9
Fotogalerie

Umíte si vybrat letní parfém? Poradíme s trendy i konkrétními tipy…

Vůně patří k létu! Jaká vůně je pro vás ta pravá a jaké jsou letošní novinky? Poradíme vám!

  • Jak vybírat?

Parfém na každém voní jinak. Nepořizujte si ten, který vám voní na kamarádce. Testovací papírky mohou dojem také zkreslit, proto parfém zkoušejte na sobě, nejlépe na zápěstí. Mějte trpělivost a chvíli počkejte, až se vůně rozloží. Na ovoněné místo už rozhodně další parfém nedávejte. Nejdříve ucítíte složky hlavy, které se prolnou do srdce a nakonec vás musí uchvátit základ. Ten je nejdůležitější, voní nejdéle a musí se vám opravdu líbit.

  • Těžké a výrazné vůně vyměňte za svěží a lehčí

Pokud preferujete těžší a sladké vůně, je čas na změnu! Není nic horšího, než když někdo s takovou vůní v tropických teplotách přistoupí do přeplněné tramvaje! Navíc v teplých měsících se pohybujeme více na sluníčku, které může spolu s některými parfémovými silicemi a alkoholem způsobit nevzhledné skvrny na kůži. V horku by vás ze silného parfému mohla bolet i hlava. Sáhněte proto raději po lehké a osvěžující toaletce!

  • Kam vůni nanést?

Vůni nanášejte na tzv. pulsní body, to jsou nejvíce prokrvená a teplá místa na pokožce, vůně bude intenzivnější a déle vám vydrží. Tyto body najdete na vnitřním zápěstí, krční tepně, pokožce za ušima, loketní a podkolenní jamce, na spáncích nebo ve výstřihu. Vůni ale aplikujte vždy předtím, než se obléknete a ozdobíte šperky. Některé parfémy totiž zanechávají těžko odstranitelné skvrny na látce a reagují i s kovy.

  • Kde a jak vůni skladovat?

Parfém nikdy nevystavujte slunečním paprskům a teplotě nad 20 stupňů, jinak se začne kazit. Poznáte to tak, že tekutina začne tmavnout a na dně se usazují sedimenty. Pokud máte parfémy vyskládané v koupelně na poličce, také to není ideální kvůli teplotním výkyvům a vlhku. Flakonky nevystavujte ani dennímu světlu, ideální je skříňka nebo šatna. Důležité je parfém po použití důkladně uzavřít a opět vrátit zpátky do papírové krabičky nebo kovové kazety. Stejně jako u jiných kosmetických prostředků, tak také u vůní musíte sledovat dobu použitelnosti. Bohužel parfémy od výrobců obvykle tato data neuvádějí, ani uvádět nemusí. Doporučená doba je ale 1, maximálně 2 roky.

  • Trendy letošního léta

Většina žen dává v létě přednost lehkým a vzdušným parfémům, ve kterých převažují tóny květin, citrusů a vanilky. Záleží ale na vašem vkusu, ani v tomto období nebývají výjimkou sladší vůně. Myslete však na to, že méně je někdy více. Sladší a těžší vůně nechte spíš na večer.

A jaké jsou letošní trendy? Přivoňte s námi k několika novinkám, které přivál letní větřík do drogerií a parfumerií.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Doporučujeme

Články odjinud