Módní poradna. Nejčastější otázky, se kterými si nevíte rady. III. díl.

Módní poradna. Nejčastější otázky, se kterými si nevíte rady. III. díl.

Nevíte si s něčím rady z oblasti stylu? Tak v tom určitě nejste sama! Stíhat sledovat všechny trendy a novinky je dost těžké, proto si spolehněte na nás!

1. Měla bych takový dotaz ohledně obuvi. Teď už je venku docela zima, ale chtěla bych ještě párkrát „provětrat“ sandálky s otevřenou špičkou. Můžu si je vzít na silonky?

Na to máme jasnou odpověď – NE! Do otevřených lodiček a sandálků si za žádnou cenu neberte silonky a punčocháče. Je nepřijatelné, aby vám z otevřené špičky vykukovala punčocha. A i když si myslíte, že si vezmete tělové silonky a při rychlé chůzi po ulici si toho stejně nikdo nevšimne, věřte, že všimne. Je babí léto a musíte se rozhodnout, jestli ty ranní teploty přežijete s holými nohami, nebo nadešel čas uzavřených špiček a sandálky budou muset počkat do jara.

2. Hrozně se mi líbí trend kůže, ale nevím, jak ho nosit a přitom nepůsobit lacině nebo vulgárně. Poradíte?

Kůže se letos opravdu stala jedním z nejoblíbenějších materiálu návrhářů. Máte pravdu i v tom, že s kůží člověk musí zacházet opatrně, protože se dá velmi jednoduše sklouznout k lacinému efektu. Vyvarujete se toho tím, že do outfitu zakomponujete pouze jeden kožený kus – boty se nepočítají, mohou být také kožené. Mnohem jemněji působí kůže nebo koženka barevná. Protože je tento materiál teď opravdu velmi oblíbený, najdete v obchodech nejrůznější odstíny – od šedivých, přes vínové, až k hlubokým zeleným. Jen se vyvarujte zářivé červené barvě, ta bude působit vulgárně vždy. Taky si dávejte pozor na lesk a vybírejte raději kousky v matném provedení. A hlavně nezůstávejte jen u bund a kabátů. Šaty, kalhoty, topy, doplňky – máte opravdu z čeho vybírat, jen dodržujte pravidlo jednoho výrazného kousku v looku.

3. Jsou různá módní pravidla, kterými se řídila ještě moje máma, dnes mi přijde, že už módě žádná ani nejsou. Jak se v tom mám vyznat, co se smí a co už je přežitek…

Tak móda je především hra! Proto se na ní zákazy a různá tabu velmi těžko vztahují. Samozřejmě, že jsou určité mantinely a hranice slušnosti, které by se neměly přecházet, všeobecně ale platí, že pokud i ten sebebláznivější trend umíte nosit a „prodat“ ho, vyrazte v tom do ulic.

Například zmizel zákaz používat kousky ze skříně vašeho milého – košile, svetry, někdy i kalhoty, to vše si můžete půjčit a vůbec nevadí, že vám bude jeho oblečení velké, to je oversized efekt, který je IN.

Dřív se považovalo, že červená rtěnka je pouze na večerní akce. Teď se zas nosí ve dne, ale k maximálně jednoduchým modelům.

Přehnaná sladěnost – jak kombinace boty, kabelka, pásek, tak i soupravičky šperků. Zapomeňte na to, míchají se materiály i barvy. Jde o to, aby byl outfit zajímavý, a ne křečovitý.

K sukni si nemusíte brát jen lodičky, ale můžete je vyměnit za barevné tenisky, loafers, zavazovací boty pánského střihu i těžší biker boots.

Třpytky, kamínky a flitry už nepatří jen na večerní róby. Nosí se běžně přes den a schválně se kombinují s velmi jednoduchými věcmi – trikem, mikinou, sukní z „teplákoviny“…

4. Poraďte mi prosím, jak mám skrýt větší stehna a takzvané „uši“? Zdá se mi, že to snad ani nejde.

Oblečením se dá zamaskovat hodně a problém, který popisujete, trápí nejen ženy s výraznými křivkami, ale i hubené slečny. Je nutné zbavit se veškerých akcentů na břiše a stehnech a přitáhnout pozornost na vrchní část těla. Barvy volte v tmavších, klidných tónech a hlavně vybírejte matné látky.

Lesk totiž vždy rozšiřuje. Vršek by měl být naopak světlý, výrazný, může být i s potiskem nebo pruhovaný… U spodních dílů, které jsou na tělo, naopak potisk být nesmí. Džíny hledejte tmavě modré, bez vyšisovaných nebo jinak výrazných míst a s rovnými nohavicemi.

Doporučujeme

Články odjinud