7
Fotogalerie

Milujeme džíny!

Alespoň jedny má ve skříni snad každý člověk na světě. Džíny se nosí všude a údajně se jich ročně na celé zeměkouli prodá miliarda kusů. Džíny jsou fenomén, který téměř v nezměněné podobě přežil více než sto padesát let.

Všechno to začalo, když jistá Rebecca Strauss opustila rodné Německo a odjela za vidinou lepšího života do Ameriky. Její syn Loeb (později Levi) se v době zlaté horečky rozhodl, že vydělá jmění. Nikoli však rýžováním zlata, ale prodejem nutného vybavení zlatokopům. Silné plátno barvené indigem – původně pro stany – se ukázalo jako ideální materiál pro pracovní kalhoty.

Levi´s kalhoty se výborně prodávaly, protože i v drsných podmínkách hodně vydržely. Měly jedinou vadu – rychle se u nich trhaly kapsy. Tento problém vyřešil krejčí Jakob Davis, který použil kovové cvočky a přidal kapsový stehový design. Oba muži si nechali nápad patentovat společně, patent byl uznán 20. 5. 1873. a toto datum se považuje za zrození džínů.

Později začali toto oblečení používat i farmáři, pracovníci na železnici a honáci dobytka. Do Evropy se džíny dostaly až během druhé světové války s americkými vojáky. V 60. letech se džíny v USA i v Evropě proměnily v symbol mladé revoltující generace. „Beat generation“ odmítala oficiální módu a nosila právě džíny, trička a bundy – tedy oděv spojovaný s manuálně pracujícími.

Na sklonku 60. let se pak džíny staly doslova uniformou mládeže revoltující proti establishmentu. Ze symbolu revolty se stal symbol mládí, svobody. „Modrou uniformu“ nosili všichni: chlapci i dívky, mladí vychovaní v blahobytu i jejich chudí vrstevníci. Na to pochopitelně reagovali i módní návrháři.

V polovině 70. let, kdy móda džínů vrcholila, zařadili „džínový program“ do svých kolekcí nejen vyhlášení módní tvůrci, ale celý oděvní průmysl. Kdo chtěl, mohl být oblečený v džínovém stylu od hlavy k patě. Šily se kalhoty, sukně, bundy, vesty i jiné kusy oblečení.

Některé se dokonce upravovaly, aby vypadaly jako obnošené. Při masovém rozšíření ale džíny přestaly být symbolem životního postoje a staly se módou, kterou je třeba stále přiživovat novými detaily, úpravami střihu, materiálu, barev, což se děje dodnes.

Vůbec první Levi´s Jeans dostaly číslo 501. Ačkoli jsou dnes jen jedním z tisíců modelů, pořád jsou považovány za klasiku. V džínách už dnes nikdo nevidí revoltu, vždyť je nosí kdekdo – od dětí po seniory. Málokdo je považuje vysloveně za módní, nikdy však neztratily nic ze svých skvělých užitných vlastností. Ztělesňují základní oblečení, v němž se cítí dobře každý.

Tím se paradoxně vrátily ke svému původnímu účelu. Ať si vyberete jakýkoli ze stovek modelů, jsou znakem praktického oděvu i na počátku 21. století, proto je máme v šatníku my i vy.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Moje Psychologie.


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!



KAŽDÝ DEN NOVÉ SLEVY NA JEDNOM MÍSTĚ!

ČTĚTE TAKÉ: Co se stalo s Richardem Müllerem? Zhubl 20 kilogramů!

Doporučujeme

Články odjinud