Perfektní make-up. Jak vybrat ten pravý?

Perfektní make-up. Jak vybrat ten pravý?

„To, že jste našla ten správný make-up, poznáte, když se podíváte do zrcadla a nevidíte nic jiného než dokonalou pleť."

Asi každý touží po dokonalé pleti a chce mít make-up, který mu toto přání splní. Problém je v tom, že make-upy jsou parfumerie zavalené a vybrat si ten správný je většinou problém.

Pamatujte proto, že na této součásti vaší kosmetické tašky byste neměla nikdy šetřit, jde o tu nejdůležitější investici! Dražší make-up totiž obvykle obsahuje kvalitnější pigmenty, které na tváři vydrží déle a vypadají lichotivěji. Levnější přípravky mají obvykle méně barviv v nižší kvalitě a nemají potřebnou trvanlivost.

Správný make-up může váš vzhled vylepšit víc než jakékoli jiné líčidlo. Měl by zakrýt nedostatky a vady pleti a zároveň vyrovnat její barevné tóny. Vaše pleť by pod ním měla vypadat hladce a přirozeně se zdravým leskem.

Při výběru pamatujte na dvě věci. Odstín make-upu by měl odpovídat tónu vaší pleti, musí přece působit přirozeně. A také by měl vyhovovat typu vaší pleti. Pokud ji máte například mastnější, mohl by make-up vytvořit na pleti fleky!

Novinkou jsou podkladové báze s novými technologiemi s reflexními pigmenty, které si hrají s odrazem světla. Přirozeně rozzáří pleť zevnitř přes transparentní pigmenty a ubírají tváři stíny únavy a let. S rozjasňujícím make-upem budete vypadat vždy skvěle.

Krémový a tekutý make-up

Pro suchou a normální pleť je vhodný krémový make-up s hladkou a krémovitou konzistencí.

Dobře kryje a přitom nevysušuje. I když je trochu těžší, dobře maskuje vady a také vypadá velmi přirozeně. Pečlivým nanesením vlhkou houbičkou lze docílit téměř průhledného povrchu. Svědčí starší pleti, neboť bývá obohacen o omlazující látky.

Vyzkoušejte také například balzámy krásy – BB krémy s kyselinou hyaluronovou. Nebo CC krémy, které jsou také lehké, ale obsahují více pigmentů, a mají proto vyšší krycí schopnost. Dokonalý poměr upravených pigmentů a změkčovadel suchou pleť zklidňuje.

Hydratační make-up

Smíšené pleti svědčí tekuté, fluidní složení make-upu s hydratačními schopnostmi, s glycerinem, kyselinou hyaluronovou nebo vodou ve vyváženém poměru s množstvím pigmentu. Zmatnění lesklé části, většinou tzv. T-zóny, zajišťují pudrové částečky, které nadbytečný maz vsáknou. Matný výsledek smíšené pleti poskytnou silikonové mikročástečky, jež vytvoří přirozený matný a nevysušující výsledek.

Pudry

Tuhý nebo také kompaktní pudr plní dvě funkce. Používá se pro finální úpravu na zafixování make-upu a na mírné nebo střední zakrytí. Vhodný je pro mladší dívky, neucpává póry a nevytváří riziko vzniku akné. Při aplikaci houbičkou vytváří silnější vrstvu. Je potřeba dbát na čistotu houbičky nebo štětce. S navlhčenou houbičkou zajistí silnější krytí.

Sypký minerální prášek je novější typ pudru, který poskytuje střední až vysoké krytí. Obsahuje vitaminy a minerály a tím prospívá pokožce. Nanáší se houbičkou nebo štětcem. Třpytivé sluneční pudry lze použít i jako tvářenku nebo k ozdobení dekoltu a ramen.

Náš tip

Normální pleť je co do produkce mazu vyvážená, někdy může být i sušší, jindy mastnější, ale většinou nemá žádné problémy. Svědčí jí make-upy, které zakrývají výraznější barevné nerovnosti nebo akné, a tekuté make-upy. Vhodné jsou tekuté nebo s krémovějším složením.

Tekutý make-up kryje více než BB krém nebo tónovací fluid, ale méně než krémový. Horkou novinkou z módního mola podzimní přehlídky Valentino je našlehaná pěnová formule make-upu od Max Factor s hydratujícími látkami, která vytvoří na pleti sametový povrch, ale pokožku nevysuší. Obsahuje totiž víc než polovinu vody.

Článek vyšel v časopise Dieta

Doporučujeme

Články odjinud