Slzy bohů

Slzy bohů

Podle jedněch prý přinášejí štěstí, podle jiných se v nich skrývá smutek a žal. Ať už je to jakkoli, krása perel je plná nesmělé dokonalosti a jejich původ je považován za magický.

Lidé totiž dříve nechápali, jak je možné, že symboly ženské elegance mohou vznikat ve skořápkách tak nevzhledných živočichů, jako jsou ústřice a perlorodky.

Přitom je to snadné: stačí, aby do schránky ústřice vniklo cizí tělísko, třeba zrnko písku. To vyvolá obrannou reakci ústřice, která začne vylučovat perleťovou hmotu, jež se začne usazovat právě na vetřelci.

Jenže přírodní perly jsou velmi vzácné, proto většina v současnosti prodávaných perel pochází z chovů, kdy je cizí tělísko do ústřic zaváděno záměrně.

První perlovou farmu založil v devadesátých letech devatenáctého století japonský podnikatel Kokichi Mikimoto a dnes už jsou farmy s měkkýši, kteří produkují perly, na mnoha místech Tichomoří, pěstují se i ve sladkých vodách vnitřní Číny.

A jelikož každá z mořských oblastí prospívá jinému druhu perlotvorky, liší se „děti světla“ třeba nejen velikostí, ale také barvou. Kromě bílých to jsou především krémové, narůžovělé, nazelenalé, kouřové nebo zlaté. Proslulé jsou například černé perly z tahitských farem. V kosmetice se perly často označují jako „katalyzátory života“ a jejich intenzivní regenerační a detoxikační schopnosti využívala už tradiční čínská medicína.

Vysoký obsah minerálů, proteinů a aminokyselin v perlovém prášku se hojně využívá k zesvětlování pleti, protože snižuje transport kožního pigmentu melaninu z melanocytů do vrchních vrstev kůže. Zabraňuje tak zhnědnutí pleti (filtruje UV paprsky) a současně odstraňuje pigmentové skvrny.

Výtažky z malých pokladů z mořského dna hrají důležitou roli i v krémech či pleťových maskách, protože zpomalují proces stárnutí: zvyšují pružnost pleti a zpevňují ji. Vyskytují se ale nejen v pleťové kosmetice, ale také v péči o vlasy a nehty, které regenerují a hydratují.

„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Juicy.„

ČTĚTE TAKÉ:

Letní trendy v manikúře

Doporučujeme

Články odjinud