7
Fotogalerie

Válenky se vracejí!

Světem se šíří nová módní vlna. I když by se dalo říct, že jde svým způsobem o comeback, jelikož válenky jsou s námi už pěkných pár staletí. A přesto, že se jedná o původně zimní obuv, můžete je nosit po celý rok. Ostatně své o tom ví například herečka Eva Longoria. Čím jsou ale válenky tak výjimečné?

(Ashley Tisdale a Eva Longoria)

Zajímavý je už samotný jejich původ, někteří historikové se domnívají, že pochází od kočovných kmenů z Asie, které pak předaly způsob jejich výroby Slovanům. Jiní odborníci naopak tvrdí, že postup výroby válenek vymysleli právě Slované. Tomuto názoru nahrává i pověst, která uvádí, že dávná historie válenek začíná na březích Labe na území dnešního Německa, kde žily slovanské kmeny dlouhou dobu bok po boku s římskou říší. Římský letopisec Pontius již ve 4. století n. l. zaznamenal, že Slované jsou skvělí bojovníci také díky jejich obuvi, která jim pomáhala přežít v krutém klimatu dnešních Čech a Moravy. Obuv tedy nazval „valens“, což latinsky znamená „mající sílu“. V každém případě, ale víme, že historie válenek začíná mnohem dříve než před 300 lety, kdy je o nich zaznamenána první novodobá zmínka.

Pravé válenky jsou vždy z přírodních materiálů, což ocení nejen ekologičtí aktivisté, ale především naše nohy. K jejich výrobě má být použita pouze ekologicky čistá surovina, tj. čistě vypraná, česaná ovčí vlna. Pro ni je pak typická vlastnost vynikající tepelné izolace, pevnost a nízká váha. Díky schopnosti ovčí vlny regulovat teplo, se válenky hodí jak do - 40 ºC mrazů, tak do parného léta, aniž by přitom nohy prochladly nebo se naopak potily. Ovčí rouno je totiž schopno pojmout ke své hmotnosti více než 35% vody a v suchém prostředí se jí pak velmi rychle zbavuje, na rozdíl například od bavlny či syntetických vláken.

Další výhodou válenek je přirozený obsah lanolínu – vlnotuku, který obaluje každý ovčí vlas. Tím ho chrání před znečištěním bakteriemi a jinými mikroorganismy a podílí se na jeho regeneraci označované jako samočisticí efekt vlny. Lanolín má rovněž uklidňující účinky na pokožku, zjemňuje ji a působí protizánětlivě, proto se také hojně používá v kosmetice. Tím však pozitiva ovčí vlny zdaleka nekončí, kromě dobrého pocitu, že k výrobě vašich bot zemřelo zvíře maximálně tak stářím, urychlují její vlastnosti hojení ran, zlomenin, brání zánětlivým procesům, její suché teplo snižuje nervové napětí a drobná koncová vlákna mají masážní efekt. Díky tomu pozitivně působí proti rozšiřování cév a zlepšují krevní oběh. Celkově je tak zdraví prospěšná.

Jedinou velkou nevýhodou válenek byl však po dlouhou dobu jejich vzhled. V současné době však už ani to není problém. Na českém trhu se v poslední době objevilo hned několik značek, které se výrobou této obuvi zabývají. Jednoduše, kdo se rozhodne pro tuto jedinečnou obuv má jistotu, že je z čeho vybírat.

(Válenkyn z kožené či syntetické usně s vnitřkem zatepleným srstí či vlnou, UGG)

(Stylové válenky se syntetickým kožíškem, Roxy)

(Válenky ze 100% ovčí vlny, Scanfelt)

ČTĚTE TAKÉ:
Lucie Vondráčková má měsíc po porodu zpět svou váhu a nové fotky!

ČTĚTE TAKÉ:
Bez make-upu už chodit ven nemůžu, přiznává Markéta Častvaj

Doporučujeme

Články odjinud