Zarůstající chloupky: Malý problém, velké trápení

Zarůstající chloupky: Malý problém, velké trápení

Proč vůbec chloupky zarůstají? A jak v takových případech připravovat pokožku na epilaci či depilaci?

„Sukně nosím jen v zimě, kdy mohu svá jizvičkami a rankami posetá lýtka skrýt do neprůhledných punčoch. V létě trpím. Kraťasy si vezmu jen v případě, že jdeme do přírody, kde je málo lidí. Do práce chodím zásadně v kalhotách nebo v maxišatech. Přítel si myslí, že to přeháním, ale já se opravdu stydím. Mé nohy, konkrétně lýtka (ale i třísla), nevypadají vůbec hezky. Dříve jsem si nohy jednoduše holila, jenže každodenní holení je otrava, a tak jsem si koupila epilátor.

Zhruba 2 roky fungovalo vše naprosto skvěle. Jenže pak mi začaly chloupky zarůstat a na lýtkách (epiluji jen lýtka) se mi začaly tvořit nevzhledné hrbolky s viditelně uvězněným chloupkem. Zarostlý chlup jsem nucena nakonec vymáčknout, abych mu pomohla ven. Vše dělám sterilně a maximálně jemně, přesto se mi na nohách hromadí červené jizvičky a boláčky. Samozřejmě jsem vyzkoušela i jiné druhy epilace, ale efekt byl stejný. Možná by pomohla laserová epilace, ale ta je pro mě drahá a ze zdravotních důvodů nevhodná,“ svěřuje se se svým trápením čtenářka Mirka. A bohužel se svými problémy není sama, zarůstající chloupky, zvláště v tříslech a na nohách trápí velké procento žen!

Proč chloupky vlastně zarůstají?

„Některé ženy mají sklony k zarůstání chloupků prostě dané, chloupky jim občas zarůstají jak po holení, tak epilaci. Masivnější problémy se však dle mého názoru vyskytují zejména u žen, u nichž během pravidelné epilace došlo k oslabení růstu chloupku natolik, že není schopen prorazit svrchní vrstvu pokožky a zaroste do ní. Chloupek je pod pokožkou mnohdy i viditelný! Bývá deformovaný a zakroucený, místo může být začervenalé, často se vyskytují až hnisavé pupínky. Po jejich zhojení se bohužel objevují tmavé jizvičky,“ tvrdí kosmetička Anna Tlustá.

Od strojku zpět k žiletce?

Nepříjemné zarůstání může výrazně eliminovat správná péče o pokožku před epilací či depilací. „Je-li evidentní, že je problém způsoben oslabením chloupků pravidelným vytrháváním, bývá nejjednodušším řešením návrat k holení s náležitou péčí před a hlavně po něm,“ tvrdí kosmetička. Nákladnějším, avšak trvalým řešením je laserová epilace. „V praxi jsem se však setkala i s klientkami, kterým pomohlo přejít od epilace pomocí strojku k odborně prováděné epilaci cukrovou pastou,“ podotýká Tlustá.

Jak postupovat při depilaci (odstranění chloupků bez kořínku) v domácím prostředí

Příprava pokožky před mokrou depilací (holením) problém obvykle nečiní – chloupky se změkčí během koupele v teplé lázni, pokožka se jemně promasíruje lufou, nanese se holící přípravek a použije strojek s žiletkou. V případě silných sklonů k zarůstání však nikdy pokožku neholte proti směru růstu chloupků. Výsledný efekt sice nebude dokonalý, nicméně defektů pokožky ubude.

Některým ženám z tohoto důvodu více vyhovují speciální depilační krémy. Citlivá pokožka též ocení přírodní prostředky na holení bez chemických a konzervačních látek, skvěle se osvědčují tzv. hydrofilní holící oleje s obsahem panenských a aromaterapeutických olejů. V tomto případě stačí po holení použít jemně antiseptickou květinovou vodu, například růžovou, levandulovou či rozmarýnovou.

Pokožka po „olejovém holení“ zůstává jemná a vláčná, květinová voda v rozprašovači jemně vydesinfikuje a pomůže uzavřít póry. Po holení s použitím oleje už obvykle není potřeba dalšího ošetření. V případě holení pomocí gelů a pěn se v rámci přípravy postupuje obdobně. Žiletka musí být vždy perfektně čistá (nevhodné je společné používání!), póry pak skvěle uzavře opláchnutí studenou vodou a aplikace obyčejné pleťové vody bez alkoholu a ideálně i bez parfemace.

Jako poslední ošetření po depilaci aplikujeme speciální zklidňující krém po holení, osvědčují se i neparfemované bio oleje, bambucké máslo (karité), skvělý je i panenský kokosový tuk. „Nikdy neholte nohy na sucho či pod studenou vodou! Pokud vám nedělají dobře pleťová tonika a krémy, můžete na závěr použít dětský pudr,“ radí kosmetička Tlustá.

Jak postupovat při epilaci (odstranění chloupků s cibulkou) v domácím prostředí

Domácí epilace nejčastěji probíhá pomocí epilačních strojků, méně často pomocí cukrové pasty či vosku. U těch lze považovat za výhodu, že součástí balení bývá i přesný postup a popis následného ošetření. Mnohdy výrobce dokonce doporučí i speciální ošetřující přípravky stejné značky. Nicméně i před epilací je vhodné změkčit chloupky a pokožku teplou koupelí, jemnou masáží lufou a až poté začít se samotnou epilací perfektně vysušené a čisté pokožky.

Ihned po epilaci se obvykle aplikuje tonikum bez alkoholu (lze použít i nedráždivé tonikum na obličej, popřípadě květinovou vodu) a nakonec ošetřující krém. V některých případech se však lépe osvědčují jemné antiseptické dětské zásypy.

V případě masívního zarůstání chloupků navštivte dermatologa, a to nejen kvůli estetickému hledisku, ale i kvůli možné infekci ranek a trvalým jizvám.

Doporučujeme

Články odjinud