NOČNÍ PROGRAM: Dopřejte pleti správný odpočinek

NOČNÍ PROGRAM: Dopřejte pleti správný odpočinek

Proč je správný spánek pro pleť tak důležitý? Jak se o ni večer postarat, aby ráno byla krásná? A jakou péči jí dopřát po probuzení?

Den často protahujeme dlouho do noci, abychom stihli práci, péči o děti, anebo nás ruší hluk od sousedů. Mnoho z nás pak špatně spí a pleť se přes noc nestihne zregenerovat, a tak není divu, že nám to dá ráno najevo. Kromě toho, že se cítíme po probuzení unaveně, máme pomačkaný obličej, otoky a kruhy pod očima. Proč tomu tak je? Tělo jako celek, pleť nevyjímaje, pracuje pod vlivem biologických rytmů. Podle nich máme daný čas na práci a na odpočinek. Zatímco v průběhu dne slouží pleť jako ochranný štít proti UV záření, volným radikálům a znečištění, v noci ze všeho nejvíc potřebuje čas na regeneraci. A to vyžaduje pozornost.

PRAVIDLA KRÁSY

V obnově krásy nemá spánek žádnou konkurenci. Klíčovou roli přitom hraje melatonin, hormon spánku. Právě díky němu usínáme, kůže díky tomu může pracovat naplno a spánek nás dělá krásnější. Korejci dokonce tvrdí, že obličej s jemnou a zářivou pletí je obličejem „spáčů“. Stanovený je i přesný čas, kdy proces regenerace dosahuje svého vrcholu, a to je mezi 23. a 2. hodinou ranní. Ještě než si půjdete lehnout, odpovězte si, jak jste na tom s čištěním a odličováním pleti. Výmluvy typu, že to nestíháte, nejsou namístě. Vždyť stačí sáhnout po micelární vodě, několika bavlněných tamponech a vmžiku jsou líčidla, maz, prach a další škodliviny z povrchu pleti pryč. Buňky se díky tomu mohou nadechnout a v klidu se pustit do obnovy.

SÉRUM PROTI ZTRÁTÁM

I vědci z laboratoří Clinique potvrdili, že pleť je naprogramovaná tak, aby svůj rytmus pro další den vyladila během noci. Proto je dobré zaměřit se na správnou péči. Nemusíte to přehánět s vrstvami hutných a mastných krémů. Vyplatí se ale, když váš krém trochu lipidové (tukové) složky obsahuje, protože vytvoří na povrchu významnou bariéru proti dehydrataci. V noci dochází k největším ztrátám vody z pleti. Často je to způsobené oslabením kožní bariéry, když spíme, ale například v zimě to může být i suchým vzduchem v místnostech, ve kterých topíme. Přidejte proto k péči o pleť pod hydratační krém kapku rostlinného olejíčku nebo séra. Pokud máte typ mastné pleti, můžete krém vynechat.

NOVINKY Z ASIE

Inspirativní jsou kosmetické trendy z Asie, kde jsou populární noční masky, které se používají místo nočního krému. I když jsou nabité regenerujícími látkami, jejich složení je lehoučké, krémově gelové a zůstává po nich pocit svěžesti. Jejich plusem je, že se snadno roztírají, přilnou k pleti a při spánku plní regenerační funkci. Aplikujte masku večer místo krému a opláchněte až ráno. Vedle hydratačních látek, jako je kyselina hyaluronová, výtažky z aloe vera, bambucké máslo, rostlinné oleje, obsahují také vitaminy C, A a regenerující vitamin E. Stejně jako vitamin C i vitamin A (retinol) je vynikajícím společníkem při obnově pleti. Stimulují tvorbu kolagenu, sjednocují tón pleti, zmírňují pigmentové skvrny a zrychlují obnovu buněk. Pleť je díky tomu zářivější a hladší. Tyto vitaminy jsou velmi citlivé na světlo, což je důvod, proč jsou častěji obsažené v nočních krémech nebo sérech. Většinou je koupíte v lékárnách nebo v kosmetických salonech.

ZACHRÁNĚNÁ NOC I DEN

Když nevíte, co dělat, když za sebou máte náročný den, zkuste to jako Francouzka Terry de Gunzburg, která má svoji kosmetickou značku By Terry a je miláčkem hollywoodských hvězd: „Ať přijdu domů v jakoukoli hodinu a v jakémkoli stavu, mám na nočním stolku připravený oční krém a hydratační masku, kterou nechám působit přes noc, a pleť je ráno zachráněná.“ Maska působí jako hydratační sprcha, která dodá pleti rozjasnění, potřebnou dávku vody a napravuje její narušenou ochrannou bariéru. A co Terry dělá, když chce vypadat odpočatě a svěže? „Ideální by bylo vyspat se deset hodin, ale to bohužel nestíhám, takže ráno nanesu masku, sérum, oční krém a poté krém a pleť vypadá super.“ TIP: Využijte noční masku i před důležitou schůzkou i po vydařeném večírku. Naneste ji na pleť, oční okolí a krk, nechte působit 10 minut a poté setřete. Vaše pleť získá zdravý jas.

Doporučujeme

Články odjinud