Pánský střih, vycpávky i květiny: Jak se změnily šaty za 100 let?

Pánský střih, vycpávky i květiny: Jak se změnily šaty za 100 let?

Alespoň jedny pěkné šaty nechybí ve skříni jistě žádné ženě. Za posledních sto let prošly pořádným vývojem, ale některé trendy se neustále vrací. Projděte si s námi vývoj šatů za poslední století. Které období v historii šatů vás nejvíc baví?

Móda dvacátých let nepřestane okouzlovat. Největší přehlídku zdobených šatů kratších než kdy dříve jsme mohli sledovat ve filmu Velký Gatsby. Byla to éra emancipace a celkového uvolnění a móda měla být především pohodlná. To znamenalo kratší sukně, žádná spodnička a hlavně žádný korzet. V té době navíc díky Coco Chanel spatřily světlo světa kalhoty určené pro ženy!

Třicátá léta znamenala opět důraz na křivky oproti dvacátým létům, kdy ideálem byla androgynní postava, i když ji málokterá žena měla. Nosily se luxusní šaty po vzoru filmových hvězd a v oblibě byl satén. Čtyřicátá léta – a s nimi i válka – přinesla do módy jednoduchost. Střihy se přibližovaly pánskému stylu, byly běžné šaty s límečky, knoflíky a kapsami. V padesátých letech se opět vrací zdobení a výraznější modely, ale zůstává jim punc konzervativnosti. Šaty měly áčkovou sukni, takže dělaly postavu přesýpacích hodin.

Jaké džíny se nosily před desítkami let a nosí se i dnes? Podívejte se ZDE.

Barvy, výrazné vzory, květiny a zase barvy! Následuje éra šedesátých let a hippies. Disco sedmdesátky přinesly k extravagantním outfitům třpytky. Hodně třpytek! Nejvýraznější prvek osmdesátých let, který přetrval i do devadesátých? Ramenní vycpávky! Devadesátky se naopak nesly ve střídmějším stylu a šaty měly často špagetová ramínka. Devadesátky měly comeback loni ve stylu Brendy Walsh z Beverly Hills 902 10 – černé šaty na klasickém bílém triku. A současný trend? Podle tvůrců videa vévodí šatům průstřihy. Souhlasíte?

Podívejte se na video, kde vám představíme vývoj módy za posledních 100 let!

Doporučujeme

Články odjinud