Na obličeji se něco děje: Jak mít bezchybnou pleť?

Na obličeji se něco děje: Jak mít bezchybnou pleť?

Po krásné a zdravé pokožce touží všichni. Pokud jde o pokožku obličeje, platí to dvojnásobně. Ne všem je to ale dopřáno. Pokožka obličeje může trpět mnoha nemocemi, mnohdy i vážnými.

Pokožka obličeje má řadu specifi k. Jedním z nich je i množství žlázek produkujících maz, jenž je součástí ochranné kožní bariéry. Pokud je mazotok v normě, pokožce prospívá a chrání ji. Pokud je sekrece nízká, vzniká suchá, lomivá a snadno zranitelná pokožka.

Akné si všimne každý

S nadměrnou sekrecí mazu je naopak spojeno například onemocnění akné. „Příčinou akné je ucpání vývodu mazové žlázy, hromadění mazu uvnitř ní a pomnožení bakterie Propionibacterium acnes, která je za normálních podmínek součástí fyziologické mikrofl óry kůže. Akné se projevuje červenými, zarudlými pupínky, puchýřky s hnisavým obsahem, dokonce až hlubokými abscesy, po kterých mohou vzniknout různě nápadné a různě rozsáhlé jizvy,“ popisuje MUDr. Monika Arenbergerová, Ph. D., z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

U mírných forem akné je možné dostat nemoc pod kontrolu pravidelnou péčí, to znamená zvýšenou hygienou postižených partií, pravidelným čištěním pleti ráno a večer, někdy i úpravou životosprávy, která spočívá v omezení tučných a kořeněných jídel.

Součástí péče by mělo být také pravidelné hluboké čištění pleti a aplikace protizánětlivé masky, ideálně během odborného kosmetického ošetření.

U středně těžkých a těžkých forem tato péče nestačí a je nutné zahájit léčbu. „Obvykle se začíná s lokální protizánětlivou terapií, nejčastěji v podobě lokálních přípravků s obsahem benzoylperoxidu, dále pak antibiotických krémů a gelů například s obsahem zinku. Pokud to nestačí, je doporučena léčba celková. Tedy antibiotika ve formě polykacích tablet, u žen je možné terapii podpořit speciální hormonální antikoncepcí a ve vážných případech se doporučují preparáty na bázi vitaminu A. Stav zlepší i lasery, případně chemický peeling,“ popisuje lékařka.

Rosacea přichází nenápadně

Mezi zánětlivá onemocnění mazových žláz patří i rosacea, česky růžovka. „Toto onemocnění postihuje ženy častěji než muže a objevuje se nejvíce u pacientů ve věkové skupině 40 až 60 let,“ upřesňuje MUDr. Arenbergerová.

Čím přesně se nemoc odstartuje, zatím není jasné. Předpokládají se dědičné vlivy, napadení mazových žlázek mikroskopickým roztočem z rodu trudníků, cévní změny případně onemocnění zažívacího traktu. „Nemoc zasahuje střed čela, typicky nos, tváře a bradu,“ vysvětluje dermatoložka.

První příznaky růžovky jsou nenápadné – zčervenání pokožky a tvorba pupínků. Postupně však dochází k rozvoji zánětu, postižená tkáň bytní, roztahují se na ní póry a vznikají zánětlivé uzly a abscesy. Projevem pokročilého onemocnění zejména u mužů může být zvětšený, květákovitý nos. Léčba nemoci opět spočívá ve vnější a vnitřní aplikaci léků. „Zevně se doporučují antibiotické masti a krémy, často s příměsí síry. Vnitřně se podávají antibiotika,“ upřesňuje lékařka. Zhoršení stavu nemoci způsobují sluneční paprsky, pití horkých nápojů a alkohol.

Dermatitis perioralis – nemoc mladých žen

Pokud jsme označili rosaceu za vzdálenou příbuznou akné, je třeba neopomenout další z jim blízkých dermatóz. Tentokrát se jedná o dermatitis perioralis (periorální dermatitidu), která je růžovce v mnohém podobná. Opět jde o zánětlivé onemocnění obličeje postihující zejména ženy kolem 30. roku věku. K hlavním projevům nemoci patří tvorba červených pupínků, zakalených puchýřků a začervenání kůže. „Typickým místem výsevu je okolí úst, přičemž je vždy těsně kolem úst nemocí nezasažený lem. Výsev se dále objevuje na bradě, někdy i na nosu a tvářích. Ve vážných případech postihuje též oční víčka. Výsev pupínků časem splývá ve velké plochy se zarudlou spodinou.

Postižená místa mohou, ale nemusejí pálit či svědit, případně pnout,“ popisuje Monika Arenbergerová. Průběh nemoci většinou zhoršuje užívání kosmetických přípravků, zejména jejich nadužívání nebo střídání značek, případně nešetrné používání zubních past s obsahem fluoru, léky obsahující kortikoidy, sluneční paprsky a u žen hormonální antikoncepce.

Léčba nemoci je velmi komplikovaná a spočívá v tlumení zánětlivého procesu. Hlavní roli opět hrají antibiotika, ať již podávaná místně či celkově, a obecně je nutná šetrná péče o pleť.

Pigment, který chrání i zabíjí

Mezi častá a velmi vážná onemocnění kůže obličeje patří kožní nádory. Jejich vznik je dáván do přímé souvislosti s působením UV paprsků. „Ke zhoubným nádorům kůže patří bazaliom, spinaliom a nejagresivnější je melanom. Ve všech případech je jednoznačně nejsilnějším rizikovým faktorem vystavení pokožky slunečním paprskům, případně spálení sluníčkem, proto je obličej lokalitou s velmi častým nálezem kožních nádorů.

Zásadní význam v prevenci onemocnění má ochrana pokožky, ať už oblečením nebo krémy s UV protekcí,“ dodává lékařka. Při léčbě bazaliomu se velmi často užívá fototerapie, případně chirurgická léčba. „U spinaliomu je přistupováno k chirurgické léčbě, eventuálně k ozařování. Léčba melanomu v případě včasného záchytu spočívá v chirurgické léčbě, u ostatních pacientů jsou nasazována cytostatika či biologika. Úspěšnost terapie záleží především na včasném odhalení nádoru,“ říká MUDr. Arenbergerová.

Opary mohou rty i zjizvit

Mezi nejčastější infekční kožní onemocnění vyskytující se v obličeji patří opary. Jejich výsev obvykle postihuje retní červeň, zasáhnout ale může jakoukoli část pokožky i oční sliznice. „Tento typ oparů způsobuje virus herpes simplex (HSV) typu 1. Pokud napadne organismus, vzniká primoinfekce. Ta má různý průběh, někdy připomíná obyčejné nachlazení se zvýšenou teplotou a únavou, jindy je již doprovázena výsevem puchýřků. K primoinfekci dochází nejčastěji v dětství, vzhledem k různorodosti průběhu o tom ale většinou ani nevíme,“ uvádí dermatoložka.

Během pár dnů od prvních příznaků primoinfekce dochází k odeznění potíží. „Virus však dále zůstává v organismu a aktivuje se při každém oslabení, stresu, nemoci, pobytu na sluníčku, u žen často dochází k výsevu oparů s nástupem menstruace,“ dodává lékařka. Výsev oparů trvá většinou 2–3 dny a může být doprovázen zvýšenou teplotou, bolestí svalů, únavou a bolestí postiženého místa. Následně dochází k zasychání puchýřků a odloupnutí stroupků.

U mírných forem lze opary potlačit běžně prodejnými krémy či náplastmi obsahujícími látky působící proti virům. U rozsáhlých výsevů a častých recidiv je možné nasadit celkovou terapii. „Léky obsahují účinnou látku – virostatikum a je nutné je užívat po dobu několika dní s pravidelným rozestupem. Jsou vázány na lékařský předpis,“ doplňuje MUDr. Arenbergerová. Po odpadnutí stroupku je místo citlivé na dotek, u rozsáhlých zánětlivých forem mohou vznikat i jizvy.

Doporučujeme

Články odjinud