Vyhlaste válku celulitidě: Stop pomerančové kůži!

Vyhlaste válku celulitidě: Stop pomerančové kůži!

Považuje se za estetický neduh a umí potrápit téměř každou ženu. Naštěstí sí s celulitidou umíme poradit a máme k tomu spoustu pomocníků.

Celulitida se projevuje jako hrbolatá kůže na stehnech, zadku, ale také na břiše. Je vázaná na funkci hormonu estrogenu, proto se týká hlavně žen, a to bez rozdílu věku. Ve většině případů se ze zdravotního hlediska nejedná o nic vážného, přesto pohled na ni je stresující až pro 90 % z nás. „Zcela jistě se neví, zda tento jev znaly už naše prababičky, ale o celulitidu se zajímáme už sto let,“ tvrdí bylinkářka Jarmila Podhorná. Jde tedy zřejmě o civilizační problém, který škodí kráse těla, vedou k němu ale i dědičné dispozice.

1. ZMĚŇTE JÍDELNÍČEK

Chcete se rozloučit s celulitidou? Vynechte návštěvu cukráren, protože tuky a sladkosti zvětšují tukové buňky. Zapomeňte také na kávu, bublinkové nápoje a raději si dopřejte čerstvé potraviny, které jsou zdrojem vitaminů, minerálních látek a stopových prvků. Zamilujte si ananas, který díky enzymu bromelainu štěpí molekuly bílkovin a urychluje spalování tuků. Přizvěte do jídelníčku mořské řasy, které pomáhají buňkám při odbourávání tuku a mají úžasnou čisticí schopnost.

2. VSAĎTE NA POHYB

Vhodným pohybem, kterým se zbavíte nadbytečného tuku, je ten vytrvalostní, tedy chůze, běh, jogging nebo třeba delší jízda na horském kole. K rozpohybování lymfy zase pomůže sport, při kterém se pořádně prokrví kůže. Toho nejlépe docílíte dynamickým pohybem, proto plavte, tancujte, vyšlápněte si ve svižném tempu do kopců nebo vyběhněte schody či si vyjeďte na kole. V posilovně pak choďte rychle na pásu a nastavte si ho nejlépe na kopec.

3. VYHNĚTE SE HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCI

Při sklonu k celulitidě je rovněž lepší vyhnout se dlouhodobému užívání hormonální antikoncepce. Nevhodná je zároveň i substituční léčba hormony. Ty totiž zasahují do kolagenního režimu podkožního vaziva a způsobují zbytnění a tuhnutí tkáně. Antikoncepční pilulky můžou také obsahovat estrogen v relativně vysoké hladině.

4. PEČUJTE O POKOŽKU

Snažte se o prokrvení kůže peelingem ve sprše. Odstraníte tak odumřelé buňky a už to pomůže k hezčí pokožce. Poté si roztírejte na postižená místa krém nebo gel se speciálními látkami s kofeinem či zeleným čajem a olej z kávových zrn, která podporují rozpouštění tukových buněk a brání ukládání tuků. Skvělé jsou například krémy s L-carnitinem, které aktivují přeměnu tukových částeček na energii a zabraňují zpětnému rozbujení tukových buněk (Zpevňující sérum proti celulitidě Q10 energy+, Nivea). Ve sprše také střídejte teplou a studenou vodu, čímž donutíte pokožku k rozproudění lymfy. K vyhlazení pokožky přispějí i přípravky s retinolem, enzymy, které narušují odumřelé buňky a postupně je olupují (Syncare).

5. OBRAŤTE SE NA SALONY KRÁSY

Anticelulitidní program můžete doplnit ošetřením ve specializovaných salonech na klinikách estetické medicíny. Mezi nejjednodušší cesty patří sauna, která podporuje látkovou výměnu, prokrvuje kůži a částečně ji vyhlazuje. Při celulitidě vám prospěje i dvakrát týdně. Doporučujeme také body wrap, což je zábal celého těla, který nabízejí salony krásy (bodywraps.cz). Pod fólií nebo látkou pomáhají účinky rašeliny, mořských řas, skořice nebo bahna z Mrtvého moře. Tkáň se prohřeje, objem problematických partií se zmenší a kůže vyhladí. Úspěch těchto procedur podporuje dodržování pitného režimu. Pomáhají také vakuové masáže, baňkování, hloubkové ultrazvukové ošetření, ale i speciální metody, které masírují spodní část těla a aktivují enzymy štěpící nahromaděný tuk.

6. NEPODCEŇUJTE LYMFU

Velmi účinnou metodou v boji s ďolíčky je i lymfodrenáž. Nejlepší je ta ruční. Přestože není právě nejlevnější procedurou, stojí za to. Dochází při ní totiž k uvolnění lymfatických cest a uzlin, které bývají přetížené toxickými látkami. Výsledkem této zátěže je nejen hromadění toxinů v těle, ale i ukládání tukových buněk, otoky a celková únava. Lymfodrenáž pomůže rozproudit zpomalenou lymfu a odvést toxiny do krevního řečiště a následně ven z těla. Tlakovými masážemi se stav pokožky zlepší a zbavíte se i několika centimetrů.

7. VYZKOUŠEJTE NOVÉ METODY

Nevzdávejte to, ani když už máte pocit, že jste vyzkoušela všechno, co šlo. Salony a zařízení estetické medicíny přicházejí každým rokem s novinkami. Také se objevují nové poznatky o uvolňujících masážích s využitím akupresurních a akupunkturních technik, ale i o rostlinných anticelulitidních výtažcích v profesionální péči, které mění tukovou tkáň a zamezují takzvané hypoxii a zánětu tkání. Ukazuje se, že toho dokážou stále víc, například usměrňovat žilní problémy a stimulovat lymfatický systém, aby tkáň odvodnily. Nevěříte? Vyzkoušet na vlastní kůži můžete letošní novinku – ošetření Lipo Drainage 3D (www.donskaclinic.cz, 2500 Kč/60 minut).

Doporučujeme

Články odjinud