Proč muži hubnou lépe než ženy?

Proč muži hubnou lépe než ženy?

I muži potřebují hubnout, a možná víc než ženy. Jaká jsou největší rizika jejich tloušťky, proč se jim hubne snáz než ženám a kdy u nich nastává rozhodující moment změnit životní styl?

Na první pohled by se mohlo zdát, že hubnutí mužů zajímá jen nás – manželky, partnerky, matky, sestry, kamarádky –, ale o hubnutí a zdravý životní styl se začíná zajímat i čím dál víc mužů samotných. A hubnutí mužů bylo také hlavním tématem speciálního projektu časopisu Dieta a pořadu Sama doma brněnského studia ČT.

Jak se na hubnutí mužů dívá výživový poradce Petr Havlíček? Proč je pro pány vhodný program H. E. A. T., prozradila Hanka Kynychová a Michal Pietrak. A na téma hubnutí a diety jsme vyzpovídali také režiséra pořadu Petra Ryšavého.

Jak je to s nadváhou a hubnutím u mužů?

„Mužů s nadváhou bude možná víc než žen. Ženy svou nadváhu jen víc řeší. Mužům je to většinou jedno a neřeší ji z estetického hlediska. Zásadní motivem jsou u nich zdravotní problémy, které nadváhu a obezitu doprovázejí,“ říká Petr Havlíček a k rizikům spojeným s tloušťkou dodává:!

„U mužů je vyšší riziko tvorby útrobního tuku, který se po čase začíná chovat jako endokrinní žláza a produkuje další tkáňové hormony, které mohou rozpoutat nemoci, jako jsou cukrovka, cholesterol, zvýšený krevní tlak, hrozí špatná regulace vylučování tekutin.“ Což jsou opravdu důvody pro shození přebytečných kilogramů.

Je pravda, že muži hubnou rychleji? A mohou muži držet dietu své ženy?

„Muž je pro hubnutí fyziologicky disponovaný lépe než žena. Má testosteron, žena tolik ne. Má víc adrenalinu než žena, více svalů než žena a dokáže držet přísnější dietu.

To jsou důvody, proč si muž řekne: tohle já zvládnu vždycky,“ pokračuje o výhodách mužského hubnutí Petr Havlíček. A jak je to, co se týče společné redukční diety?

„Muž nemůže mít dietu své ženy z hlediska energetického příjmu – nejenže je žena o něco drobnější, ale má i menší aktivní podíl svalové hmoty, tzn. že potřebuje o něco míň energie než muž. Když muž najede na jídelníček své ženy, kde je 1500–1600 kcal na den, ale on sám potřebuje minimálně 2000–2200, nastává problém. Muž pak ztrácí ze svalové hmoty, na kterou je tak hrdý,“ vysvětluje Petr.

Největším strašákem mužů je hlavně zákaz masa a alkoholu.

Minimálně první část tohoto výroku je překonaný mýtus. „Zdroj kvalitních bílkovin, tedy i maso, musí být zachován. A to hlavně proto, že všichni se chtějí zbavit tuku, ne svalů,“ říká Petr Havlíček a dodává: „Pro nárůst svalové hmoty potřebujeme všechny živiny – jak bílkoviny pro budování svalové hmoty, tak energii. Sacharidy pro celkové fungování a tuky pro pohyb, produkci hormonů atd.“ Co se týče druhé části obav, tam už je Petr o něco přísnější: „Alkohol je zrádná věc, nejen když chce člověk hubnout. Doporučuji alkohol výrazně omezit, když člověk hubne, pokud možno úplně na nulu. Pak na max. 2–3 skleničky týdně.“

Muži v aerobním pásmu?

Muži mají nejen jiný metabolismus než ženy, ale taky mají mnohdy kladnější postoj ke sportu. Co se týče aerobního pásma, ve kterém se hubne, mají to však o něco komplikovanější než ženy, protože těm stačí zajít na aerobik. Ale rozhodně existují i aerobní sporty, které muže zaujmou. „Díky H. E. A. T. se vrátili muži do posilovny, protože klasické aerobiky je vůbec nebavily, “ potvrzuje Hanka Kynychová, instruktorka programu H. E. A. T. „Zapojíte v něm úplně všechno a přibližujete se přirozené lidské činnosti, a tou je chůze. V tom je jeho největší výhoda.

Nepotřebujete žádnou choreografii, žádné speciální kroky,“ pokračuje Hanka a přidává se také instruktor Michal Pietrak: „Důležité je vzít si dobrou obuv, sportovní oblečení, něco k pití a ručník. Instruktor vám vysvětlí, jak nastavit pás. Pak už můžete začít.“ Rozhodně se nejedná o žádnou flákárnu. „Na H. E. A. T. trénují i profesionální sportovci, fotbalisté, hokejisté. Dá se na něm dostat až do 40stupňového kopce, to je pro pány zajímavé, protože se nemusejí loudat jen po rovině. Díky tomu pak zvládnou jakoukoli horu, jakoukoli osmitisícovku,“ vysvětluje instruktor. A co si myslí o tomto programu výživový poradce Petr Havlíček? „Mně se H. E. A. T. strašně líbí, protože je to doplnění pohybu, který nám výrazně chybí. Je návratem k chůzi v zábavnější formě.“



Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta.




ČTĚTE TAKÉ:
Potlesk pro burlesku!









STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud