Kouzlo pastelek

Kouzlo pastelek

Móda a umění se navzájem od pradávna ovlivňují a vzájemně inspirují. Ani jarní sezóna netvoří výjimku, podíváte-li se na aktuální kolekce z Paříže, Milána a Londýna, neujde vám záplava jemných barev. Přesně takových, jaké používali malíři – impresionalisté počátkem 20. století.

Nejvýznamnější představitel impresionismu Claude Monet jistě netušil, že bude inspirovat i po letech. Jeho poetické malby francouzských zahrad i Pařížanů odpočívajících v krásných koutech jeho rodné země jej proslavily a stále uchvacují jsou jemností, delikátností až snovou něžností barev. Podíváte-li se na Monetovu malbu z roku 1916 a současné jarní kolekce, najdete pozoruhodnou shodu. Až se zdá, že si návrháři udělali výlet do Národní galerie v Londýně, kde jsou Lekníny vystaveny, a nechali se inspirovat barevnou paletou tohoto plátna. Bohatá harmonie jemných odstínů modré, zelené, růžové a žluté vodní hladiny, ve které se zrcadlí stíny stromů a po jejímž povrchu tiše plují květy leknínů.

Modely jarních kolekcí konfekce i haute couture se nesou často právě v jemných, pastelových odstínech. Delikátní barevná paleta začíná i růžovo-béžové a pokračuje přes „baby pink“ a „baby blue“ k jemné fialové a tlumené žluté. Tento trend ještě více zdůraznil Karl Lagerfeld ve své haute couture linii pro módní dům Chanel, žádná typická čerň, pouze pastelové tvídy a šifóny doplněné stříbrnými doplňky.





Také Georges Hobeika věnoval velký prostor jemným odstínům modré a růžové ve své jarní kolekci „Soft Rock“. Propracované střihy a přísné linie se tu setkávají s delikátností barev a výsledek vypadá neodolatelně.



Ani ostatní značky a návrháři nenechali pastelové odstíny ležet ladem. Někteří vsadili na celkově jemný vzhled, jiní připadali populární stříbrný lesk a nabízejí také ostřejší variantu – kombinaci pastelů a černé.









Foto: archiv firem, Blow.co.uk, Patrice Stable (Jean Paul Gaultier)

Doporučujeme

Články odjinud