Stop pomerančové kůži. Jak účinně bojovat s celulitidou?

Stop pomerančové kůži. Jak účinně bojovat s celulitidou?

Potřebujete se zbavit celulitidy? Poradíme vám, jaké přípravky a procedury můžete nasadit do boje, aby vaše partie opět získaly božské tvary.

Také jste si všimla, že když se mluví o problémech pleti, patří celulitida mezi nejčastěji probíraná témata? Zvláště na jaře, když chceme vyrazit v sukni nebo v šatech! Na těle najednou objevíme různé hrbolky, kůže je povadlá a tak trochu i zašedlá.

A co je horší, některé z nás mohou pozorovat oblasti zatvrdlé kůže, různé otoky a větší či menší dolíčky. To všechno jsou příznaky celulitidy. Objevuje se hlavně tam, kde máme tělo vypodložené tukovými polštáři, zakusuje se v místech, jako jsou hýždě, stehna a břicho. Tyto partie nejsou vypolštářkované tukem bezúčelně, příroda nám je dopřává proto, abychom byly připravené na mateřství.

Jak se rodí celulitida?

V této oblasti jsme na tom hůře než muži. Máme jinak uspořádaná vlákna kolem tukových buněk, a to tak, aby se mohla kůže v případě potřeby snáze roztáhnout. Udělá to i tehdy, kdy nejde o mateřství a ochranu plodu, ale také pokud nabereme nějaké to kilo navíc. Jistou nevýhodou je to, že tukové buňky žen mají kulovitý tvar a při zvětšování se tlačí směrem vzhůru, tlačí proti pokožce, roztahují se. Naplní se škodlivými odpadními látkami a usadí se v podkoží.

Vazivo, které je geneticky velmi pružné, dovolí rostoucím tukovým buňkám zvětšovat svůj objem. To je jeden z důvodů, proč muže celulitida netrápí, i když jsou leckdy tukem obložení mnohem více než ženy. Jejich tukové buňky jsou plošší a rozšiřují se vodorovným směrem.

Vedle toho, že se tukové buňky rozmnožují a tvoří nevzhledné bochánky, utlačují krevní a lymfatický oběh, zhoršují prokrvení kůže a poškozují vazivo. Jak buňky tuhnou, vzniká povrch kůže, který někdy označujeme jako pomerančový.

Civilizační neduh

Ještě ve dvacátých letech minulého století ženy tento pro nás esteticky nepřijatelný jev na kůži neznaly. I kdyby mohly odkrýt nohy a břicho, jak je dnes běžné, dolíčky v kůži by nikdo neviděl. Za tento civilizační neduh může nadbytek stravy a pohodlný způsob života bez dostatku pohybu.

Úskalí pilulek

Podle odborníků epidemii celulitidy způsobil další výdobytek moderní doby – polykání antikoncepčních pilulek. Hormonální antikoncepce zasahuje do kolagenního režimu podkožního vaziva a způsobuje zbytnění a tuhnutí tkáně. Někdy je trendem poukazovat na geneticky dané předpoklady, ale na ty se my ženy vymlouvat nemůžeme. Sice zdědíme dispozice k tomu, že se v našem těle více daří tukovým buňkám, ale pohodlný způsob života udělá své.

První příznaky

Jak poznáte, že se celulitida již zahnízdila ve vašem těle? Docela snadno. V první fázi se sice už může ve vašem těle nacházet, ale zatím není okem postřehnutelná, což je z estetického hlediska dobrá zpráva. Prozradí se jen při „štípacím“ testu.

Ve druhé fázi již viditelné nerovnosti v ostrém světle neutajíte. Anebo jsou dolíčky postřehnutelné jen v některých situacích, například při sezení, kdy se stlačí určitá část těla. Pozor na oblíbené překřížení nohy přes nohu. Jednak si utlačujete žilní systém, což přispívá ke vzniku celulitidy, jednak se při stisku na stehnech celulitida prozradí. Ve třetím stupni jsou projevy pomerančové kůže patrné při jakékoli poloze – když stojíte, sedíte nebo ležíte, to je jedno, nelze je skrýt. Degenerace tukových buněk a vaziva je nevratná, kůže je chladná, zbytnělá, napjatá a tuhá.

Takzvaně pomerančová kůže není jen jednoho druhu a projevuje se různými příznaky. Podle dermatoložky z kliniky Esthesia Karolíny Kykalové lze rozdělit celulitidu na tři typy a na každou najít přiměřenou léčbu. Pomoci může pitný režim, vhodně zvolená strava a přiměřený pohyb i volba vhodného sportu. Nejnověji se do boje s celulitidou zapojují různé přístroje k rozbíjení tukových polštářků a moderní kosmetické přípravky.

Vodnatá celulitida

Tento typ celulitidy se vyskytuje u těch žen, které trpí na problémy se žilním a lymfatickým oběhem. Tělo zadržuje více vody, než je správné. Můžete si připadat odulá, zvláště před menstruací. Takzvaně vodnatá celulitida je typická pro štíhlé ženy a nevyhýbá se ani tělům modelek. Co na ni platí? Na talíři by neměly chybět antioxidanty a citrusové flavonoidy.

Nejlepší volbou jsou borůvky, černý rybíz, grepy, pomeranče a citrony. Chrání žilní stěny a podporují nepropustnost stěn krevních kapilár. Dopřejte si česnek a cibuli, ty stimulují krevní oběh. A jaký sport je pro vás nejlepší? Pro procvičení cév zkuste cvičení ve vodě, plavání, vyjeďte si na kole nebo osedlejte v posilovně rotoped. Nevhodné cvičení je to, které cévy namáhá nárazově. Pro váš typ celulitidy budou vhodné lymfodrenáže – ruční nebo přístrojové (např. kalhoty Lymfoven), lymfu rozproudí tlakové masáže. Tento typ celulitidy můžete zvládnout i pravidelnou domácí masáží s kosmetickými přípravky.

Tuková celulitida

Tahle celulitida, jak její název napovídá, doprovází nadváhu. Na dotek není nijak bolestivá, kůže je měkká a nahromaděná v silné vrstvě. Usazuje se na břiše, na stehnech anebo na vnitřních stranách kolen. Váš boj s ní už bude náročnější a bude vás stát více času a úsilí. Jaký sport si vybrat? Protože potřebujete i zhubnout, je nejlepší vytrvalostní aktivita – chůze, plavání a rotoped. Pravidelná fyzická námaha delší než hodiny stimuluje tvorbu hormonů. Při zrychlené chůzi můžete spálit až 580 kcal, z nichž tukové zásoby tvoří polovinu.

Navíc posilujete hýžďové svaly a tvarujete postavu, a to už za to úsilí stojí. A jaká je pro váš typ celulitidy nejlepší péče? Navštivte terapeuta, který vaše problematické partie důkladně prohněte a promačká – ručně nebo pomocí speciálního přístroje LPG. Uvolní nahromaděný tuk, vyplaví škodliviny usazené v pojivové tkáni a nastartuje se látková výměna. Moderní novinkou je používání akustické rázové vlny Ray Life. Je založená na principu mechanického uvolnění pojivové tkáně, takže se přechodně zvětší propustnost buněčných membrán aktivujících enzymy, které štěpí tuky. Zvýší se průtok krve a rozproudí se buněčný metabolismus. Vznik nového kolagenu přináší zpevnění pokožky a zlepšení viditelných příznaků celulitidy.

Fibrózní neboli hloubková celulitida

S nejtěžší formou pomerančové kůže už sama nic nezvládnete, je „zastaralá“, dlouho ukládaná, a tudíž ze všech typů nejhůře odstranitelná. Objevuje se hlavně u žen ve vyšším věku, kdy svou nezanedbatelnou roli hrají i hormony a navíc dochází k ochabování a ztenčování kůže. Do boje s tímto typem postižení je nutné zapojit silnější zbraně. Naordinujte si rychlou chůzi, a to denně. Na tento typ celulitidy by mohla zabrat mezoterapie, při níž se do postižených míst vpichuje k postiženým tkáním přípravek CelluCare, což je koktejl z kofeinu, hořčíku, zinku, kobaltu a kyseliny hyaluronové. Umožňuje zlepšení oběhu lymfatického systému, rozpuštění nadměrných tukových zásob a odstranění ztvrdlé tkáně.

Domácí terapie

Přípravky určené k boji s celulitidou jsou různého typu. Jeden krém je zahřívací, druhý zase ochlazuje. Oba jsou určené k rozběhnutí krevního oběhu, takže se tělo snaží získat zpět svou obvyklou teplotu a je donuceno přes kůži k činnosti. K dokonalé péči patří dvakrát týdně peeling ve sprše, povrch kůže se prokrví a vyhladí.

Zvládnete ho obyčejnou lufou nebo kartáčkem a krémy určené k zeštíhlení účinněji zabojují o vaše ladné křivky. Důležitými spojenci pro zeštíhlení postavy jsou výtažky v přípravcích, většinou v každém objevíte kofein, pak skořici, zelený čaj, maté, mořské řasy a břečťan, který pokožku na povrchu zpevňuje. Přípravky vtírejte dlouhými a pevnými tahy dvakrát denně. Rozběhnou krevní oběh, tvorbu kolagenu a elastinu, a tím zdokonalí pružnost a pevnost pokožky. Pro důkladnější vstřebání přípravku zkuste i jemné poštipování, a abyste neuškodila svému zdraví, při masážích postupujte směrem k srdci. A nezapomeňte, že působení přípravků podpoříte i sportem.


Hurá do boje o hladkou kůži

Klepněte pro větší obrázek

Clarins, Lift Minceur Anti-Capitons, Body Lift, Cellulite Control, 1200 Kč

Kofein, pelargonie a extrakty z rostliny cangzhu stimulují produkci enzymů, které zmenšují objem tukové tkáně.

Elancyl, Cellu Slim, Anti-Cellulite Rebelle, 799 Kč

Jemná emulze pomáhá k zeštíhlování partií, které mají tendenci zadržovat tuk a vodu.

Biotherm, Celluli Eraser, 890 Kč

Aktivní látkou ve svěže voňavém gelu je výtažek z červené mořské řasy (ruduchy) a čistý kofein, které stimulují rozklad tuků a zároveň brání v tvorbě nových buněk ještě měsíc po poslední aplikaci.

Nivea, Cellulite Gel-Cream Q10, 240 Kč

Krémovo-gelové složení s chladivým efektem napomáhá redukci vnějších projevů celulitidy, výtažky z lotosu redukují tvorbu nových tukových buněk.

Matis, Réponse Corps, Minceur, 1097 Kč

Emulze stimuluje odbourávání tuků a pomáhá k zeštíhlení, zlepšuje prokrvení a zpevňuje pokožku.

Doporučujeme

Články odjinud