Vědci objevili nový hormon potlačující chuť k jídlu

Vědci objevili nový hormon potlačující chuť k jídlu

Trpíte chorobnou chutí na jídlo? Pak máte možná v těle nedostatek hormonu hemopressinu. Vědci z Manchester University totiž zjistili, že tato bílkovinná látka potlačuje účinně v mozku chuť na jídlo.

Kdo má v těle hormonu více, nepociťuje hlad ani chuť na jídlo. Jeho nedostatek či absence naopak vedou k přejídání až chorobné žravosti.

„Je to nově objevená bílkovina a zatím ještě přesně nevíme, kde se u člověka v mozku projevuje. A také musíme zjistit, zda má u člověka dlouhodobý vliv na váhu. Ačkoli jsme zatím prokázali neškodnost látky u laboratorních zvířat, nemůžeme to s jistotou tvrdit u lidí,“ uvedli experti z Manchesteru.

Hormon je prý možné označit za anti-hedonistický, neboť snižuje požitek z potravy. Jeho nedostatek naopak vede k přejídání i tehdy, kdy člověk nemá hlad. Hormon tak snižuje požitek z pokrmů ale také třeba alkoholu.

U člověka je touha občas jíst pro chuť a potěšení a nikoli hlad ovlivňována marihuanovým systémem mozku. Je to speciální obvod v mozkové kůře, který je zodpovědný za požitky.

„Marihuanový systém je ovlivňován látkami zvanými agonisté, které se napojují na své receptory a zvyšují požitek z příjmu potravy. Jedním takovým agonistou je marihuana, která vede k tomu, čemu se říká pomlaskávání.

Když člověk hladoví, mozek zvýší hladinu přírodních agonistů. To zvyšuje hédonistické touhy, takže když pak člověk jí, má z příjmu potravy větší požitek. Naopak když se na receptory připojí antagonisté, požitek z jídla se sníží. A takovým antagonistou je právě hemopressin. Když snížíme požitek z jídla a hédonistické touhy, lidé budou jíst méně a zhubnou,“ věří doktor Garron Dodd z Manchesteru.

ČTĚTE TAKÉ:
Mareš si ve Varech užívá novou milenku i filmy!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud