Periorální dermatitida: Všeho moc škodí, i kosmetických přípravků

Periorální dermatitida: Všeho moc škodí, i kosmetických přípravků

Ráno naše pleť podstoupí vyčistění, namazání, nalíčení, přes den se vyrovnává s velkými změnami teplot, povětrnostními vlivy, přepudrováním, cigaretovým kouřem. Večer je odlíčena, vyčištěna a opět namazána. Poskytneme jí vůbec chvíli, kdy může volně dýchat a být sama sebou?

Některé dámy zdědily po svých předcích pleť jak batolecí pozadí, jiné sudičky obdarovaly pokožkou více či méně problematickou. Ať již máte pleť takřka bezúdržbovou, nebo naopak na péči náročnější, většina z nás má vytrvalou potřebu pokožce neustále všemožně pomáhat – čistit ji, brousit, vyživovat, omlazovat, malovat, pudrovat atd. Množství kosmetických přípravků v naší koupelně mnohdy připomíná privátní drogistický obchod. A tak se zkrátka někdy stane, že si naše pokožka řekne o „dovolenou“, a to bohužel velmi nepříjemným způsobem. Kupříkladu neestetickou, v některých případech i svědivou a léčbě obvykle statečně vzdorující periorální dermatitidou.

Vše začíná nenápadným pupínkem

S menším vodnatým pupínkem, který obvykle diagnostikujeme jako akné, si obyčejně rychle poradíme; zbavíme ho obsahu, vydesinfikujeme a sofistikovaným způsobem „zamaskujeme“. Jenže druhý den je vedle pupínku další, pak ještě další, pupínky se slévají ve větší a pozvolna se rozpínající útvary. Vyrážka je lokalizovaná v okolí úst, nejčastěji v oblastech, kde mívají pánové fousy. Vzácněji se vyskytuje i v jiných částech obličeje.

Pupínky se olupují, znovu nalívají, kůže je zarudlá, citlivá a může být i svědivá. Samozřejmě máme snahu vše řešit nejprve volně prodejnou léčebnou kosmetikou, čímž situaci obvykle zhoršíme, stejně tak jako používáním vrstvy krycího make-upu. V některých případech situaci rapidně zkomplikuje i měně zkušený lékař, který problémy špatně diagnostikuje a naordinuje mast s obsahem kortikoidů. Ty sice situaci přechodně lehce zlepší, načež se nemoc objeví v ještě masivnější podobě.

Jaké jsou příčiny vzniku periorální dermatitidy?

Naprosto jednoznačného hlavního viníka bohužel označit nelze, avšak jedním z hlavních podezřelých je zcela jistě nadměrné používání kosmetických přípravků. A to jak pečujících tak dekorativních, dříve se dermatitidě dokonce říkalo nemoc letušek, protože dermatitidou vzhledem k značnému používání kosmetických přípravků a nepravidelnému životnímu stylu často trpěly.

Své polínko do pomyslného ohně rudé svědivé vyrážky však pravděpodobně přiloží nejen přílišná péče a tuny kosmetiky, ale u některých dam třeba i nadměrné slunění, dlouhodobá léčba mastmi s obsahem kortikoidů, pobyt v prašné (či jinak dráždivém) prostředí. Na seznamu je třeba i častý kontakt s mužskými fousy, šťavnaté exotické ovoce a dokonce i užívání hormonální antikoncepce! Své však umí vykonat i dlouhodobý stres, reakce na něj však nemusí být okamžitá. Vše navíc poněkud problematizuje fakt, že co je spouštěčem periorální dermatitidy u jedné dámy, nemusí vůbec vadit druhé. A podobně je to i s léčbou, nicméně pravděpodobně všichni dermatologové vám poradí, vysadit veškerou kosmetiku, a dát pleti pauzu.

Léčba bývá svízelná

Léčba tohoto typu dermatitidy bývá velmi svízelná, universální lék totiž neexistuje! Naprostým základem jakékoliv léčby je vysazení veškerých kosmetických přípravků, zákaz používání fluoridových zubních past a důsledné vyhýbání se jakémukoliv dráždění pokožky (slunění, časté plavání apod.). Lékař pak může být úspěšný s lokálními přípravky s obsahem ichtamolu, metronidazolu nebo antibiotik. Někteří dermatologové rovnou přistupují k celkové léčbě antibiotiky nebo metronidazolem.

Doporučujeme

Články odjinud