Prodlužte jí život! Užitečné tipy, jak správně skladovat kosmetiku

Prodlužte jí život! Užitečné tipy, jak správně skladovat kosmetiku

Tubičky a flakonky rozestavěné v koupelně na poličce, pračce, toaletním stolku nejsou úplně tím nejvhodnějším místem, kde je mít uložené. Všechny naše zkrašlovací prostředky totiž potřebují zvláštní péči a když zvolíte tu správnou, budou vám sloužit mnohem déle!

Všechny beauty prostředky mají určité datum spotřeby, to ale platí pouze v případě, že jsou dobře skladovány. Vystavené a perfektně seřazené sice mohou vypadat dobře, bohužel jim to ale může pěkně ublížit. Pojďme to vzít popořádku.

Největší pozor dávejte na…

Jak dekorativní, tak i pečující kosmetika mají úplně jiné požadavky. Obě tyto skupiny jsou ale shodně háklivé hlavně na dvě věci – vlhkost a světlo. V koupelně je vysoká koncentrace vlhkosti a to je ideální prostředí pro množení bakterií. Navíc pokud nemáte koupelnu o rozloze menšího obýváku, kvůli malému prostoru je tam velké vedro jak od páry, tak i od baterií a fénu. Na poličkách nebo nočním stolku zas všechny produkty čelí světlu. Je jedno, jestli dennímu či elektrickému, ani jedno jim nedělá dobře. Stejné to je i se změnami teplot.

Jak tedy na to?

Krémy a séra – takto choulostivým přípravkům bude nejlépe v ledničce. Většinou se doporučuje je skladovat při teplotě +/- 12 stupňů. O to víc se to týká kosmetiky, která obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které mohou při pokojové teplotě velmi rychle oxidovat. Jste příznivcem přírodní kosmetiky? Skvělá volba, jen pozor, protože je bez konzervantů, a tak má zkrácenou spotřební lhůtu. Většinou je to jen půl roku.

Nejlepší balení pro krém je to s pumpičkou. Nejen, že nepropouští vzduch, a to zamezí oxidaci, ale také přichází minimálně do styku s kůží, takže zabraňuje šíření bakterií.

Dekorativní kosmetika

Vše záleží na konzistenci produktů. Pudroví pomocníci nejsou moc choulostiví a stačí jim, že se na ně nepráší. Je fajn je čas od času přestříknout speciální dezinfekcí nebo lihem v rozprašovači.

Krémové složení už vyžaduje trochu pozornosti. Rtěnky mají při pokojové teplotě trvanlivost okolo dvou let. Pokud je balení zavřené, v ledničce se její životnost prodlouží. Podobně jsou na tom krémové oční stíny, tvářenky i rozjasňovače.

Řasenkám pokojová teplota také vyhovuje, jen jsou mnohem méně trvanlivé. Po půl roce to chce výměnu. Nejde ani o to, že už bude vyschlá nebo se začne drolit, ale hlavně o zdraví. Za těch několik měsíců se v ní může nahromadit spoustu bakterií a protože jsou oči velmi citlivé, mohlo by to vést i k zánětu spojivek. To je samozřejmě krajní situace, ale kdo z nás by to chtěl pokoušet?

Krémový make-up nejlépe schovejte na tmavé a chladné místo. Pokud nemá pumpičku, nabírejte ho plastovou špachtličkou nebo jinou pomůckou. Taky jednou za čas pořádně očistěte „krček“ tubičky a vnitřní část víčka. Bakterie jsou velmi zákeřné a na rukou jich máme opravdu hodně. Jestli máte doma uzavřené balení, které bude ještě nějakou dobu čekat na otevření, strčte ho také do ledničky.

Voňavky a toaletní vody

Teplo parfémům rozhodně neprospívá. Proto je lepší vyhledat chladnější místečko, kam také nedopadá žádné světlo. To může působit destruktivně na samotné aroma. Pokud uvidíte, že se nějak viditelně změnila barva, znamená to, že to bude poznat i na vůni. Ve spreji se budou mnohem méně vypařovat. Balení s víčkem vypadá luxusně, jen je nutné dávat pozor, aby bylo pokaždé perfektně uzavřené.

Laky na nehty

O skladování tohoto produktu koluje mnoho legend. Je pravda, že je lakům nejlépe na studeném a tmavém místě, ale určitě nepatří do ledničky. Je velmi důležité, aby byla lahvička vždy dobře uzavřená, jinak lak zhoustne a můžete ho rovnou vyhodit. Na hrdle lahvičky tedy nesmí být žádné kapky. Po roce začíná každý lak měnit svou strukturu a v tu chvíli je načase sáhnout po jiném kousku.

Doporučujeme

Články odjinud