Zaostřeno na oči

Zaostřeno na oči

Oči jsou nejen oknem do duše, ale také nejvýraznějším prvkem vašeho obličeje. Nevzhledné váčky, kruhy a vrásky jsou ovšem spolehlivým zabijákem jejich krásy. Díky správné péči ale můžete všechny tyto stra šáky obelstít.



Pohledem lze říct mnohé a snad každá žena je pyšná na své oči. Jak to ale udělat, aby byly oči plné energie, smíchu a doslova zářily krásou? I vás už jistě potrápila únava, nateklé oční okolí či tmavé kruhy pod očima. Určitě jste večer před umyvadlem zvažovala, zda ještě zvládnete odlíčení nebo padnete únavou do peřin. Přemýšlela jste, zda a jak často používat krémy proti vráskám nebo vsadit dokonce na plastické operace. Na něteré z těchto problémů jsme si posvítili a máme pro vás pár cenných tipů.



Oční krémy

Doufala jste, že na oči můžete použít obyčejný denní krém? Pak jste na velkém omylu. Oči vyžadují speciální a jemnou péči. Navíc klasické krémy obsahují mnoho jiných složek, např. také parfemaci, která by mohla oči velmi podráždit. A pokud jste doufala, že na oční krémy je čas až po třicítce, pak jste na omylu. Čím dříve začnete oční krémy používat, tím lépe. Proto by si ho měly na poličku v koupelně postavit klidně i dvacetileté dívky. Ve věku 20–28 let vám postačí hydratační oční přípravek, který kůži vyživí a ochrání před nepříjemným vysoušením. Omezí také kruhy a otoky. Okolo 30 let je nejvyšší čas pořídit si produkt na jemné oční vrásky, ve čtyřiceti už si k ruce vezměte aktivního „bojovníka“ na hluboké vrásky.

Jak nanášet oční krém: přípravek nanášejte ráno i večer na nepohyblivé víčko (výjimkou jsou pouze produkty, kde je vysloveně napsáno, že se smějí aplikovat i na horní víčko). Dejte zvláštní důraz na techniku nanášení: měly by to být jemné krouživé pohyby, v žádném případě nepoužívejte sílu.

Kruhy pod očima

Čas od času trápí každého z nás. Příčin, proč se dělají, je dlouhá řada. Velmi často mohou být opravdu z nevyspání: sáhněte si do svědomí, zda spíte skutečně pravidelně osm hodin. Pokud vás dlouhodobě sužuje spánkový deficit a denně se ukládáte k nočnímu odpočinku pouze na šest či pět hodin, nemůžete se divit.

Druhým neduhem je špatná hydratace. Nemáme na mysli fakt, že nepoužíváte hydratační oční krém, ale to, že málo pijete. Pokud budete pít denně alespoň dva litry vody a vynecháte kofeinové i alkoholické nápoje, zlepší se i potíže s nevzhlednými kruhy. V případě, že máte vzorný spánkový i pitný rytmus, ale strašák v podobě černých koláčů stále nezmizel, máme pro vás špatnou zprávu.

Buď jste kruhy podědila geneticky, nebo za touto vadou na kráse stojí problém ve štítné žláze či ledvinách. Za hnědé kruhy pod očima je zodpovědná hyperpigmentace. Odstranit ji je bohužel poměrně těžké, ale zmírní ji šikovné krémy, plátky okurky nebo konzumace mrkvové šťávy, která obsahuje blahodárný beta-karoten.

Vypořádat se s kruhy už můžete ve spánku. Musíte se ale snažit ležet na zádech s lehce podloženou hlavou. Jednou za šest týdnů si také zajděte na kosmetiku, kde kosmetičku požádejte o mikromasáž očního okolí. Díky několika šikovným pohybům se nejtenčí pokožka na vašem těle správně prokrví a nevzhledné kruhy budou tytam! Navíc ovládnout umění mikromasáže není nic těžkého, proto klidně kosmetičku poproste, aby vás ji naučila provádět. Můžete si ji pak kdykoli udělat, když budete mít pocit, že vypadáte unaveně.



Tip na zamaskování kruhů:

* Předtím, než začnete nanášet samotný korektor, naneste pod oči chladivý oční gel, který pokožku prosvětlí.

* Pro tmavé kruhy: pořiďte si korektor s jemně oranžovým nádechem, který vyzraje na hyperpigmentaci.

* Pro namodralé kruhy: nejvhodnější je korektor se žlutými podtóny, který vyzmizíkuje modrý nádech.





„Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle časopisu Dieta.„

Více o péči o vaše oči se dočtete již zítra 9. dubna 2010.

Doporučujeme

Články odjinud