Krása v rukou vědy a techniky

Krása v rukou vědy a techniky

Různé skvrny na pleti, nerovnosti, jizvy a vrásky kolem očí? Chcete-li mít opravdu dokonalou pleť, pak pouhé dodržování životosprávy a investice do drahého krému nepostačí. Účinnější a trvalejší efekt nabízejí zákroky korektivní dermatologie.

Kosmetické přípravky slibují mnoho, na některé potíže pleti jsou ale krátké. Někdy je nutné sáhnout po „těžším kalibru“ z oblasti korektivní dermatologie, která dnes umí bojovat nejen s příznaky stárnutí, ale i s různými vadami a drobnými kožními nedostatky, které nemají s věkem nic společného.

Moderní přístroje a metody dokážou s pletí hotové divy. Pro optimální výsledek je však důležité zvolit tu správnou nebo je zkombinovat tak, aby byl efekt ještě výraznější a trvalejší.

Popraskané žilky

Rozšířené cévky, ať už v obličeji či na stehnech, jsou dané geneticky. Zhoršují se během těhotenství, vlivem hormonálních změn, působením UV záření i pobytem v sauně. Až 75% úspěšnost v jejich odstraňování má laserové ošetření, přičemž některé typy laserů mohou odstranit žilky až do průměru 1 mm.

„Laserový paprsek se zachytí v žilkách, zataví je a ty se postupně vstřebají. Kůže je po zásahu začervenalá, postupně ale společně s žilkami bledne. K dočištění zbylých cévek je vhodné za 6 až 8 týdnů ošetření zopakovat, jinak se ale jedná o velmi rychlý, účinný zákrok. Pouze v případě osob s velkým sklonem k tvorbě rozšířených žilek je nutné jej v průběhu let podstupovat opakovaně,“ vysvětluje estetická dermatoložka Yvonne Bergerová z pražské kliniky LaserPlastic.

Někteří dermatologové využívají k odstranění žilek v obličeji také tzv. elektrokoagulaci. Podle dermatoložky je však tato metoda poměrně málo úspěšná, bolestivější a přináší riziko vzniku drobných jizev. Odstranění cévek laserem stojí od 400 Kč (podle počtu pulzů).

Jizvy

Úprava jizvy záleží vždy na jejím charakteru, na tom, jak je stará, i na jejím umístění. Podle toho odborník volí optimální korekční metodu. „Někdy je vhodnější skalpel, jindy laser, v některých případech stačí speciální drátek na podříznutí jizvy, jindy se jizva vyplňuje různými výplňovými materiály či nahrazuje kožním štěpem, jako např. po popálení,“ vysvětluje plastický chirurg Karel Urban z pražské kliniky Esthé.

K dispozici jsou však i jiné metody. Třeba při rozsáhlejším postižení tváří jizvičkami po akné bylo variantou léčby jejich zbroušení, tzv. dermabraze jemnou bruskou. Tato metoda je dnes již většinou nahrazena laserem, a to buď erbiovým, nebo frakčním. „Lasery vhodné na jizvy většinou působí tak, že odpařují povrchovou vrstvu kůže nebo redukují množství cévek v jizvě. V případě vystouplé, tzv. hypertrofické či keloidní, jizvy se k již zmíněným metodám přidávají ještě podpůrné prostředky, jako jsou injekční aplikace kortikoidů do jizev, kryoterapie (mrazení) a různé typy laserů. Pokud se jedná o jizvy po operaci či úraze, je pro optimální výsledek důležitá také domácí péče, která zahrnuje např. tlakovou masáž, aplikaci speciálního gelu, náplastí či masti nebo ochranu před sluncem,“ doplňuje specialista. K tvorbě menší jizvy pomáhá také užívání některých enzymových léků (např. Wobenzym). Odstranění jizvy vás podle zvolené metody přijde na 500-2000 Kč.

Pigmentové skvrny

Pigmentace jsou dané geneticky a zhoršují se vlivem slunečního záření. Mohou však vzniknout i po spálení kůže, zhojených zraněních nebo kožních onemocněních, jako je ekzém či lupénka. V případě pigmentací na hřbetech rukou či v dekoltu využívají někteří dermatologové k jejich odstranění tzv. kryalizaci kapalným dusíkem, který kůži v daném místě zmrazí.

Následně dojde ke vzniku drobného puchýřku, jenž se časem odloučí včetně nežádoucí pigmentace. Na laserových pracovištích je standardem při odstraňovaní těchto pigmentací alexandritový laser. Ten je schopen obrovskou energií v tisícině vteřiny zasáhnout pouze místo, kde chceme nežádoucí projev odstranit, aniž by poškodil okolní tkáně.

Část rozstřeleného pigmentu se vstřebá, zbytek je odloučen spolu s povrchovým stroupkem, který odpadá asi do deseti dnů. K uspokojivému efektu je někdy třeba zákrok zopakovat, a to zejména v případě opakovaného slunění. Cena ošetření se odvíjí podle počtu pulzů (400-1200 Kč).

Pokud se jedná o poruchu pigmentace, tzv. melasma, které postihuje hlavně ženy, je výhodnější zvolit jemnější ošetření chemickým peelingem. „Principem peelingu je působení chemické látky na povrch pleti, nejčastěji se jedná o kyselinu glykolovou nebo beta-hydroxykyselinu. Nejprve dojde k rozvolnění povrchové vrstvy kůže, která se následně začne i s nadměrným pigmentem olupovat,“ říká dermatoložka Yvonne Bergerová. Aby nedošlo k obnovení pigmentací, je navíc nutné světlejší jemnou pokožku trvale chránit před UV paprsky.

Znaménka

Klasická znaménka, odborně zvaná névy, mohou mít různou podobu: v rovině kůže nebo jsou plastická s hladkým či nepravidelným povrchem, často i s chloupky. Samotný vzhled přitom často naznačuje možné riziko vzniku melanomu. „U pigmentových névů, kde je podezření na nádorové bujení, dáváme přednost jejich odstranění skalpelem. Poté je odešleme k histologickému rozboru,“ říká plastický chirurg Karel Urban.

Chirurgicky se znaménka odstraňují např. i na pracovištích, kde s lasery nepracují. Některé typy vystouplých znamének lze odstranit také erbiovým laserem, podobně jako různé jiné kožní výrůstky, a to většinou v lokálním znecitlivění. Laser znaménko „odpaří“ a drobná ranka se postupně zacelí. Oblast zákroku je nutné po ošetření chránit před sluncem, jako nakonec celou kůži, zejména velmi světlou a se sklonem ke vzniku pigmentací. Odstranění znaménka hradí v některých případech pojišťovna, jinak za jednorázový zákrok zaplatíte průměrně 500-1000 Kč.

Výrůstky a bradavice

K odstranění různých kožních výrůstků bez pigmentu se někdy používá metoda elektrokoagulace, což je destrukce tkáně pomocí vysokofrekvenčního proudu. Modernějším, přesnějším a šetrnějším je ale speciální výkonový, tzv. erbiový neboli „odpařovací“ laser, který v lokálním znecitlivění přesně odpaří po jemných vrstvičkách nežádoucí tkáň.

Po ošetření vznikne v místě malá ranka podobná odřenině, ta se však rychle zahojí a stroupek asi do deseti dnů odpadne. Světle růžovou jemnou pokožku je pak nutné chránit před slunečním zářením, aby nedošlo k nežádoucí pigmentaci. Za zákrok zaplatíte asi 1000 Kč a obvykle není nutné ho opakovat. „Léčba klasických bradavic je svízelnější. Neexistuje jedna metoda, která by bezpečně odstranila každý takový výrůstek. Většinou se využívá skalpel, laser, kryoterapie, různé formy leptání apod. Často je nutné kombinovat více metod a není výjimkou, že bradavice sama zmizí i bez lékařova přičinění,“ konstatuje Karel Urban.

Vrásky a projevy stárnutí

Stárnutí zastavit nelze, dá se ale zmírnit či zpomalit. Nejúčinnější jsou botulotoxinové přípravky, které odstraňují mimické vrásky okolo očí nebo na čele. Látka aplikovaná do svalů pod kůži přeruší nervosvalové spojení a zabrání mimickému svalu v jeho smršťování a tím i tvorbě mimických vrásek. Efekt trvá čtyři i více měsíců, po odeznění je vhodné ošetření zopakovat. Na vrásky kolem úst, nosu či v dekoltu jsou ideální výplňové materiály. Na výběr jich existuje několik - od vstřebatelných na bázi kyseliny hyaluronové, polovstřebatelných až po nevstřebatelné, jako jsou třeba silikony.

V případě fyziologického stárnutí, ale i při stárnutí způsobeném vlivem slunce pomáhá chemický peeling na bázi ovocných kyselin nebo alfa-hydroxykyselin, který lehce vypíná jemné povrchové vrásky, zvyšuje hydrataci kůže a vyjasňuje skvrny. Novinkou ošetření povadlé pleti jsou frakční CO2 lasery, které vyzařují mřížku mikropaprsků laserového záření.

Dermatoložka Yvonne Bergerová říká: „Ihned po zákroku je pokožka obvykle mírně zarudlá a pálí. Během pěti dnů se začne drobně olupovat svrchní poškozená vrstva pokožky a nahrazovat se novými buňkami. Ve spodních vrstvách z důvodu tepelného prohřátí dochází k novotvorbě kolagenních a elastických vláken po dobu až šesti měsíců po zákroku, takže i v tomto období budete pozorovat pokračující redukci vrásek a vypínání pokožky. Nezbytná je ochrana před slunečním zářením asi dva měsíce po zákroku.“ Omlazení podle vybrané metody stojí od 3000 Kč.



Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.




ČTĚTE TAKÉ:
Outfit ve stylu Gossip Girl!








STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud