6
Fotogalerie

Když vás trápí pupínky

Drobné nedokonalosti a akné se projevují zejména v dospívání, ale dokážou občas potrápit i dospělé. Jak tedy správně pečovat o problematickou pleť?

Vznik akné vždy souvisí se zvýšenou produkcí kožního mazu, s bakteriálním osídlením kůže a s poruchou rohovění, které se podílí na ucpání mazových žláz.

„Pokud naše mazové žlázy vytvářejí nadměrné množství kožního mazu, mísí se jeho přebytek s odumřelými kožními buňkami a ulpívá na povrchu pleti. Tak dochází k ucpávání pórů, ty pak nemohou propouštět kyslík a pleť se stává živnou půdou pro bakterie, jako je například propionibacterium acnes, která se tímto kožním mazem živí.

Mastné kyseliny, jež při tomto živném procesu vznikají, způsobují podráždění okolní tkáně a dochází k tvorbě zánětů a pupínků,“ vysvětluje dr. Henrike Neuhoffová, vedoucí laboratoře pro vývoj produktů péče o pleť .

Akné ve věku 20+

Přestože se akné nejčastěji objevuje mezi 11. - 18. rokem věku, často ani později neodezní. Postihuje partie, kde je nejvíce mazových žláz, tedy obličej (nos, tváře, brada), hrudník nebo horní partie zad, ale také oblast kštice a krku. K ústupu dochází u dívek kolem 20. - 21. roku věku a u chlapců většinou později, až kolem 22. - 24. roku věku.

Jak o pleť pečovat?

V péči je nezbytná hydratace a používání speciální kosmetiky na problematickou pleť. Přestože je to často k uzoufání, nikdy se nesnažte pupínky násilně vymačkávat. Toto úsilí většinou vede k prasknutí komedonu v hloubce kůže, k rozšíření zánětu, vzniku bolestivých pupínků a často i vzniku jizev. A pamatujte, že stav kůže zhoršuje kouření.

Tipy:

1. Garnier pleťová maska - Samohřejivá pleťová maska PURE s výtažky z okurky ozdravuje póry do hloubky.

2. Freeman - Jílová pleťová maska s avokádem a ovsem - Maska čistí póry a odstraňuje z nich veškerý nadbytečný maz i nečistoty. Určeno pro normální až mastnou pleť.

3. Clear and Clear - Pleťová voda proti černým tečkám působí už od 1.dne. Odstraňuje mastnotu, nečistoty a odumřelé buňky, a to i ty, které se usazují hluboko v pórech a mohou vést ke vzniku komedonů projevujících se černými tečkami. Navíc obsahuje látku, která pomáhá předcházet jejich opětovnému návratu.

Akné ve věku 30+

Nedokonalosti a různé projevy problematické pleti trápí 3 z 5 žen starších 30 let. A to bez ohledu na projevy akné v pubertě. Projevuje se zánětlivými pupínky s hnisavou čepičkou (papulopustule), které se objevují v oblasti dolní čelisti a krku a při vlasové hranici.

Mohou se však tvořit i bílé a černé komedony s minimálními zánětlivými projevy - tato forma nemoci se nazývá postadolescentní komedonická akné a postihuje nejčastěji ženy ve věku mezi 25–50 lety.

Příčinou je většinou stres, znečištěné okolní prostředí, kouření, špatná péče o pleť i hormonální nerovnováha, často vyvolaná některými typy hormonální antikoncepce. Pro zlepšení stavu většinou jen kosmetika nestačí, proto stav pleti a vhodnou péči konzultujte s lékařem.

Jak o pleť pečovat?

V tomto věku se začínají objevovat vrásky. V péči se zaměřte na dokonalé čištění pleti a na hydrataci, ale večerní péči už doplňte o speciální krémy proti vráskám (např. s koenzymem Q10). Nezapomeňte pečovat o krk a dekolt. Pro dobrý pocit a zlepšení vzhledu pleti vyzkoušejte BB krémy, které obsahují mikrominerály. Jejich výhodou je, že jsou velmi malé a rovnoměrně rozložené, pleť nezatěžují, nedochází k ucpávání pórů a ta může volně dýchat. Navíc pleť sjednotí a zamaskují začervenání.

Tipy:

1. Garnier BB cream 5in1 - Zmatňující tónovací péče. Krém řeší potřeby smíšené až mastné pleti. Krém slibuje zmatnění lesku, zakrytí nedokonalostí, zářivost, hydrataci a ochranu před UV zářením.

2. Lumene Vitamin C+ - Rozjasňující Anti-age BB Cream. Je ideální pro všechny plně vytížené ženy, které touží mít všechna řešení v jednom produktu: hydratační krém, SPF, krytí nedostatků a přirozený make-up. BB krém je navíc obohacen o anti-aging a detoxikační složky.

3. Nivea Zkrášlující hydratační BB krém 5 v 1. Obsahuje aktivní látku Hydra IQ, která spolu s provitamínem B5 pleť hloubkově hydratuje. Díky kombinaci mikrominerálů a barevných pigmentů s jemným tónovacím účinkem zajišťují krémy rovnoměrné krytí pleti a působí také jako make-up.

Akné ve věku 40+

Ani v tomto věku nebývá akné výjimkou, v některých případech se však může na pleti dospělých okolo 40. roku věku objevit růžovka - kožní onemocnění, které bývá ve svých počátcích podobné akné, avšak objevuje se spíše jen ve středních partiích obličeje. Stav pleti raději konzultujte s lékařem, který vám doporučí vhodnou léčbu a správnou domácí péči. V žádném případě pupínky nevymačkávejte, neboť může dojít k nevratnému poškození pleti.

Jak o pleť pečovat?

Zvláštní pozornost věnujte večerní péči o pleť, zralá pleť potřebuje více pečujících látek – na noc je proto vhodná výživnější forma péče a navíc během spánku pleť dobře regeneruje.

Pro večerní intenzivní ošetření používejte speciální noční pečující a koncentrované přípravky – fluidy a séra s vyšším obsahem pečujících látek. Do kosmetické výbavy pro denní ošetření zahrňte také korektor, make-upy apod., důležité je, aby veškeré přípravky, které používáte, byly lehké a neucpávaly póry.

Tipy:

1. Noční krém Loreal Nutri-Gold je obohacený o vzácné vyživující látky, které dokáží pleti navrátit mladistvý vzhled a rozjasnit ji.

2. Eucerin Dermo Puryfier Active Night je zklidňující noční hydratační krém, který je vhodný pro mastnou a problematickou pleť se sklonem k tvorbě akné. Neobsahuje olejové složky, výrazně omezuje vznik nového akné a odstraňuje odumřelé kožní buňky během noci. Výrazně redukuje přebytečný kožní maz, tím aktivně připravuje Vaší pleť na denní péči.

3.Noční krém pro vypnutí pleti Nivea Expert Lift. Pečující a hydratující složení s kyselinou hyaluronovou a bioxiliftem zabraňuje ochabování pleti, vypíná a zdokonaluje kontury obličeje. Díky pantenolu pleť během spánku navíc hloubkově regeneruje.

Bojovníci s nedokonalostmi pleti – péče pro všechny věkové kategorie

Součástí každodenní péče by mělo být používání speciální kosmetiky pro problematickou pleť, která pomáhá stabilizovat činnost mazových žláz, odstraňuje rohovou vrstvu na povrchu pokožky, uvolňuje ústí mazových žláz a působí protizánětlivě a dezinfekčně.

1. Čištění pleti

Každé ráno i večer věnujte čas čištění pleti a odlíčení. Používejte pleťová mléka nebo mycí gely společně s vodou. Při lehkých formách akné můžete jednou za čas aplikovat jemný peeling, který odstraní odumřelé kožní buňky, které ucpávají póry. Peeling nepoužívejte při zánětlivých pupínkách s hnisavou čepičkou.

Tipy:

1. Zmatňující pleťová voda Perfect-Clear Pure Zone s okamžitým čisticím účinkem matuje pleť a působí proti černým tečkám a pupínkům. Osvěžující textura zanechá povrch pleti hladký a dokonale matný.

2. Hloubkově čisticí peelingový krém ALL-IN-1. V 1 aplikaci poskytne pleti 5 účinků najednou: 1. Unikátní čisticí komplex odstraní nečistoty. 2. Antibakteriální složení s magnolií eliminuje bakterie. 3. Peelingové částečky uvolní póry a odstraní černé tečky. 4. Krémově jemné složení pleť nezatěžuje a ani nevysušuje. 5. Lze použít i jako pleťovou masku, která pleť dlouhodobě zmatní.

3. Vichy Normaderm Deep Cleansing Gel - Hloubkově čisticí gel odstraňuje nečistoty a nadbytečný kožní maz. Uvolňuje póry do hloubky. Lehký krémový gel se lehce smývá a zanechává pleť dokonale čistou.

4. Acneclear Dermacol - Antibakteriální mycí gel na obličej s olejem z australského čajovníku je určen pro péči o problematickou pleť se sklonem k akné. Odstraňuje nečistoty, viditelně stahuje póry a osvěžuje pleť.

2. Tonizace

Tento krok péče pleť projasní, osvěží a zároveň pomáhá uvolnit ucpané póry a připraví ji pro aplikaci pleťového krému. Vhodným přípravkem je pleťová voda či tonikum, vždy bez alkoholu.

3. Závěrečné ošetření

Na závěr péče ošetřete pleť lehkým hydratačním krémem či speciálním krémem pro problematickou pleť, který poskytuje potřebnou hydrataci a reguluje tvorbu kožního mazu.

Tipy:

1. Bioderma Zmatňující fluid Sebium Mat - Díky své schopnosti redukovat lesk, okamžitě a trvale ošetří všechny příčiny lesklé pokožky. Díky tomu tento přípravek zabraňuje ucpávání pórů, urychluje obnovu buněk a stahuje rozšířené póry.

2. Super lehký denní krém Anti-spot. Lehké složení s antibakteriálními výtažky z magnolie zbavuje pleť pupínků a pomáhá předcházet vzniku nových. Ihned se vstřebává, neucpává póry, pleť dlouhodobě hydratuje.

3. Hydratační krém Pure Zone - krém pro mastnou a problematickou pleť. Absorbuje přebytečný kožní maz. Účinné látky: Sébo-Calmyl® - redukuje tvorbu kožního mazu a zklidňuje pleť, kyselina salicylová - čistí pleť do hloubky a odstraňuje odumřelé povrchové buňky. Výsledek: pleť je vyčištěná do hloubky, hladší, zdravější, viditelně matnější a jasnější. Póry jsou méně viditelné.

10 praktických rad:

1. Nezapomínejte na pravidelné čištění pleti, je to základ účinné péče. Používejte kosmetiku určenou k péči o problematickou pleť.

2. Nepřehánějte to s hygienou a mytím obličeje. Trpíte-li akné, vaše pleť je stejně čistá jako kterákoli jiná, pouze má své problémy. Častějším mytím problémy neodstraníte, spíše naopak.

3. Stav pleti raději konzultujte s lékařem, doporučí vám vhodnou léčbu a správnou domácí péči, a tak rychleji dosáhnete zlepšení.

4. Buďte trpěliví, léčba, zmírnění projevů a zhojení pupínků potřebuje čas.

5. Peeling používejte s uvážením, nikdy ne při hnisavých projevech. Kůže se tak zbaví ochranného filmu, ústí mazových žlázek zůstanou otevřená a navíc citlivější a vnímavější vůči zevním vlivům a infekci.

6. Pupínky nevymačkávejte, můžete si tak způsobit trvalé poškození pleti a vznik jizviček.

7. Na sjednocení pleti a zakrytí nedokonalostí používejte korektor a make-upy. Můžete vyzkoušet i speciální přípravky z lékárny, které díky svému složení projevy zakrývají i léčí.

8. Nepodceňujte pitný režim a zdravou životosprávu – důležitý je dostatek zeleniny a ovoce. Někdy pomáhá i omezení příjmu některých látek (čokoláda, káva, tuk, mléko).

9. Nekuřte. Kouření stav pleti zhoršuje, navíc se podílí na vzniku vrásek v okolí rtů.

10. Alespoň jednou za měsíc si dopřejte odborné kosmetické ošetření.

Foto: Archiv firem

Doporučujeme

Články odjinud