Protéza v podprsence. Jsem ještě žena? (odpovědi na vaše dotazy)

Protéza v podprsence. Jsem ještě žena? (odpovědi na vaše dotazy)

Nevíte si rady s výběrem vhodné podprsenky? Zajímá vás, jak změřit svou správnou velikost? Ptáte se, jak má vypadat péče o prádlo? Na tyto i mnoho dalších otázek ohledně podprsenek vám odpoví odbornice Hana Nekolová z Poradny správných velikostí podprsenek v Bílé Labuti.

Jméno nebo přezdívka: Soňa

Otázka: Když jsem si poprvé všimla bulky, doufala jsem, že to nic není. Teď jsem zmrzačená bez jednoho prsu a přemýšlím, jak to zakrýt, abych vypadala stále jako žena. Říkali mi, že jsou různé možnosti a jedna z nich je vycpávka do speciální podprsenky. Co je to ta speciální podprsenka?

Odpověď: Onemocnění prsu a léčba přináší pro všechny ženy hluboký zásah do jejich života. Taková obyčejná věc, jako je dobře padnoucí podprsenka, jí může velmi pomoci. Po operaci se doporučuje podprsenka bez kostice s kapsou pro vložení protézy. Její střih by měl být uzavřený s vyšším středem, širšími ramínky. Podprsenka se musí dobře vyzkoušet, aby nezpůsobovala nepohodlí, či snad dokonce bolest. Po operaci nejdříve lékař předepíše epitézu bavlněnou, která je vhodná pro hojení, neboť je prodyšná a jemná. Její nevýhodnou je, že nerovnoměrně zatěžuje páteř. Proto následně lékař předepíše epitézu silikonovou, která vyrovná zátěž na páteř. Vyrábí se dokonce i zdravotní plavky s kapsami pro epitézu.

Kromě podprsenek s kapsou pro prsní protézu existují další alternativy operativní obnovy prsu, a to:

• pomocí umělých prsních implantátů,

• pomocí vlastní tělesné tkáně,

• kombinovaný proces pomocí umělých prsních implantátů a vlastní tělesné tkáně.

Pozn.: protéza – umělá náhrada části těla, která plní funkci chybějícího orgánu. Pro náhrady s pouze kosmetickým významem se někdy užívá termín epitéza.

Zeptejte se také prostřednictvím následujícího formuláře!

Doporučujeme

Články odjinud