V Rakousku se našly podprsenky z 15. století

V Rakousku se našly podprsenky z 15. století

Nový nález přepisuje dějiny spodního prádla. Dokazuje totiž, že již před šesti sty lety ženy nosily podprsenky.

Vědci z Univerzity v rakouském Innsbrucku oznámili, že archeologové našli na hradě v Lembergu čtyři lněné podprsenky, které pocházejí z období vrcholného středověku.

Odborníci na módu tvrdí, že nález je velmi překvapivý. Až dosud se totiž mělo za to, že podprsenky se začaly nosit až před přibližně sto lety, když ženy přestávaly používat korzety.

Teď se naopak zdá, že napřed tu byly podprsenky, pak přišly korzety a až nedávno se podprsenky znovu vrátily na scénu. Jeden z nalezených kusů spodního prádla prý "vypadá zcela jako moderní podprsenka", říká kurátorka oddělení módy pro London Museum Hilary Davidson.

Nález byl učiněn již v roce 2008, ale dosud se provádělo testování stáří a původu. Beatrix Nutzová, která objev učinila, řekla reportérům listu Telegraph: "Sami jsme tomu nemohli uvěřit. Na základě všeho, co nám bylo známé, nic jako podprsenky v patnáctém století neexistovalo."

Univerzita v prohlášení dodala: "Čtyři kusy lněného textilu se velmi podobají moderním podprsenkám. Mají zcela jasné košíčky. Jeden z nalezených artefaktů má dva široké pásky přes ramena a zřejmě měl i pásek vzadu. Ten se sice nezachoval, ale ukazují na něj částečně roztřepené okraje košíčků, k nimž byl přišit."

Toto prádlo navíc nebylo jen funkční. Bylo zdobeno krajkami a dalšími ornamenty, takže mělo být zřejmě i přitažlivé na pohled.

Na hradě v tyrolském Lembergu se našlo i lněné prádlo, které velmi připomíná spodky. Nutzová však dodává, že šlo jistě o pánské prádlo, neboť ženy v té době pod sukněmi nenosily nic.

"Spodky byly nazírány jako symbol mužské dominance a síly," dodala archeoložka.

Středověké obrazy sice nikde nezobrazují podprsenky, ale často se na nich objevují scénky, v nichž muž a žena bojují o spodky - jde o symbolickou bitvu o to, kdo bude v domácnosti "nosit kalhoty". Tedy velet.

Foto: AP


POJĎTE NAKUPOVAT DO BUTIKU NA DÁMA.CZ!

Doporučujeme

Články odjinud