Léto se blíží – pozor na sluneční paprsky! – díl I.

Léto se blíží – pozor na sluneční paprsky! – díl I.

Jistě si i vy pamatujete dobu, kdy téma ochrany před slunečním zářením nebylo absolutně na pořadu dne a všechny jsme se v létě na chatách dobrovolně vystavovaly slunečním paprskům a ještě jsme slunění přikrmovaly olejíčkem Nubian. To byly časy!

Dnes už víme, že pobyt na slunci, ať už u moře nebo na horách je pro naši pohodu a vitalitu sice velice důležitý, ale slunce může být i náš nepřítel. Díky UVA a UVB paprskům může dojít ke spálení kůže, naše pleť předčasně stárne a nejhorší variantou je rozvoj kožních nádorů.

„Žádné slunění není pro pleť bez nebezpečí. Dokonce i každodenní malé dávky UV záření urychlují projevy stárnutí pleti, změny v imunitním systému a rakovinu kůže. Nyní se dokonce domníváme, že zhruba 80 % změn pokožky, které vnímáme jako „stárnutí“, způsobuje sluneční záření. A právě z tohoto důvodu je klíčově důležitá každodenní ochrana před sluncem po celý rok, bez ohledu na roční období.“ Dr. David Orentreich, vedoucí dermatolog Clinique

Jak se tedy chovat, aby sluníčko zůstalo naším kamarádem? Nevystavujte se slunci mezi 12 – 16 hodinou. Od prvního výskytu slunečních paprsků noste sluneční brýle a vhodné oděvy – klobouk, dlouhý rukáv, lehké kalhoty. Během dne dodržujte pravidelný pitný režim. Nevěřte mrakům, protože přes ně může projít až 80 % UV paprsků, a ani větru, který snižuje pocit horka…

Zvolený přípravek na ochranu proti slunci musí obsahovat UVA a UVB filtry a mít index ochrany vhodný pro vaši pokožku a pro místo pobytu. Nanášejte na pokožku dostatečné množství přípravku na ochranu proti slunci před odchodem z domu, a to zejména na nos, uši, šíji a nárty. Aplikaci opakujte každé dvě hodiny. Nevystavujte se slunci po použití parfému nebo pokud užíváte léky citlivé na světlo.

Výběr správného ochranného faktoru závisí na fototypu pokožky, její citlivosti a samozřejmě na zeměpisné poloze, která ovlivňuje intenzitu slunečního záření. U extrémně citlivé pokožky, která se vyznačuje výskytem pih a zrzavými vlasy může dojít po 5 minutách expozice slunečnímu záření může k začervenání kůže, doporučujeme používat přípravky s ochranných faktorem 40-50 zvlášť v případě, že se vydáváte na zimní dovolenou na hory nebo v létě k moři. Pokud budete mířit do Skandinávie, určitě vystačíte s ochranných faktorem 25.

Pro pokožku, která se vyznačuje zvýšenou citlivostí doporučujeme v případě pobytu na horském slunci nebo u moře ochranný faktor 40. Tento typ pleti mají lidé se světlou pletí, světlými vlasy, často se nevyhnou nepříjemnému spálení. U lidí s tmavší pletí, hnědými nebo černými vlasy, kteří sluneční paprsky snášejí dobře a spálí se opravdu málokdy stačí i do tropických oblastí ochranný faktor 25. Samozřejmě i zde je třeba dbát na voděodolnost přípravků, opakovanou aplikaci cca každé 2 hodiny a pokud jste se po koupeli dokonale osušila ručníkem, po opalovacím krému sáhněte okamžitě, protože samozřejmě dochází k otěru ochranné vrstvy.

ČTĚTE TAKÉ:

Zářivá tvář

Doporučujeme

Články odjinud