Sametová revoluce: Jak se dokonale oholit

Sametová revoluce: Jak se dokonale oholit

Epilace a depilace dostávají v období léta hlavní slovo. Představíme vám metody, díky kterým budete mít tělo bez chloupků během několika minut, a navíc v pohodlí domova.

Dokonale hladká pokožka je považována za krásnou. Už v době kamenné si ženy odstraňovaly chloupky obroušenými kameny nebo ostrými lasturami. Dnes již máme moderní pomocníky, se kterými zvládneme zkrášlování během chvilky.

Za 3 minuty: ŽILETKOU NEBO HOLÍTKEM

Nejčastější metodou je holení, ať už nasucho, nebo namokro pomocí pěny a žiletky. Je to bezbolestné a rychlé. Žiletky s břity mohou být součástí holítka, které je uložené v lůžku, po okrajích se speciálním lemem se zklidňujícími a vonnými látkami (Gillette Venus).

Tip: Pro usnadnění práce nechte chloupky nejprve změknout pod vodou a teprve pak je odstraňujte.

Naneste silnou vrstvu holicí pěny a nechte působit, aby se chloupky mezitím narovnaly. Poté nechte klouzat břity proti směru jejich růstu. Pokud chcete práci ještě více urychlit, zkuste holení nasucho. Ale pozor, pokožku nenavlhčujte ani ji nezbavujte mastnoty, jinak se vám chloupky nepodaří správně zachytit.

Holicí pěna je často obohacená o zklidňující a hydratující látky, které si poradí s podrážděním pokožky. Stačit může i pudr s antiseptickými složkami.

Nevýhoda: Chloupky jsou zachycené jen na povrchu. Už po dvou dnech dorostou. V oblasti třísel se pokožka může zanítit a objeví se červené pupínky. Za 5 minut:

DEPILAČNÍ KRÉM

Depilační krém je dobré využít nejen doma, ale i na cestách. Krémy často obsahují vyšší podíl pečující složky, například ureu, lipidy a provitamin B5, které zklidňují povrch kůže a zabraňují jejímu vysychání. Účinky se doporučuje podpořit ještě podepilačním zklidňujícím gelem, který si vyžaduje hlavně citlivá pleť, například v oblasti bikin.

Tip: Krém by měl být bez parabenů, alergenů a chemického zápachu.

Nevýhoda: Zásah do oblasti chloupků pomocí krému je stejná „rychlovka“ jako holení, ale na rozdíl od něj je spojená s chemií. V depilačních krémech se skrývá kyselina thioglykolová, která rozpouští vlasový keratin pod povrchem kůže. U choulostivé pokožky se může objevit podráždění.

Za 10 minut: EPILAČNÍ VOSKOVÉ PROUŽKY

Vosková metoda se hodí na nohy, ale časem se můžete dopracovat až k hladkým tříslům nebo pomocí vosku odstranit chloupky pod nosem. Výsledek vydrží čtyři až šest týdnů.

Tip: Horký vosk je příjemnější než studený, protože při vyšší teplotě dojde k otevření pórů a chloupky se odstraňují snadněji. Stačí jej rozetřít špachtlí, poté přiložit látkové pruhy a jedním pohybem odtrhnout, stejně jako náplast. Voskové epilační pásky by neměly obsahovat parabeny ani alergeny, naopak mohou být napuštěné přírodními složkami, jako je aloe vera a arganový olej. Když využijete poepilační vlhčené ubrousky, pomohou vám odstranit zbylý vosk a zároveň zklidní pokožku.

Nevýhoda: Poprvé raději běžte za zkušenou kosmetičkou, která vás manipulaci s pásky naučí. Metoda je účinná, ale pro některé opravdu velmi bolestivá.

Za 15 minut: CUKROVÁ PASTA

Práce s cukrovou pastou nezpůsobuje zarudnutí a hodí se i pro depilaci citlivých partií.

Tip: Nebojte se podráždění. Součástí cukrové pasty jsou zklidňující látky, například růžová voda, čajovníkový olej či hojivý heřmánek.

Nevýhoda: Manipulaci s pastou je potřeba se naučit. Musíte totiž vytvořit správnou konzistenci hmoty, kterou chloupky „nabíráte“ a vytrháváte.

Za 20 minut: EPILAČNÍ (TRHACÍ) STROJKY

Epilační strojky chloupky vytrhávají pomocí malých rotujících kotoučů z pinzetek či jemných kovových spirálek. Výhodou je, že je odstraní i s kořínkem. Chloupky rostou různým směrem, proto je nejlepší pohybovat přístrojem lehce v úhlopříčce i ve více směrech.

Tip: Vybírejte si strojek, který zmírňuje bolest při vytrhávání chloupků, například se sonickým exfoliačním systémem (Skin SPA, Braun). Dobré je také mít pokožku při epilaci nataženou. Práci vám usnadní, když nejdříve chloupky zastřihnete pomocí hlavice pro zastřihávání.

Nevýhoda: Tato metoda není nic pro citlivky a epilace je vhodná pouze na partie odolné vůči bolesti, což jsou nohy. Při podráždění pomohou chladicí gely s aloe vera nebo antiseptický pudr.

Za 30 minut: LASERY IPL

Přelomovou novinkou v epilaci v pohodlí domova jsou systémy s moderní technologií na bázi světla – IPL neboli Intense Pulsed Light. IPL energie je přitahována vlasovým pigmentem ve folikulu, kdy světelný paprsek zasáhne chloupek. Vlas prostoupený pigmentem je jako vodič světla. Malinkaté váčky, z nichž je vyživován kořínek chloupku, je narušen a zničen. Uvolněná energie tak zpomalí opětovný růst chloupku.

Tip: Přístroj pro domácí použití má dvě hlavice s nástavcem pro aplikaci na obličej (Panasonic, Philips, Braun). Ty jsou navržené pro ošetření jak celého těla, tak malých částí, například oblast bikin.

Nevýhoda: Vyšší cena. Pro lepší výsledky je třeba odstraňovat chloupky postupně – 1x za sedm dnů po dobu sedmi týdnů. *

Doporučujeme

Články odjinud