Velikost a tvar na přání?

Velikost a tvar na přání?

Jen málokterá z nás žen je stoprocentně spokojená s tvarem, velikostí a pevností svých prsů. Jde navíc o jednu z mála partií, kterou lze jen velmi těžko tvarovat cvičením, zpevňujícími krémy ap. Jediným opravdu účinným způsobem, jak dosáhnout dokonalého dekoltu, je chirurgická cesta.

Plastické operace prsů jsou dnes jedním z nejčastějších zákroků, které se na klinikách estetické medicíny provádějí. Jakmile se řekne „plastika prsů“, tak nějak automaticky si každý vybaví zvětšení prsů o jednu či více velikostí. Ale nejde jen o to.

Mnoho žen nechce měnit svou velikost, chce jen prsy zvednout a zpevnit, protože věkem, kojením a kolísáním váhy ztratily svou pevnost, a pak také existuje skupina žen, které naopak chtějí nebo jsou zdravotními důvody nuceny své prsy zmenšit.

Ať patříte do kterékoli skupiny žen, je tento článek určen právě vám. Plastické operace prsů mají mnoho předností a pozitiv a mohou pomoci zlepšit váš zdravotní i psychický stav, ale jsou spojeny i s určitými riziky, o kterých je dobré vědět.

Kojení v ohrožení

Nejrozšířenější je augmentace neboli zvětšení prsů. Zvětšení prsů se provádí pomocí implantátů u malých prsů nebo tam, kde úbytek tkáně způsobil lehce povislý tvar (důvodem může být například kojení nebo výrazné zhubnutí). Může být využita i při stranové asymetrii, kdy je třeba řešit pomocí zvětšení prsů rozdílnou velikost pravého a levého prsu. „V současné době je celosvětovým trendem přechod od kulatých implantátů k anatomickým (kapkovitým), které se dnes používají ve výrazně větší míře, než tomu bylo dříve,“ říká plastický chirurg MUDr. Tomáš Doležal.

Operace se provádí většinou v celkové anestezii a trvá do jedné hodiny. Všeobecně se doporučuje řešit velikost a tvar prsů až v době, kdy již žena neplánuje žádné těhotenství, protože plastika prsů může negativně ovlivnit funkci žlázy při kojení, zejména co se týká tvorby dostatečného množství mateřského mléka. Nicméně pokud těhotenství v blízké době neplánujete, není důvod proč čekat. Prsní implantáty totiž vliv na vlastní těhotenství nemají a žádným způsobem plod neohrožují. Vzrůstá však již zmíněné riziko, že pacientka nebude moci normálně kojit.

Zvětšení prsů vlastním tukem

V poslední době se také začíná více mluvit o tzv. autoaugmentaci, což je metoda zvětšení prsů pomocí vlastních kmenových buněk. Velmi laicky řečeno jde o přenesení tukové tkáně z jedné partie do jiné – v tomto případě prsů.

„Na naší klinice autoaugmentaci zatím neprovádíme, protože její finanční nákladnost je stále velmi vysoká a je dosud určena pro velice úzký okruh klientek. Jednoduše, operace, která stojí klientku kolem čtvrt milionu a pomocí níž se dá dosáhnout jen mírného zvětšení, není v našich podmínkách operací, která by měla širší využití. Každopádně se ale jedná o krok správným směrem a je to metoda, která má zcela jistě velikou budoucnost,“ tvrdí doktor Doležal.

Zpevnit a zvednout

Nechcete prsy zvětšit ani zmenšit, chcete je jen malinko zpevnit a pozdvihnout? I v tom vám může pomoci plastická chirurgie. Největší negativní vliv na tvar prsů má těhotenství, kojení a pak také klimakterium. V případě gravidity se prsní žláza zvětší na úkor ostatních tkání, vazivo ochabne a kůže se roztáhne. Po ukončení kojení nastupují změny v prsní žláze, které ve svém důsledku vedou k výraznému zmenšení jejího objemu. Oproti tomu se však vazivo a kůže již obvykle nevrací do původního stavu. Výsledkem jsou povislé a ochablé prsy, navíc mnohdy i s jizvičkami (striemi).

Druhým kritickým obdobím v životě ženy je období přechodu (menopauza). Jakmile se žena přiblíží k menopauze, začnou v mléčné žláze probíhat změny, které opět ve svém důsledku vedou ke zmenšení jejího objemu. Ve většině případů stačí při modelaci prsů odstranit přebytečnou kůži a prs vytvarovat do žádoucího tvaru, u velkých ňader je však nutné zmodelovat (případně částečně i odstranit) i mléčnou žlázu. Jednou z nevýhod jsou jizvy, které po operaci zůstanou. Většinou je jich více a ve větším rozsahu než při vkládání implantátů. Na druhou stranu, lékař řez vede vždy tak, aby jizva byla později co nejméně patrná a viditelná.

Velké prsy neznamenají vždy výhru

Ač si většina z nás přeje pravý opak, mnoho žen touží mít své prsy menší. Kromě toho, že nepůsobí esteticky, stojí také za řadou nepříjemných zdravotních problémů, jako jsou bolesti zad, špatné držení těla, ekzémy, vyrážky a plísně pod prsy a na jejich spodní straně. Nadměrně velké prsy vznikají hypertrofií prsní žlázy nejčastěji již v období puberty, ale také vlivem hormonálních změn a různých onemocnění během celého života.

Paradoxní je, že právě ženy s velkými prsy mohou mít často problémy s kojením. Pokud jsou tedy prsy kvůli své velikosti a tíze příčinou vašich zdravotních a psychických problémů, neváhejte a vyhledejte odborníka, který vám doporučí další vhodný postup. V některých případech jsou tyto zákroky hrazeny i zdravotní pojišťovnou.

Zmenšení prsů je ze všech zmíněných úprav nejnáročnější a nejdelší je také doba rekonvalescence. Při operaci se odstraňuje nejen přebytečná kůže, ale také samotná žláza. Jizvy jsou podobné jako při modelaci prsů, ale podstatně větší, především směrem do strany. V porovnání s tím, jak se vám uleví po „odložení“ několikakilogramové zátěže z hrudníku, je pár jizev zanedbatelných.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Dieta.

ČTĚTE TAKÉ:
Boty dělají člověka!


STAŇTE SE FANOUŠKEM DAMA.CZ NA FACEBOOKU

Doporučujeme

Články odjinud