Kosmetická inventura: Ještě schovat, nebo už vyhodit?

Kosmetická inventura: Ještě schovat, nebo už vyhodit?

Přiznejte se, kdy naposledy jste uklízela ve své kosmetické výbavičce? Že už je to hodně dávno? A víte, že nejspíš skladujete hromadu prošlých šminek a jiné kosmetiky? Napravte to a dopřejte svým pomocníkům důkladnou očistu. Poradíme vám, jak na to!

Trvanlivost neotevřených produktů najdeme na všech obalech. Ale jak je to s jejich trvanlivostí po otevření?

  • Krémy a pleťová mléka vydrží asi 3-7 měsíců. Všeobecně platí, že čím větší je obsah vody v produktu, tím kratší je jeho trvanlivost. Mléka tedy spotřebujte rychleji než krémy. U přírodní kosmetiky bez konzervačních látek počítejte pouze s tříměsíční trvanlivostí. Občas se stane, že se odloučí olej, což však není na závadu krému. Stačí promíchat vše stěrkou a můžete krém dál používat. Při aplikaci krémů dbejte vždy na čisté ruce, abyste do něj nezanášela nečistoty. Pokud je to možné, vybírejte raději produkty v lahvích, dávkovacích obalech a tubách než v miskách. Vydrží mnohem déle, protože do nich proniká méně vzduchu a s ním i méně bakterií. Jakmile začne krém páchnout po žluklém tuku, ihned jej přestaňte používat!
  • Koupelová pěna, sprchový gel, vlasový šampón apod. mají trvanlivost od 2-3 let. Láhev je třeba po použití vždy dobře uzavřít, aby se do ní nedostala nedopatřením voda a s ní bakterie, které trvanlivost snižují.
  • Produkty vlasového stylingu vydrží přibližně 3 roky. Většina produktů obsahuje alkohol, což je záruka velmi dlouhé trvanlivosti. Přírodní kosmetika nebo produkty bez obsahu alkoholu vydrží podstatně kratší dobu.
  • Parfémy mají trvanlivost 1-2 roky. Vždy závisí na použitých ingrediencích a způsobu výroby. Pokud jej však uchováváte na vhodném místě a dobře uzavřené, vydrží až tři roky. Parfém se nezkazí ve smyslu žluknutí, ale změní barvu a vůni. Obecně platí: čím více alkoholu parfém obsahuje, tím delší je jeho trvanlivost. Parfémy nikdy nevystavujte přímému slunci, raději je uchovávejte v chladu a na tmavém místě.
  • Laky na nehty se nevyplatí dlouho skladovat. Načatý vydrží tak půl roku až rok. Zkažený lak poznáte dobře - již v lahvičce má nevzhlednou barvu s usazeninou na dně. Na nehty se špatně nanáší a zanechává nehezký výsledek. Rychle schnoucí laky vysychají ještě rychleji! Lahvičku s lakem vždy důkladně uzavřete. Nakupujte jej raději častěji a v menším balení.
  • Rtěnky a lesky mají trvanlivost od půl roku do 3 let. Čím vyšší obsah tuků obsahují a čím větší mají pečující účinek, tím kratší je jejich životnost. Obsažené látky mohou postupně žluknout. Pokud rtěnka hrudkovatí a vysychá, je nejvyšší čas s ní skoncovat a pořídit si novou. Lesk s aplikátorem má nevýhodu v tom, že se do něj při jeho nanášení dostávají nečistoty, a tak byste ho měla zhruba po půlroce vyměnit. Rtěnky i lesky vždy dobře zavírejte a skladujte je pokud možno suchu, chladu a temnu.
  • Řasenka při denním používání vydrží maximálně 3 měsíce. Na konec lhůty většinou upozorní sama, vysychá a tvoří se v ní hrudky. Po každém použití ji vždy pečlivě zavírejte. Zapomeňte i na známé pumpování štětečkem nahoru a dolů! Tak se totiž dostává dovnitř vzduch a řasenka rychleji vysychá.
  • Make-up má trvanlivost maximálně rok. Po téhle době některé make-upy začnou měnit texturu vysychat, hrudkovatět nebo zapáchat, a tak je čas se s nimi rozloučit. Make-upy v tubách a v tuhé podobě nebo tuhý korektor vydrží o něco déle. Trvanlivost výrobku prodloužíte tím, že čas od času očistíte uzávěr.
  • Pudr a oční stíny. Pudr má na rozdíl od jiných kosmetických přípravků poměrně velkou trvanlivost - až 3 roky. Ovšem jakmile začne jakkoli měnit vzhled, barvu či konzistenci, přestaňte jej používat. Vydrží déle, když ho budete nanášet štětcem a ne aplikátorem, který bývá jeho součástí. Oční stíny jsou na tom podobně jako pudr. Jejich životnost je většinou letitá.

Důležité! Základem pro to, aby vám make-up či pudr dlouho vydržel, je také pravidelné čištění štětce či houbičky, kterými jej nanášíte. Zamezíte tak množení bakterií. Kosmetické štětce vždy každé 2 - 3 měsíce jemně vyperte ve vlažné mýdlové vodě. Jakmile z něj začnou vypadávat štětinky, je na čase pořídit si nový. Houbičky perte klidně každý týden a po pár měsících raději vyměňte za nové.

Dobré rady nad zlato

Ideální skladovací podmínky pro kosmetiku jsou mezi 15-20 °C. Kosmetické přípravky určitě nepatří do skříňky se zabudovaným elektrickým světlem - od žárovky je poměrně dost teplo. Vždy ukládejte kosmetiku mimo dosah slunečních paprsků a veškeré krabičky, tuby a lahvičky pevně uzavřete. Prodloužíte tak jejich trvanlivost. U málo používaných produktů nebo produktů s dlouhou životností si jenom stěží vzpomenete, kdy jste je otevřeli. Ideální je tedy poznamenat si na výrobek datum, kdy jste ho poprvé použili. Usnadní vám to rozhodování ohledně likvidace :-)

To, zda je kosmetický produkt v pořádku, poznáte většinou pouhým pohledem a podle čichu. Pokud se jeho barva a konzistence změní, anebo začne-li nevábně vonět, nepoužívejte jej a vyměňte za nový.

Nikdy do jakéhokoli kosmetického produktu nepřidávejte žádnou tekutinu, pokud to přímo nevyžadujte výrobce v návodu.

Doporučujeme

Články odjinud