Vrásky jsou přirozené, netrapte se jimi!

Vrásky jsou přirozené, netrapte se jimi!

Vrásky jsou pro většinu žen velkým strašákem a snaží se jich za každou cenu zbavit. Je to však nutné? Vrásky jsou přirozeným projevem věku a mohou být i krásné...

Vrásky se staly nežádoucím jevem, nepřítelem, vůči kterému je třeba bojovat všemi možnými prostředky. Málokdo se pozastaví nad tím, že vrásky jsou vlastně přirozené a generace před námi je pokládaly za něco zcela samozřejmého, a dokonce úctyhodného. Ze symbolu moudrosti se ale časem stal symbol stáří.

Někdo má sklon k tvorbě vrásek větší, jiná žena si celkem bezpracně dokáže udržet hladkou tvář do vysokého věku. Roli ale nehraje jen dědičnost. Do obličeje se může v podobě vrásek vtisknout i způsob myšlení a života člověka. Jistě jste také potkali nějakou kouzelnou pohádkovou babičku, která vás laskavým pohledem uklidnila a přesvědčila o tom, že vaše starosti se rozplynou jako voda.

A porovnejte ji se současným trendem stavícím ženy do pozice, kdy se od nich očekává, že budou věčně vypadat jako mladé a jakýkoliv náznak vrásek zaženou botulotoxinovou injekcí.

Vrásky v okolí úst a očí, takzvané vrásky smíchu, svědčí o tom, že se dotyčný hodně a rád směje. Mohou tedy naznačovat třeba upřímnost a radost ze života.

Máte strach z vrásek?

Samozřejmě se ale každá žena snaží, aby se vrásky neobjevily zbytečně brzy a aby jich nebylo příliš. Proto bychom také neměli zapomínat na péči o pleť.

Ajakých doporučení se držet, aby vaše pleť stárla co nejméně?

• Chraňte se před UV zářením, používejte krémy s UV filtrem a dbejte na to, aby vaše pleť byla dostatečně zvláčňována. • Nekuřte. Po třiceti letech kouření s největší pravděpodobností poznáte, která žena kouřila a která ne. • Dopřejte si každé ráno masáž obličeje. Jemné poklepávání a masírování tváří prsty nebo jemným kartáčkem nejenže zajistí vaší pleti potřebnou elasticitu, ale také vás probere lépe než ranní káva. • Od určitého věku můžete svou pleť chránit krémem proti vráskám, který jí dodá speciální živiny. • Důležitý je i pitný režim a vyvážená dieta s dostatkem nenasycených mastných kyselin, vitaminu A, D a E i dalších živin.

Nesnažme se ale přemoci přírodu za každou cenu. Vrásky totiž nutně nemusejí být "ošklivé". Ke stárnutí prostě patří. Proč se ale nutně zaměřovat jen na fyzický vzhled a trávit hodiny před zrcadlem stýskáním si nad ubíhajícími léty? Může to znít jako klišé, ale starší člověk s postupem věku získává nejen vrásky, ale také životní zkušenosti a moudrost, o které se většině mladých může jen zdát. Tak proč z toho neudělat přednost?

zdroj: www.osteoporoza.cz, autor: T. Šebek

Doporučujeme

Články odjinud