Pravidelné holení obličeje u žen zpomaluje stárnutí pleti

Pravidelné holení obličeje u žen zpomaluje stárnutí pleti

Proč mužům stárne pleť v obličeji pomaleji? Protože ji mají silnější, a protože se pravidelně holí. Dermatologové z řady pracovišť po celém světě to vědí a začali doporučovat pravidelné holení také ženám. Nejenže se zbaví nechtěných chloupků, ale jejich pleť to vyhladí, rozjasní a dokonce prý zpomalí její stárnutí.

Holení totiž funguje jako velmi jemná dermabraze – zbavování se vrstev staré kůže. Po holení pak pleť vstřebává lépe kosmetiku a také je jasnější a hladší.

„Z pohledu proti stárnutí má domácí holení jistý účinek. Je to jako jemná forma mikrodermabraze, podporuje produkci kolagenu, který redukuje vrásky. Kdykoli se v kůži objeví zranění, dojde ke stimulaci produkce kolagenu, která pomáhá obnovovat pleť,“ uvedl doktor Michael Prager.

Ženy se však holení obličeje bojí, protože věří mýtům, které se s holením pojí. Tedy že při holení chloupky hrubnou a jsou více vidět.

„Tvrzení, že holení ovlivňuje růst chlupů, je mylné. Odstřiháváním chloupku nad kořínkem nijak neovlivňujeme reakci folikulu, což je ta živá část, která produkuje chlupy a vlasy a která je hluboko v kůži. Lidé si můžou myslet, že chloupek vypadá silnější, protože vyrůstá v jiném úhlu či seříznutí, není přirozeně zašpičatělý, ale na buněčné úrovni se nic nemění,“ tvrdí doktor Prager z Londýna.

„Většina mužů si holí tváře, takže si slupují mrtvé buňky na dvou třetinách obličeje pravidelně několikrát týdně. Dělají to celé roky. To je důvod, proč vypadají mladší a lépe než ženy stejného věku,“ tvrdí dermatolog Neal Schultz.

Obličej si pravidelně holily také Elizabeth Taylorová a Marilyn Monroe. Holení obličeje je také populární u žen v Asii.

Doporučujeme

Články odjinud