Móda a styl břišních tanečnic

Móda a styl břišních tanečnic

Popularita břišních tanců dávno překročila hranice Blízkého východu. Od začátku 20. století si tento druh umění oblíbily ženy po celém světě, k nemalé radosti většiny mužů. Svůdné pohyby a nákladné kostýmy okouzlují v exotických klubech a restauracích, na pódiích světových divadel i na stříbrném plátně.

Orientální tanec představuje oslavu ženskosti, krásy a ukazuje nesmírnou bohatost arabské kultury. Tomuto po staletí zdokonalovanému umění se věnuje stále více žen ve všech koutek světa, profesionálně i amatérsky z čisté radosti. S tanečnicemi se můžete setkat při mnoha příležitostech i v českých zemích, každoročně se konají velké festivaly s mezinárodní účastí i celostátní volba nejkrásnější tanečnice „Miss Orient“. Břišní tanec je nejen o radosti z pohybu, ale také ideální cvičení pro ženy všech věkových kategorií i velikostí. Při správně prováděných pohybech skvěle formuje postavu, podporuje činnost orgánů, posiluje pánevní dno, čímž pomáhá mj. proti menstruačním bolestem i zdárnému průběhu porodu. Nemalou měrou se podílí také na zvýšenému sebevědomí a dobrému pocitu sama ze sebe.



Navštěvovat můžete pravidelné kurzy, brát soukromé hodiny i samostatné semináře tuzemských a zahraničních renomovaných tanečnic a tanečníků. S tancem souvisí i vhodné oblečení. Při bližším zkoumání zjistíte, že možností máte coby tanečnice mnoho, neboť s břišním tancem se úzce pojí okouzlují svět módy a lákavých doplňků. Nemusíte si hned pořizovat nákladné šaty od renomovaných kostýmních návrhářů, jiné oblečení se totiž hodí na běžné hodiny, jiné na veřejná vystoupení.



Cara Bamford vede taneční školu v Londýně, vystupuje ve filmech s orientální tématikou a především učí mnoho žen tomuto starému umění. „Svým studentům doporučuji na hodiny především pohodlné oblečení, ve kterém se mohou snadno pohybovat a ve kterém se cítí v naprosté pohodě,“ říká Cara, „elastické kalhoty, tričko a šátek omotaný kolem boků je dobrý příklad. Pokud studentky chtějí charakternější oděv, radím jim širokou sukni, šátek přes boky, zavazovací top, přes který lze dát ještě bolerko nebo rukávky.“ Řada studentek řeší také dilema ohledně obutí. Angličanka, stejně jako většina lektorek, preferuje tanec naboso. Pokud to však není možné, můžete sáhnout po baletních či jazzových botách.



Výběr skutečného tanečního kostýmu je již trochu náročnější. Především si musíte najít styl a střih, který vám bude slušet a ve kterém se budete cítit nejlépe. Dejte si na čas a rozhodně nepospíchejte. „Když jsem s tancováním začínala, tak jsem zbytečně utratila spoustu peněz, protože jsem si kupovala kostýmy na internetových aukcích nebo z druhé ruky a ty prostě neseděly. Určitě je dobré znát také někoho, kdo je šikovný s jehlou a nití, řadu kostýmů tak můžete snadno přizpůsobit,“ radí tanečnice Cara.



„Mám několik kostýmů z druhé ruky, od jiných tanečnic“ prozrazuje Miss Orient 2009 Silvia Borovská, „jsou krásné, ale přece jen nepadnou tak, jako když si kupujete nový kostým sama. Nejlépe se nakupuje v Káhiře. Neuvěřitelný výběr.“ Řadu kostýmů si nejkrásnější tanečnice minulého roku pořídila v Egyptě a to nejen v hlavním městě, ale krásné kostýmy se dají najít i v oblíbených letoviskách jako Sharm El Sheikh či Hurghada. Právě zde si Silvia pořídila i kostým na celostátní finále taneční soutěže. Ač neměla konkrétní představu, vybrala si nakonec velmi dobře. „Zkoušela jsem si každý, který se mi líbil. Nakonec zvítězil tmavě fialový ve stylu Suheir Zaki (slavná egyptská tanečnice, pozn. red.). Líbilo se mi na něm, že působil jako ze sultánova harému.“ Jak potvrzuje krásná vítězka i anglická lektorka, základem úspěchu je zkoušení a zase zkoušení. Abyste se v šatech cítila dobře, což se nemalou měrou odrazí také na samotném tanci, poznejte dokonale své tělo, jeho přednosti i nedostatky a podle toho si vyberte střih a styl, který vám sluší a dodá skvělý pocit.



Americká tanečnice Katya Faris se věnuje nejen samotnému pohybu, ale perfektně se orientuje i v kostýmech. Na rozdíl od Silvie, dává Katya přednost kreacím z Libanonu. Ty se pohybují ve mnohem vyšších cenových relacích, protože je pokrývá neuvěřitelné množství křišťálů Swarovski. Za jeden takový kostým zaplatíte kolem 25 000 korun. Vedle blyštivých modelů z Libanonu působí ty současné egyptské téměř minimalisticky, nepoužívají se na nich křišťály, ale spíše korálkové výšivky a flitry. Mnohé připomínají více večerní šaty než typický kostým břišní tanečnice. Turecký styl se naproti tomu zaměřuje převážně na třásně a vysoké rozparky. Na co se vedle střihu zaměřit při koupi tanečního kostýmu? „Výšivky, výšivky, výšivky,“ zdůrazňuje Katya a dodává „kvalita látky, množství třásní. Vše záleží na detailech! Levné kostýmy jsou zkrátka levné. Vypadají levně a jsou levné.“ Na běžné hodiny v taneční škole plně postačí i levný kostým, který si při troše šikovnosti ušijete doma, na velká veřejná vystoupení ale rozhodně vsaďte na kvalitu a perfektní design.

Správný kostým má vyjadřovat taneční styl a zároveň jedinečnou osobnost tanečnice. Pokud se sama cítíte dobře, publikum to pozná a ocení. Tanec je především o radosti, energii a ženskosti, kterou jím zdůrazňujete a můžete také rozdat.



Foto: archiv Silvie Borovské, Cary Bamford a Katye Faris

Doporučujeme

Články odjinud