Umíte se správně nalíčit? 15 rad, které je dobré znát

Umíte se správně nalíčit? 15 rad, které je dobré znát

Většina žen je přesvědčena o tom, že se umí správně nalíčit. V nejlepší víře na sebe nanášejí make-up a dekorativní kosmetiku, ale protože je to nikdo neučil, mohou dělat chyby. A pak je tady ještě skupina žen, které o sobě vědí, že jim práce s očními stíny, tužkou nebo pudrem vůbec nejde. Z nejistoty a omylů se nás pokusí vyvést kosmetička a vizážistka Lucie Zavadilová.

* 1. Ženy nanášejí make-up, aby zakryly nedostatky na pleti a bledost nahradily opáleným vzhledem. Lehce se tak může stát, že jeho odstín je o několik stupňů tmavší, než je pleť. Jak se strefit do správného odstínu? Odzkoušení na hřebu ruky v obchodě je určitě nedostačující.

Určitě je lepší, po konzultaci s proškolenou prodavačkou, nanést make-up na tvář a podívat se na denním světle. Umělé osvětlení hodně zkresluje. Dnes už bývají v každé dobré parfumerii samozřejmostí vzorečky. Make-up by měl být vždy v tónu pleti a pro opálený vzhled je lepší volit samoopalovací krém.

* 2. Zůstaňme ještě u make-upu. Co tedy nanést pod něj a co na něj, abychom co nejvíce zajistili jeho trvanlivost ( fixaci)?

Základem je dobře zvolený krém na daný typ pleti. Na prodloužení trvanlivosti se používají podkladové báze, které pleť vyhlazují, zmatní a rozjasní. Make-up pak bude vypadat déle svěží. Na závěr by neměl chybět pudr.

* 3. Máme nanášet podkladový krém i na oční víčka před tím, než si aplikujeme oční stíny?

Ano, pokud potřebujeme prodloužit trvanlivost očního make-upu nebo se oční stíny po krátké době shlukují v záhybech víčka. Ale je třeba používat podkladové báze, které jsou k tomu přímo určené.

* 4. Mnoho žen si dělá oční linky nejen v linii kořínků řas, ale i přímo na vnitrních stranách víček. Je to také správný postup?

Asi nebude zdravý, protože barva se pak smývá přímo do oka. Tady záleží na zkušenosti každé ženy. Pokud je žena zkušená a používá kvalitní dekorativní kosmetiku, problém to není, ale je-li žena nezkušená, je lepší se linkám ve sliznici oka raději vyhnout.

* 5. S barevnými řasenkami experimentují spíše dívky. Hodí se i pro zralou ženu? Které ženy by měly volit řasenku hnědou, nikoli černou?

Dnes už v tomto směru nejsou žádné hranice, ale častěji si ženy volí řasenku černou, která nejlépe podtrhne efekt líčení. Hnědou doporučuji spíše „přírodním“ typům žen.

* 6. Poposkočme ještě nahoru k obočí. Komický výraz při přílišné snaze jej dokreslit tužkou občas na ulici nelze přehlédnout. Jak si tedy máme počínat?

Určitě je lepší sáhnout po pudru na obočí, který se vyrábí v několika odstínech hnědé. Obočí pak vypadá přirozeně. Ale nejjednodušší je navštívit kosmetičku a obočí si nechat nabarvit a upravit.

* 7. Občas se zdá, že ženy zaměňují večerní a denní líčení. Tím, že milují různé třpytky a odlesky, si i na den vybírají stíny a pudry s třpytivými pigmenty. Kde je povolená hranice?

U mladých žen žádná hranice není, třpytky krásně rozjasní. Pozor by si však měly dát ženy ve zralém věku, kdy jsou třpytky vyloženě nevhodné. Shlukují se do vrásek, což ženě bohužel přidá na letech.

* 8. Velkou kapitolou je líčení úst. Zdá se, že od nenápadných lesků, jimiž se nedá zas až tolik pokazit, se více vracíme ke rtěnkám. A tady bývají přehmaty snad nejbolestivější. Pojďme si tedy trochu udělat jasno.

Tuto otázku bych spíše zformulovala „rtěnka versus lesk“. Opět záleží na zkušenosti ženy. Rtěnkou se dá hezky vyřešit nesouměrnost rtů. Lesky rty projasní a dodají jim šťavnatost. Zralé ženy by se ale samotným leskům měly raději vyhýbat, rozpíjí se do jemných vrásek kolem úst a celé líčení se tím může pokazit. Proto je u těchto žen lepší sáhnout po konturovací tužce a rtěnce.

* 9. Barva rtěnky může ovlivnit to, jak opticky vnímáme barvu zubů. Poučte nás prosím o tom.

Určitě, červené a oranžové odstíny rtěnek zvýrazňují žlutou barvu zubů, naopak růžové odstíny až s odleskem do modra zase žluté zbarvení zubů potlačují.

* 10. Občas není jasné, zda je výrazná kontura kolem úst výsledkem permanentního make-upu, nebo jde o neustále obnovované dílo konturovací tužkou. Jak s konturou pracovat?

Konturovací tužka by měla vždy barevně souhlasit s odstínem rtěnky. Pro přirozenost a prodloužení trvanlivosti je dobré konturovací tužkou obtáhnout rty a lehce do rtů (klidně prstem) zapracovat a následně nanést rtěnku.

* 11. Podle rad vizážistů by starší ženy měly používat minimum pudru a spíše jen tekutý make-up. Dejte jim prosím pár tipů, čeho se mají vyvarovat.

Zralé ženy by měly používat make-upy tekuté s liftingovým účinkem, aby pleť byla vypnutá a rozjasněná. Pudry se používají pro fixaci, takže i ve zralém věku, ale zde se pleť musí jen zlehka „poprášit“.

* 12. Co znamená líčení ve francouzském stylu?

Jde o žhavý módní trend. Jednoznačně to jsou kouřové oči, výrazné linky a svůdný ženský vzhled. Všeobecně je založeno na přirozenosti, takzvaném nahém looku, který je doplněn právě o linky a kouřové stíny.

* 13. Je nějaké pravidlo jak ladit barevnost líčení s oblečením?

Ano, vše by mělo být určitě harmonicky propojené.

* 14. Měly by brunety a blondýnky používat jiný odstín tvářenky?

Myslím, že nezáleží na barvě vlasů, spíše na tónu pleti. Neutrální barva je broskvová, která rozjasní obličej.

* 15. Na závěr poprosíme o nějakou speciální radu či tip. Co byste chtěla ženám poradit a vzkázat?

Základem je vždy kvalitní péče o pleť, která začíná v kosmetickém salonu a pokračuje používáním kvalitních kosmetických přípravků doma. Vždy je pak dobré myslet na to, že někdy míň znamená víc. A na co bychom určitě my, ženy, neměly zapomínat: Úsměv je nade vše.

Doporučujeme

Články odjinud