7
Fotogalerie

Mráz útočí. Vaše pleť potřebuje speciální péči!

Hledáte na sychravém počasí něco pozitivního? A co třeba fakt, že může mizet viditelnost pigmentových skvrn? Nebo že pleť „nezáří“ mastnotou? Pochopitelně, zima má i spoustu nešvarů, ovšem na všechny existuje lék. Teď už si jen udělat jasno v tom, co je pro pleť v tomto období nejlepší.

Jako jediný zůstává bohužel napospas mrazivým teplotám, suchému vzduchu a často i úpornému větru právě obličej. A to by musel být opravdu velmi odolný, aby nepotřeboval speciální pozornost. Takže, jestli jste zaznamenala zvýšenou citlivost, podráždění nebo jiné neobvyklé reakce, nepanikařte. Stačí nasadit správnou péči a máte klid.

Je zřejmé, že pokud není pleť vyloženě mastná, budete potřebovat o něco výživnější přípravek než obvykle. „Jakmile klesne teplota pod 8 °C, snižují automaticky mazové žlázy produkci lipidů na minimum,“ zdůvodňuje nutnost hutnějších textur dermatoložka MUDr. Monika Arenbergerová z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

A pokračuje: „Především na horách a v silných mrazech je třeba pokožku chránit a držet v ní potřebnou vlhkost.“ Úbytek vody totiž nepředstavuje pouze ztráty týkající se vláčnosti, ale také teplotní - neboli ochlazením se značně poškozuje povrch kůže.

Chlad navíc nebývá jediným problémem. Tím, že často přecházíte z vyhřátých místností ven a zase zpátky, dostává pleť další rány. „Při nízkých teplotách dochází ke zpomalení průtoku krve a při přechodu do tepla pak zase k překrvení,“ upozorňuje na možné riziko další odbornice, tentokrát z BODY kliniky plastické chirurgie v Brně, MUDr. Zora Jakubíková. A následek? Popraskání drobných cévek…

Zkrátka, abyste zimní období přestála beze ztrát a v plné kráse, budete muset udělat pár změn. Hlavním cílem je přitom zachování hydratace a důkladná ochrana, a to jak vůči nepřízni počasí a škodlivým vlivům z ovzduší, tak před slunečním zářením. Ano, čtete správně! To sice nebývá přes zimu zdelaka tak intenzivní jako v létě, ale provází vás všude. Zejména pak ve vyšších nadmořských výškách, kde se velmi nenápadně a zákeřně odráží od sněhu.

Jaké přípravky jsou tedy nejvhodnější? Zejména ty s obsahem kyseliny hyaluronové, glycerinu nebo s lipozomy, které dokážou udržet vlhkost v pokožce, a dále pak s antioxidanty a UV filtry, ty zabraňují poškození zvnějšku.

„Zmrznutí krému na obličeji se obávat nemusíte,“ vyvrací rezolutně zažitou fámu dermatoložka Jakubíková. Moderní přípravky se podle jejích slov snadno vstřebávají a umožňují pronikání hydratačních látek do hlubších vrstev kůže, kde se postupně uvolňují. Takže nic v tomto duchu nehrozí.

A pozor! Zkrátka by neměly příjít ani podstatně citlivější rty a okolí očí, na které existuje také řada výživných pomocníků. Funkci výhodného štítu dokáže koneckonců splnit také make-up nebo BB krém. Postará se jak o ochrannou stránku věci, tak o tu estetickou. V každém případě je dobré opatrně v tomto období nakládat s horkou vodou a klidně úplně vysadit pleťová tonika s obsahem alkoholu. „Obojí má tendenci pleť vysušovat,“ vysvětluje MUDr. Monika Kavková z Yes Visage.

Ne všechno se však nyní musí točit výhradně okolo mrazu a ochrany před ním. Ani na boj s vráskami, ochabující pletí, akné nebo pigmentovými skvrnami nemusíte rezignovat. Lze to vyřešit buď tak, že použijete pod „zimní“ denní krém odpovídající sérum, nebo se na daný problém zaměříte během noci.

Kromě běžné každodenní péče zahrnující čištění a krémování, můžete samozřejmě přidat i pár benefi tů navíc. Například na pracovní stůl postavit termální vodu ve spreji a občas jím obličej přestříkat - ve vytápěných místnostech (nedej bože v klimatizacích) převládá opět velké sucho, kterým pokožka trpí, a za každé zavlažení vám bude blahořečit. Večer, eventuálně na celou noc, zase můžete občas zařadit o hydratační vrstvu víc, a to v podobě masky. Přebytky jednoduše opatrně setřete tamponkem a necháte přípravek dále působit během spánku.

Nepřipadá vám pleť dostatečně svěží a zářivá? Použijte na ni peeling. Zbaví ji odumřelých buněk, a tudíž i zašedlosti. No a co možná nevíte, období roku bez intenzivního působení slunečních paprsků je více než ideální k řešení nejrůznějších kožních potíží. Tedy i poslední dobou nejčasteji skloňované problematice pigmentových skvrn. Proto se u nich na chvíli zastavme.

Kladete si otázku, odkud se vzaly? Proč se vyskytují právě na místech, jako je čelo, lícní kosti nebo okolí úst? A proč je vaše maminka nikdy neměla, zatímco vy už od mládí? Jak se domnívá dermatoložka Kavková, životní styl, který vedete vy, bude pravděpodobně velmi odlišný od toho, který vedla ve stejném věku vaše maminka nebo babička. Takže když přičtete znečištěné ovzduší, stres, nadměrné slunění nebo využívání škodlivých solárií, máte odpověď. Za vznik nepravidelných pigmentací také mohou hormonální výkyvy, ale i geny nebo užívání určitých léků či antikoncepce.

To je všechno hezké, ale co teď s tím? Na výběr máte dvojí cestu: prostřednictvím kosmetiky na doma nebo ošetřením u dermatologa, přičemž výsledné efekty nemusejí být u každého stejné. „Úspěšnost léčby pigmentací záleží na věku, genetické výbavě, životosprávě i celkovém zdravotním stavu,“ vyjmenovává MUDr. Jakubíková. A dermatoložka Kavková k tomu podotýká:

„Každý má jiný typ kůže, jiný fototyp, jiný typ podkoží. Nelze to zobecňovat, ale celoživotní péče o pleť je vždycky dobrou cestou,“ uzavírá téma lékařka. Pozadu nezůstává ani domácí depigmentační péče, která sice přináší výsledky o něco pomaleji, zato bez bouřlivějšího průběhu. I u té je ale dobré mít se na pozoru před UV zářením. Tzn. jakmile se pustíte do domácího bělení, nejde s ním dohromady žádná dovolená u rovníku nebo lyžování na ledovcích! Obsažené zesvětlující ingredience potřebují ke svému úspěšnému působení sluneční klid a současně jištění přiměřenou a neustálou přítomností SPF v denním krému, jelikož ani v nížinách, ani v ulicích měst UV paprsky se zimou úplně neusínají…

NA ZAHŘÁTÍ…

Nenechte si zimu nepříjemně zavrtat pod kůži! Zkuste ji vyhnat některou z prohřívajících procedur, díky kterým prospějete organismu, imunitě i kráse a zároveň vytěžíte ještě něco navíc. Ať už půjde o teplou koupel s hydratační pěnou anebo saunu: „Střídáním horkého vzduchu a studené lázně se kůže dobře prokrví a dojde spolu s tím ke stimulaci potních žláz, které začnou z těla vylučovat škodlivé látky,“ radí MUDr. Arenbergerová a současně apeluje na závěrečné promazání kůže obličeje a celého těla. Vyhřáté prostředí totiž otevře póry pokožky a ty pak podstatně ochotněji přijímají účinné látky z nanesených přípravků.

NENÁPADNÝ ZÁZRAK

Dehydrovanou, suchou či podrážděnou pleť dokáže dostat do pohody univerzální balzám Egyptian Magic (prodává Ingredients, 1200 Kč). Ne nadarmo jej po celém světě doporučují pediatři, dermatologové a plastičtí chirurgové k hojení jizev, popálenin, vyrážek, ekzémů a ran.

TIP: Využijete jej jako noční či oční krém, podklad pod make-up, jako balzám na holení nebo vlasovou masku.

Další užitečné tipy pro zimní péči o vaši pleť

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Winter pack altermed. Zimní DUO na hory i do města. Artic komplex altermed zajistí intenzívní ochranu pokožky i v největších mrazech. Balzám na rty s D-panthenolem pečuje o rozpraskané rty a umožňuje jejich citlivé pokožce lépe regenerovat. Doporučená cena balení o obsahu 50ml krému + 5ml lip balm je 210 Kč

Ochranný a obnovující balzám na rty Cicaplast Levres, La Roche-Posay, 120 Kč

Oční krém proti vráskám pro velmi suchou pleť Hyal-Urea, Eucerin, 459 Kč

Ochranný hydratační denní krém pro kombinovanou až mastnou pleť Superdefense SPF 20 Daily Defense Moisturizer, Clinique, 1490 Kč

Noční krém pro omlazení pleti Cellular Anti-Age, Nivea, 350 Kč

Hydratační peelingový krém Hydrabio, Bioderma, 409 Kč;

Bělicí tonikum proti pigmentovým skvrnám Réponse Blanche Lotion Eclaircissante, Matis Paris, 1100 Kč

Článek vyšel v časopise Moje Psychologie

Doporučujeme

Články odjinud