PODPRSENKOVÁ PORADNA: Jak si vybrat prádlo na sport

PODPRSENKOVÁ PORADNA: Jak si vybrat prádlo na sport

Nejdůležitějším kouskem ve sportovní výbavě ženy je zcela jistě sportovní podprsenka. Měla by být pohodlná, ale přitom prsa pevně podepřít a rozložit jejich váhu mezi ramena a záda. Přesto nás sportovní podprsenky někdy nehezky překvapí tím, že nás bolestivě odřou na citlivých místech.

Jakou sportovní podprsenku si vybrat, aby dobře plnila svoji funkci a na co se při nákupu zaměřit, jsme se zeptali odbornice Hanky Nekolové z Poradny správných velikostí podprsenek z Bílé labutě.

O sportovních podprsenkách se můžete dozvědět, že jsou vyrobeny z vysoce funkčního, pružného a pohodlného materiálu, který odvádí pot na povrch látky. To je pravda a můžeme to potvrdit z praxe!

Dívka či žena, která jednou či několikrát týdně zajde do posilovny, jezdí na kole či jde na procházku, si skutečně může vybrat z velké nabídky. Sportovní podprsenka jí bude držet prsa pevně u těla a chránit je před poškozením. Vyrábí se dva základní druhy sportovních podprsenek:

Kompresní (bezkošíčková) je vhodná spíše pro menší prsa, či při méně náročných sportech. Ňadra pevně přitiskne k tělu.

Košíčková je vhodná zvláště pro ženy s větším poprsím, nebo při náročnějších sportech. Ňadra drží pevně, ale odděleně v košíčcích.

Avšak ženy sportovkyně mají s výběrem vhodné sportovní podprsenky opravdu velký problém. Zejména běžkyně si stěžují, že pokud běží dlouhé tratě, mají od zapínání, švů či pod spodním lemem sportovní podprsenky kůži zarudlou či rozedřenou do krve a to bez ohledu na to, jaké značky podprsenky jsou.

Také ženy a dívky, které si vyberou nevhodnou velikost podprsenky či správně neurčí zátěž při sportovní aktivitě, mohou s odřenou kůží počítat.

Vyrábí se čtyři stupně opory prsou, jsou rozdělené podle zátěže při sportovních aktivitách: 1. Low (nízká opora): používá se např. na chůzi, golf, posilování, jógu či gymnastiku

2. Medium (střední opora): používá se např. pro turistiku, bruslení, lyžování, rychlou chůzi, cyklistiku či nordic walking

3. High (vysoká opora): používá se např. na tenis, míčové hry a jiné

4. Extreme (extrémní opora): používá se pro extrémní zátěž, např. na běhání, skoky, jízda na koni, atd.

Tip z praxe:

Ženy s většími ňadry velikosti F a výše, by měly vždy vybírat čtvrtý nejvyšší stupeň opory i pro aktivity méně náročné. Nevýhodou je, že sportovní podprsenky ve velikostech F, G či větších, jsou na našem trhu téměř nedostupné. Z toho důvodu je doporučujeme nakupovat v zahraničních e-shopech, kde je širší nabídka velikostí.

Při výběru velikosti si do kabinky vezměte sportovní podprsenku nejen vaší běžné velikosti, ale také podprsenku o jednu velikost menší. Často si ženy výsledně vyberou tu menší velikost, neboť mají pocit, že menší, ale pružné košíčky prsa více upevní.

V kabince si zacvičte, abyste zjistila, že podprsenka i prsa zůstávají na svém místě.

Tip z praxe na závěr:

Podprsenky se číslují stejným způsobem jako běžné podprsenky (délka obvodu a hloubka košíčku), ale některé mají jen označení S, M, L, XL. U takto označených podprsenek se předpokládá, že mají košíčky velikosti B, tj.: • S = 70 B • M = 75 B • L = 80 B • XL = 85 B

www.podprsenky-poradna.cz

Doporučujeme

Články odjinud