Nemůžete zhubnout? Můžou za to kamarádky!

Nemůžete zhubnout? Můžou za to kamarádky!

Jaký mají vliv přátelé na to, kolik vážíme? Poznejte typologii kamarádek, které vás systematicky svádějí k mlsání a naučte se jim bránit. Jak? Dozvíte se v našem článku...

Věděli jste, že ve společnosti spořádáte až o 35 % kalorií víc, než když si jídlo užíváte o samotě? Nečekaně velký vliv na vaši váhu tak může mít i kamarádka, která se neobejde bez pytlíku chipsů nebo tabulky čokolády a sport považuje za nesmyslné týrání těla.

TIP 1: Milovnice restaurací

Pokud vás kamarádka pravidelně láká na opulentní večeře v restauraci, možná si mimoděk dopřáváte mnohem víc jídla, než tušíte. Jakmile otevřete jídelní lístek, váš apetit dostane zelenou. Fakt, že si všichni kolem vás užívají dobrého jídla, pro vás může být omluvenkou pro gurmánské orgie. V mnoha restauracích jsou porce jídla příliš velké a často dostanete navíc kaloriemi napěchovanou omáčku. Když si k tomu připočtete fakt, že se ve společnosti rozptýlíte a nevnímáte, kolik jídla sníte, máte zaděláno na pár kilo navíc.

JAK Z TOHO VEN?

Zhruba hodinu před odchodem do restaurace si „naordinujte“ malou svačinku, ideálně s trochou tuku a bílkoviny. Dobrý je kousek sýra a jablko. V restauraci si pak vyberte salát, grilované maso či rybu a jako přílohu dušenou zeleninu. Jezte pomalu. Vychutnávejte si všechny vůně a chutě a mezi několika sousty odložte příbor, což znatelně zpomalí vaše tempo v jídle. Jakmile se budete cítit sytě, nechte si zbytek jídla zabalit domů. Touhu po sladkém vyřešíte tak, že si dáte s kamarádkou napůl tvarohový moučník.

TIP 2: Neúnavná pokušitelka

Kdykoli k ní přijdete na návštěvu, na stole stojí mísa s nakrojenou bábovkou a na výlet s sebou veze pocukrované muffiny. Od dětství jsme vychováváni v představě, že vydatné a teplé jídlo navozuje pocit emocionální spokojenosti. Možná právě proto vám kamarádka svou náklonnost projevuje nabízením kalorických dobrot. Pokud se to děje výjimečně, nejde o nic zásadního. Jestli to však dělá opakovaně, nastává problém. Je také možné, že kamarádka sama potřebuje zhubnout a podvědomě vám vaši cestu za štíhlejší postavou závidí, a proto ji nevědomky sabotuje.

JAK Z TOHO VEN?

Svěřte se jí s tím, že se snažíte shodit pár kil a hlídáte si jídelníček. Pokud je vůči vám pozorná, dojde jí, že se to neslučuje s tím, co vám neustále nabízí. Musíte-li jí svou situaci vysvětlovat víc než třikrát, zauvažujte nad tím, jestli není načase přehodnotit vaše kamarádství. Nebo začněte společné schůzky směrovat na místa, kde se nedá nic konzumovat, jako jsou galerie či muzea.

TIP 3: Kalorická utěšitelka

Máte za sebou vysilující hádku se šéfem nebo se vám právě rozpadl vztah? Tahle kamarádka vás vždy vyslechne a k tomu otevře balení máslových sušenek a pustí se do nich s vámi. Zatímco muži podle psychologů utěšují deprese alkoholem, ženy se společně vrhají na tučné či sladké jídlo. V obou případech se jedná o psychologickou berličku, která vytváří pocit falešného spiklenectví.

JAK Z TOHO VEN?

Dobrý způsob, jak potlačit příznaky splínu, je aerobní cvičení. Podle studie provedené na University of Texas stačí půlhodina kardiocvičení třikrát až pětkrát týdně a příznaky deprese ustoupí zhruba o polovinu. Proto si příště dejte sraz na běžeckém oválu, na cyklostezce či v parku, kde se dá jezdit na bruslích.

TIP 4: Party girl

Páteční i sobotní noc tráví na tanečním parketu a během týdne vás neustále láká na skleničku něčeho ostřejšího. Pokud přistoupíte na tento způsob odreagování, brzy zjistíte, že během večera vypijete několik míchaných koktejlů a kolem půlnoci si objednáte hamburger, kterému se jinak vyhýbáte. Jestli máte pocit, že když se bavíte, je dovoleno vše, pak není divu, že při nekontrolovaném přílivu kalorií jde váha nahoru.

JAK Z TOHO VEN?

Omezte noční život na jeden den v týdnu. Objednejte si minerálku a deci vína, čímž oproti přeslazeným koktejlům s tvrdým alkoholem ušetříte více než polovinu kalorií. Sklenku s pitím pak držte v ruce, která pro vás není dominantní (praváci v levé a leváci naopak v pravé ruce). Tak totiž podle některých studií vypijete podstatně méně alkoholu než obvykle.

TIP 5: Přejídací parťačka

Zatímco vy se snažíte upřednostňovat saláty, ona se netají tím, že si nejvíc pochutná na svíčkové a řízku. Vaše kamarádka možná i při takové stravě váží dvacet kilo i s postelí, to ale neznamená, že váš metabolismus funguje stejným způsobem. Společné obědy a večeře přitom většinou vytvářejí dojem, že to, co si dopřává váš spolustolovník, musí skončit i na vašem talíři.

JAK Z TOHO VEN?

Snažte se naplánovat si setkání na dobu mezi jídly. O víkendu vyrazte na procházku do přírody, kde není žádná restaurace, a zdravou svačinku si přibalte s sebou. Anebo si společně pořiďte členství ve fitness centru. Jakmile se obě začnete věnovat sportovní aktivitě, mnohem snáze jí vysvětlíte, proč si nehodláte pokazit své „energetické skóre“ kalorickými hříchy.

Zdroj Dieta

Doporučujeme

Články odjinud