Nádhera z Paříže

Nádhera z Paříže

Každý rok se do francouzské metropole slétají modelky, novináři a bohatá klientela, aby se spolu s nejvýznamnějšími návrháři podíleli na jedinečné události nazvané týden vysoké módy. Tato nejprestižnější událost světa módy se odehrává jen 3 dny dvakrát v roce v Paříži.

Haute Couture – vysoká móda – vždy představovala absolutní vrchol v oděvní tvorbě. Jen malá hrstka módních návrhářů může označovat svou kolekci právě jako haute couture. Následně se tyto linie představují pravidelně dvakrát ročně na týdnů módy Haute Couture. Mezi tradiční představitele patří módní domy Christian Dior, Chanel, Givenchy, Valentino, Christian Lacroix, Jean-Paul Gaultier, Elie Saab a také celkem nováček na poli haute couture Giorgio Armani se svou linií Armani Privé.

Letošní kolekce jaro – léto 2009 byly očekávány s napětím vzhledem k celosvětové finanční krizi. Ovšem nejvýstižněji vyjádřil situaci John Galliano na přehlídce Dior: „Finance váznou, kreativita nikoliv. Samozřejmě, že je každý opatrnější vůči libovolnému nakupování. I já. Ale naší prací je dávat lidem sny a poskytnout jim hodnoty v kvalitě, střihu a představivosti.“

Christian Dior

Již citovaný John Galliano opět přichystal kolekci Dior Haute Couture s maximální pečlivostí. Jednotlivé modely lze i letos spojit se slavnými obrazy Starých mistrů a pochopitelně neopomněl odkaz samotného Christiana Diora a jeho slavných bohatě nabíraných sukních. Oproti minulým sezónám se na šatech a kostýmcích méně uplatňují bohaté výšivky, o to více však přibylo rafinovaných střihů a nákladného nabírání.

Christian Lacroix

Armani Privé

Italský designér Giorgio Armani začal s haute couture teprve nedávno, ovšem s o to větší elánem a nutno říci i úspěchem. Nová kolekce nese jasný nádech nostalgie 30. let minulého století v Šanghaji. Perfektně střižená saka jsou nezaměnitelnou Armaniho vizitkou a že je v nich skutečný mistr, to dokázal i letos v Paříži. Proč právě inspirace Šanghají? Armani již několikrát upozornil na svou náklonnost k východním kulturám a osobně do těchto končin rád létá načerpat nové nápady.

Doporučujeme

Články odjinud