Zdroj: Profimedia.cz

Zdroj: Profimedia.cz

 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
 Zdroj: Profimedia.cz
6
Fotogalerie

Pin up styl: Tohle fakt někdo nosí?

Smyslná ženskost, nespoutaná barevná hravost, nadýchané sukně i miniaturní šortky, k tomu koketní šátek ve vlasech a samozřejmě i čertovsky přimhouřené oči, našpulené červené rty a řasy jako motýl – to vše je „pin up“.

Na „pin up“styl se skvěle kouká (pokud to daná dáma umí) a úžasně se jím inspiruje. „Pin up“ motivy skvěle dekorují nejednu originální drobnost do kabelky – miniaturní krabičky na bonbóny či na cigarety, peněženky na mince apod.

Mnohem hůř se však „pin up“ styl nosí, neboť to vyžaduje opravdu velkou dávku odvahy, sebevědomí a navíc se vždy nejedná o oblečení universální a praktické. „Pin up“ dáma nesmí postrádat cit pro detail, musí umět odhadnout „bod zlomu“, kdy se outfit překlopí ze zajímavého, nápaditého i nápadného stylu oblékání do naprostého kýče.

Jak tedy „pin up“ dáma vypadá

Už vás nebudeme napínat; než se však vrhneme do popisu typického „pin up“ šatníku a historie tohoto módního a stále inspirativního stylu, představíme vám jeho nejtypičtější vyznavačky. Seznamte se: Marilyn Monroe, Brigitte Bardot, Sophia Loren, Marlene Dietrich, Gina Lollobrigida, Greta Garbo, dále také Dita von Teese, Amy Winehouse nebo Katy Perry.

Seznam zvučných jmen se jistě postaral o alespoň základní představu o lechtivě hravém, avšak v žádném případě však vulgárním looku „pin up girls“ – jak byly v 50. letech minulého století (především v USA) označovány vnadné, velmi žensky tvarované a obvykle spoře oděné slečny, které v té tobě zdobily nejeden časopis, plakát či reklamu. „Pin-up girl“, neboli dívka přišpendlená na nástěnce, nesměla chybět v šatních skříňkách dělníků či sportovců převlékajících si v šatně civilní oblečení za montérky nebo dresy.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Pojďme otevřít „pin up“ skříň

Vedle šikovné „pinupky“ se vždy budete cítit jako šedá myš. „Pinupka“, která v každém oblečení zdůrazní svou ženskou siluetu, je obvykle neodolatelným magnetem pro mužské oči (a je naprosto jedno, jakému typu muže oči patří). Ostatně si dovolím tvrdit, že tento výrazně ženský styl oblékání vyhovuje především pánům. „Pin up“ styl se svými střihy šatů, sukní, šortek i kalhot, halenek, košil, které velmi zdůrazňují pozadí, boky a prsa, nebývá příliš pohodlný.

Typické jsou zejména velmi těsné pouzdrové sukně nebo šaty po kolena, uzoučké minišortky i těsné kalhoty, nebo naopak šaty s širokou nabranou sukní, které však mají velmi výrazný pas a odhalená ramena. „Pin up“ styl miluje výstřihy, nahá ramena, obojí však umí tajemně skrývat do tenkých propínacích svetříků a bolerek. V chladných dnech zahřeje kabátek se zvýrazněným pasem (jak jinak) a zavazovacím tenkým látkovým páskem nebo zapínacím velmi širokým páskem. Přípustné jsou i sofistikovaně promyšlené kombinace kratičkých vypasovaných bund a sak a úzkých kalhot (zpravidla ne džín).

Barvy, puntíky, lemy

„Pin up“ je styl barevný, v barvách zpravidla neminimalistický, neupjatý na několik odstínů a barev. Ano, miluje sice černou, červenou a bílou, ale i jemné pastelové barvy a tvrdé odstíny žluté, zelené i modré. Nebojí se ani vzorů, zvláště si oblíbil puntíky – bílé na černém a červeném podkladě (a naopak), má rád i kostkované vzory (košile a halenky) a nebojí se ani květin. Efektně si umí pohrát s lemy šatů a sukní, kdy např. černý lem obrýsuje celou siluetu, nebo rázně sdělí, kde končí sukně a začínají punčošky (nebo se ukrývají podvazky).

Doplňky, rtěnky, labutěnky

Bez doplňků a naprosto precizní péče o make-up a vlasy by tento módní styl nedýchal. Dokonce je pro něj životně důležitý i celkový výraz tváře. Doplňkem č. 1 je šátek – široký (ve stylu čelenky) ve vlasech, decentní malý kolem krku nebo klidně kolem ruky. Outfit však „pinupky“ dolaďují i umělými květinami ve vlasech nebo na šatech, rozličnými mašlemi i mašličkami – v takových případech už nezbývá místo pro šperky.

Nikdy však nelze zapomenout na romanticky ženský účes (dlouhé a polodlouhé vlasy vedou) a pečlivý výraznější make-up – motýlí řasy, popřípadě precizní linky na horním víčku, jemná zdravíčka na světlém pudrovém podkladě a naprosto nezbytnou je výrazná rudá rtěnka.

Pomádová inspirace

„Pin up girl“ je zkrátka ženskost sama, pokud to s oblékáním umí, dokáže mužům (i dámám) vyrazit svým božským zjevem dech. Pravých „pinupek“ však mezi námi poletuje málo (zvláště v zimě), nicméně jde o styl velmi inspirativní, který by nám občas mohl oživit šatník nějakým zajímavým modelem a obšťastnit tak mužské protějšky nevulgárním a hravým sexy apelem, kterého je v současnosti poskromnu.

Doporučujeme

Články odjinud