk, nebo na pigmentové skvrny místně, třeba na rukou. Vyzkoušejte Stem Cells Pigment Hand, Fytofontana, 455 Kč.

DUBEN

Rozloučení s chloupky

Chloupky v různých partiích těla lze odstranit pomocí IPL laseru. Při zákroku se využívá aktivní fáze růstu chloupků a je nutné absolvovat sérii několika sezení, která je rozložená na tři až šest týdnů.

Řešení: Laserový paprsek selektivně zacílí melanin – barvivo chloupku, vyšle tepelnou energii, která se dostane k jeho cibulce a zničí tak její lůžko. Nepoškodí přitom okolní tkáň. Úspěch odstranění chloupků je výraznější hlavně u těch tmavších. Čím větší je kontrast mezi odstínem pleti a barvou chloupku, tím je snazší pro laserový paprsek vyhledat pigment. Nový laser už umí problém s hledáním chloupků podle barvy překonat.

TIP: Lightsheer Duet s dvěma hlavicemi, se kterým lze odstranit nežádoucí chloupky na všech partiích těla (www.miracleclinic.cz).

KVĚTEN

Úklid v kosmetické výbavě

Využijte změnu ročního období ke zhodnocení správnosti své péče o pleť. Základem je používání séra obohaceného o antioxidanty, denní krém se sluneční ochranou a krém nebo sérum pro regeneraci v noci. Když chcete dodat pleti něco výjimečného, využijte nejnovější objev v dermatologii. Horkým hitem je omlazování kmenovými buňkami z rostlin. Lékaři jsou vůči nim sice zatím trochu nedůvěřiví a tvrdí, že jejich vliv nebude tak výrazný, ale některé klinické studie ukazují, že využívání technologií s kmenovými buňkami pomáhá ke zjemnění hloubky vrásek, a to při používání dvakrát denně po dobu dvou týdnů.

TIP: Perfect BB Cream SPF 40, 3LAB, 1799 Kč – s biologicky aktivním růstovým hormonem a technologií kmenových buněk ze švýcarského jablka (k dostání v parfumeriích FAnn).

ČERVEN

Pozor na UV záření

„Nejdůležitější věc, kterou můžete udělat v létě, je chránit pokožku pomocí efektivního opalovacího krému,“ zdůrazňuje MUDr. Monika Arenbergerová. „Měli byste to dělat po celý rok, ale obezřetní musíte být hlavně v létě, kdy jsou UVB paprsky, které způsobují spálení a většinu typů rakoviny kůže, nejsilnější,“ upozorňuje.

Řešení: Podívejte se po krému s širokým spektrem proti paprskům UVA/UVB s nejvyšším ochranným faktorem SPF 50+ a používejte tuto ochranu na místech, která jsou vystavená slunci. Citlivé pokožce více vyhovuje složení bez chemických filtrů, které obsahuje oxid titaničitý nebo oxid zinečnatý. Pro tento typ pleti je méně dráždivé.

ČERVENEC

Zaměřeno na životní styl

Uprostřed roku je správný čas na zhodnocení svých pečujících rituálů. Vše totiž ovlivňuje váš vzhled. „Krásná pleť vyžaduje přístup k životu jako k celku,“ říká primářka Anti-Aging kliniky MUDr. Monika Golková (www.a2c.cz).

Řešení: Myslete na spánkový režim. Cílem je spát sedm až devět hodin denně, ale v létě využijte líné horké dny a dopřejte si i odpoledních dvacet. Spánek je skvělou regenerací pro pleť. Zvažte i drobné vychytávky ve stravě spojené s vysokým glykemickým indexem. Monika Golková v této souvislosti upozorňuje na tzv. Crosslink teorii. „Jde o to, že glukóza, která se nachází v buňkách našeho těla, je relativně stabilní, ale při jejím větším množství se může spojit s proteiny (bílkovinami) a vytvořit nebezpečnou dvojici glukóza a protein procesem glykace,“ varuje s vysvětlením, že to způsobuje „tuhnutí tkání“ a urychluje se tak stárnutí. Vznikají pigmentové skvrny a vnitřní poškození orgánů.

„Proto bychom si měli vybírat potraviny s nízkým glykemickým indexem, jako jsou zelenina, celozrnné produkty, maso, mléko a ryby. Platí všeobecné pravidlo, že syrové a tvrdší má nižší glykemický index než vařené a měkké,“ radí.

Snažte se proto omezit rafinované a bílé pečivo, například bílý chléb nebo sušenky. Výhody všech malých změn mohou mít dominový efekt, díky čemuž si udržíte krásu mladé pleti.

SRPEN

Jídlem ke krásné pleti

Využijte sezonu rajčat jako dobrou radu, jak se projíst ke zdravé pleti. Rajčata obsahují vitaminy C, A a lykopen, z nichž všechny jsou prospěšné kůži.

Řešení: Lykopen je silný antioxidant, který zmírňuje zánět v kůži, jehož důsledkem jsou vrásky. „Studie také ukazují, že snižuje poškození sluncem a pomáhá zabraňovat vzniku rakoviny kůže, projevům akné a zlepšuje obranyschopnost kůže a celého organismu,“ říká MUDr. Golková.

Zapamatujte si fakt, že tělo nedokáže absorbovat lykopen bez přítomnosti tuku. Dopřejte si proto nakrájené kostičky rajčat na celozrnné toasty, pokapané olivovým olejem.

ZÁŘÍ

Pokožka opět září

Po létě si všimněte, co udělalo slunce s vaší pletí na obličeji, krku a rukou. Pokožka může být zhrublá, a proto je potřeba zbavit ji odumřelých buněk.

Řešení: Pro hladkou pleť zvažte profesionální glykolový peeling. Odstraní horní vrstvu pokožky spolu s tmavými skvrnami. Můžete se obrátit na dermatologa nebo jsou již k dostání i speciální séra. Vhodný přípravek musí velmi pečlivě vybírat ženy s citlivou pletí, pro ně je potřeba jemnější péče než pro mladé dívky s akné. Lepší volbou je kyselina mléčná, která je mírnější. Jestli chcete dostat pleť rychle zpět do kondice, vyzkoušejte přípravky, které podporují produkci nových buněk a syntézu kolagenu. Vyzkoušejte například Ultimate Recovery, Medik8, 850 Kč

ŘÍJEN

Udržte si opálený tón pleti

Jak se začne ochlazovat, začíná pro pleť doba, kdy bude sušší, a proto je potřeba zvýšit hydrataci. Mohou se objevit i pigmentové nerovnosti.

Řešení: Na lehká letní séra, pleťové vody a odličovače na nějaký čas zapomeňte a vraťte se k péči o pleť, kterou jste využívala na jaře. Nechcete-li se vzdát opálené tváře, prodlužte zdravě vypadající odstín pomocí samoopalovacích krémů (Vichy, Clarins). K tomu přidejte přípravky nebo séra s hydratující kyselinou hyaluronovou.

Pokud se pod mizejícím opáleným odstínem objeví pigmentové skvrny zvané melasma, vyzkoušejte krém nebo sérum s vitaminem C, které má jemně olupující účinek a vyrovnává odstín pleti. Na rozdíl od stahujících a alkoholových pleťových vod dopřejte pleti raději jemnější hydratační procedury s kyselinou hyaluronovou a hydratující micelární vody. V denním krému by neměl chybět ochranný faktor nejméně SPF 15.

LISTOPAD

Boj proti prvním vráskám

Tento měsíc, kdy padá listí, lze skvěle využít k odstraňování vrásek a vylepšování pleti pomocí estetické medicíny. Pozorně si svůj obličej prohlédněte a zvažte všechny možnosti. Jemné linky se mohou objevit na čele a kolem očí už kolem 25 let.

Řešení: Zahnat vrásky umějí lékaři kliniky estetické medicíny jako bezpečnou metodu pro malé i větší vylepšení pleti. Malou jehličkou vpíchnou do podkoží speciální typ kyseliny hyaluronové, která vyplní vrásku zevnitř a také zlepší její hydrataci. Některé typy této kyseliny vyhladí vrásky na déle než rok. Zároveň můžete zvážit domácí použití hydratačních přípravků – masek s kyselinou hyaluronovou a koncentrovaných sér (tzv. fillerů), která mají vyšší koncentraci a skvěle pomáhají k hydrataci povrchu pleti.

Je potřeba také zmínit botulotoxin, který se už několik desetiletí používá k odstranění větších vrásek (ty se nejdříve objevují mezi obočím). Jde o kosmetickou formu botulotoxinu, a to až tisícinásobně zředěnou netoxickou látku, která působí na příčinu vrásek, tedy na svalovou činnost. „Když dojde ke svalovému uvolnění, zabrání se tak nežádoucí mimice, která vrásky způsobuje. Výsledek je přirozený,“ vysvětluje hlavní lékařka dermatologie MUDr. Karolína Kykalová ze soukromé kliniky Esthesia (www.esthesia.cz).

Po první aplikaci účinky odezní zhruba po třech až šesti měsících. Když účinek ustupuje, dochází k opětovnému obnovení funkce svalu.

PROSINEC

Sametová kráska

V době večírků typických pro tento měsíc využijte triků vizážistů hvězd. Ti jsou zkušenými experty na zakrytí všech nedokonalostí a už dobře vědí, na které pomocníky je dobré vsadit.

Řešení: Díky nové generaci HD (high definition) pudrů budete vypadat perfektně. Ačkoli je pudr průsvitný, svou speciální technologií maskuje barevné nerovnosti na pleti. Využijte silikonové báze nebo blur krémy a tónovací emulze (Dermalogica), a to buď jen přes krém, nebo přes make-up. Vaše pleť bude rázem jiná – mnohem hladší a jemnější. Zapamatujte si však: Nezačínejte s líčením, dokud nepoužijete hydratační krém. Ten vaší pleti vrátí zářivost a jemnost. I to je trik vizážistů.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud