Potlesk pro burlesku

Potlesk pro burlesku

Burleskní tanečnice kdysi pohoršovaly viktoriánskou Anglii, dnes zažívá žánr burlesky a vše co je s ním spojené, znovuzrození. Na rozdíl od striptérek předvádějí sebevědomé burleskní tanečnice sofistikovanou šou, v níž více naznačují než odhalují.

Muzikálový film Burlesque, který měl nedávno premiéru v USA, je důkazem, že burleska je dnes světovým fenoménem. Režisér Steve Antin obsadil do hlavní role Ali, dívky z malého města, která se pod vedením bývalé špičkové tanečnice Tess (Cher) stane skutečnou hvězdou, Christinu Aguileru. Penelope Cruz si zase zahrála burlesku v muzikálu Roba Marshalla Nine, Nicole Kidman ztvárnila roli nezapomenutelné Satine v muzikálovém spektáklu Moulin Rouge.

Všechny se objevily v záři reflektorů s podobným módním arzenálem: ve výrazných korzetech, s rudou rtěnkou, černých podvazcích a zajímavě tvarovaných kloboučcích. Dnešní burleska má různé podoby, ale uměleckou hodnotu mají fraškovité příběhy jen tehdy, když jsou reprodukovány s nadsázkou a parodií. Například v Londýně existují různé kurzy, které ženy a dívky učí základy tohoto uměleckého žánru. Odrazovým můstkem veškerého burleskního umu je mít se ráda. Z tohoto hlediska lze o burlesce hovořit jako o sexuální revoluci pro ženy. Burlesce je totiž vlastní vysmívat se zkamenělým stereotypům.

Hra na schovávanou

Základem burleskního tance je hra na schovávanou. Odhalit se, ale ne příliš. Svádět, ale ne stylem okázalé striptýzové tanečnice. Flirtovat, ale jen náznakem. Šatník inspirovaný burleskou je nesmírně lákavý: minišaty pošité flitry, vyztužené korzety zdobené krajkou, kombinace červené a černé barvy v saténovém provedení, péřové boa, síťované punčochy…co říkáte, není to ideální inspirace pro silvestrovskou party?

Trailer k filmu Burlesque

ČTĚTE TAKÉ:
Jitka Čvančarová: Má chlapa?


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud